Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 26 MARS 1999
  

Hellre udda
än snygg

Cameron Diaz vägrar ta roller där hon bara ska vara vacker


Foto: AP
arkiv Cameron Diaz
Namn: Cameron Diaz.
Ålder: 26.
Bor: Los Angeles.
Familj: Mamma, pappa, storasyster.
Karriär: Fick modellkontrakt som 16-åring. Genombrott i filmen ”The Mask” (1994). Har sedan bland annat gjort ”She’s the one”, ”Feeling Minnesota”, ”Head above water” (alla 1996), ”Keys to Tulsa”, ”Min bäste väns bröllop”, ”A life less ordinary” (alla 1997), ”Den där Mary”.
Aktuell: Bisarr biroll i bisarra filmen ”Very bad things” som har premiär i dag.


NEW YORK. För Cameron Diaz passade rollen i den svarta komedin Very bad things ovanligt bra när hon fick den.
  – Jag kände mig så äcklad av allt jag såg på tv. Hela världen verkade sjuk. Jag slutade helt titta – och jag har aldrig mått bättre, säger hon.

  Så att ge sig i kast med rollen som den tämligen störda Laura i Peter Bergs sjuka film var precis vad hon behövde.
  – När jag läste manuset ville jag ha vilken roll som helst – utom strippans...
  Det blev den kvinnliga huvudrollen, Laura, som är fullkomligt besatt av tanken på det perfekta bröllopet. Inget, absolut inget, får förstöra hennes stora dag.
  – På ett sätt liknar Laura många tjejer jag känner, säger Diaz. Unga kvinnor som vuxit upp och tagit kontroll över sig själva och över situationen. Mycket mer än i tidigare generationer. Hennes verkliga fel är att hon låter ett socialt ideal styra sitt liv. Hon är så totalt fokuserad på en enda sak – sitt bröllop – att hon inte ser något klart. När de flesta människor skulle häpna tillräckligt för att stanna upp, ifrågasätta saker och tänka om så är hennes svar: jag har ett schema, det får inte rubbas.
   Om Cameron själv är lik Laura? Nja, knappast. Men hon har målmedvetenheten gemensam med sin rollfigur, dock utan att låta den gå till morbida överdrifter. Hon fick sitt genombrott i filmen ”The Mask” mot Jim Carrey.
  En roll hon kämpade hårt för:

Envishet lönar sig
  Cameron kom sammanlagt tolv gånger till auditions för att få rollen. Envisheten lönade sig och Cameron blev erbjuden en rad roller. Som hon tackade nej till. Hon hoppade över alla roller där hon bara var ett vackert bihang och vågade istället satsa på en rad udda oberoende filmer.
  Riktigt känd blev hon först i ”Min bästa väns bröllop”. Hennes fasansfulla karaokeframträdande gick ingen förbi. Och hennes komiska ådra fick fullt utlopp i succén ”Den där Mary”. Härnäst kommer hon i Oliver Stones nya film ”Any given sunday”. Rapporterna om den filmen har hittills mest handlat om den eventuella romansen mellan Diaz, 26, och den dubbelt så gamle Oliver Stone.
  Tidigare har Cameron haft ett långt till och från-förhållande med Matt Dillon. De har brutit upp och försonats ett otal gånger, men just nu lär det vara slut.
  Tills vidare åtminstone.

Magdalena Kvarning



   
  MER I PULS