Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 9 APRIL 1999
  

Så sjukt är Seinfeld
Psykiatern Ewa Ahnemark har med glimten i ögat gjort en djup tv-studie av de bisarra personlighetstyperna i ”Seinfeld”.
I Puls berättar hon om Kramers, Georges, Elaines och Jerrys (o)förstånd.Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld)
Personlighetsdrag: Jerry är som Svensson är mest (och det kan man tolka hur man vill) man kan till exempel se det som att han är vanlig, tråkig, poänglös och faktiskt ganska menlös.
Diagnos: Ligger inom den normala standardavvikelsen (Betyder: Han är inte mer störd än gemene man/kvinna).
Åtgärd: Inga terapeutiska behov, men Jerry behöver släppa loss. Sluta upp med sin larviga bacillskräck, köpa sig sexiga kalsonger, äta på en Indonesisk restaurang eller skaffa en fantasifull kvinna som drar upp honom ur tråkighetsträsket.
Så tacklar du honom: Som du brukar tackla folk utan svårare störningar, det vill säga inte alls. Med honom i din närhet behöver du inte direkt tänka på vad du gör eller säger för han är helt och hållet förutsebar och perfekt att ta med hem till släkten på middag.George (Jason Alexander)
Personlighetsdrag: George vibrerar av frustration när han inte blir positivt bemött, han är mannen som kräver särbehandling och ändå känner sig hotad, arg, rädd och kränkt. En besserwisser som inte lyssnar på någon annan än sig själv, ansträngande för sin omgivning.
Diagnos: Narcisisstisk personlighetstyp.
Åtgärd: En mycket svårbehandlad patient som behöver en tålmodig, empatisk och flexibel terapeut. Om han hittar en sådan som står ut med honom kommer han att bli ruinerad, här talar vi inte mångårig terapi utan livstids...
Så tacklar du honom: Lösenordet är beundran. Ös komplimanger över honom så får du en vän för livet.Elaine (Julia Louis- Dreyfus)
Personlighetsdrag: Hon är vad man snällt kan kalla för en mångfacetterad personlighet. Ibland tvångsmässigt allvarlig och pryd för att i nästa stund vara utsvävande och i stort behov av att charma alla urskillningslöst. Alltid självöverskattande och arrogant.
Diagnos: Cluster C (Svårdiagnostiserad på grund av alla olika personlighetsdrag)
Åtgärd: Stödjande terapi, så att både hon och omgivningen kan få en hint om vem hon egentligen är.
Så tacklar du henne: Känn henne på pulsen så att du vet i vilken sinnesstämning hon är (du vet ändå aldrig var du har Elaine). När du vet det: möt henne på den planet hon tillfälligtvis befinner sig.Kramer (Michael Roberts)
Personlighetsdrag: Kramer kompenserar sin klena begåvning genom att uppträda smart. Han är bohemisk och aningen hysterisk, men har vissa speciella psykopatiska och manipulativa drag som gör honom lämplig för vilket företagsledarjobb som helst.
Diagnos: Hysteroid personlighetstyp
Åtgärd: Mångårig psykodynamisk terapi.
Så tacklar du honom: Ta honom på allvar, suggerera. Du måste anstränga dig för att övertala honom att göra rätt i stället för att göra som han brukar...


Annika Sundbaum-Melin   
  MER I PULS