Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 19 MARS 1999
  

Gwyneths
dolda sidor


Gwyneth. Inte alltid så sval och drottninglik.
arkiv Gwyneth Paltrow
Namn: Gwyneth Paltrow.
Ålder: 26.
Familj: Pappa regissören Bruce Paltrow och mamma skådespelerskan Blythe Danner.
Bor: I nyköpt hus på Manhattan.
Fritidsintressen: Sova, läsa romaner, åka ut på landet, yoga, laga mat, paddla kanot, gå ut.
Aktuell: I ”Shakespeare in love”.

NEW YORK. Hollywoods hetaste dam just nu beskylls ofta för att vara en isprinsessa. Distanserad, överlägsen och krävande.
  Men det finns andra sidor av Gwyneth Paltrow – pojkflickan som gillar att ta en öl.
  Och perfektionisten som hellre gör lågbudgetfilmer hon tror på än välbetalda megaproduktioner.


Gwyneth Paltrow, 26, är segertippad inför Oscar-galan för sin roll i ”Shakespeare in love”. Och hon har redan vunnit flera prestigefyllda utmärkelser för sin roll som Shakespeares älskarinna och musa.
  Aftonbladet träffar Gwyneth på ett hotell på Manhattan strax innnan ”Shakespeare in Love” hade USA-premiär. Hon visste inte då att filmen skulle bli en dundersuccé.
  – Den skulle kunna bli en kassasuccé, säger Gwyneth. Men den är annorlunda så det är svårt att säga. Jag visste omedelbart att jag ville göra den. Jag har aldrig slitit så hårt i någon roll, jag var helt färdig. Inte minst för att jag hela tiden skulle växla mellan att vara man och kvinna.
  Om att spela man:
  – En lösmustasch och en påse bönor i byxorna, skrattar Gwyneth. Det var intressant, men jag tror inte jag var särskilt övertygande. För tredje gången på tre år (de andra två var ”Emma” och ”Sliding Doors”) spelar Gwyneth brittiska, med en accent som till och med övertygar britterna själva.
  Den perfekta överklassengelskan har kanske bidragit till att hon av många anses som kylig och överlägsen. Kanske är det hennes krav på omgivningen.
  Det sägs till exempel att hon krävde att få skjuts mellan sin trailer och inspelningsplatsen för Shakespeare – trots att det bara handlade om 15 meter. Den brittiska skådespelerskan Judi Dench, som spelar drottningen, klagade över hennes divalater och sa:
  – Det vore trevligt om den kvinnliga huvudrollsinnehavaren behagade tilltala mig någon gång.
  En annan av skådespelarna sa:
  – Hon må vara en delikat ros, men även den vackraste ros har vassa taggar.

Mer än svalt elegant
  Gwyneth Paltrow har mer än en gång liknats vid Grace Kelly, men den svala elegansen försvinner när hon bryter ut i något av sina hjärtliga och allt annat än diskreta garv.
  Eller när man ser henne på stan tillsammans med bästisen Cameron Diaz i slitna jeans och med en baseball-keps nertryckt öv er pannan.
  Trots sitt keltiska namn namn är Gwyneth av judisk börd. Och trots att hon i dag är Manhattanbo med förkärlek för Sohos trendiga ställen, var hon till en början en surfbrud från kalifornien.

Gwyneth och Joseph Fiennes i ”Shakespeare in Love”.
Foto: SF

Det hettade till rejält under inspelningen – läs Aftonbladets intervju med Joseph Fiennes om Gwyneth Paltrow.
  Hon växte upp i ett välbärgat hem fyllt av alla de kända Hollywwodnamnen. Pappa Bruce Paltrow är tv-regissör, mamma Blythe Danner var skådespelerska tills barnen kom och hon blev hemmafru på heltid.
  Michael Douglas sa en en gång syrligt:
  – De mesta av hennes framgångar beror på männen hon gått ut med.
  Egentligen är Douglas vän till familjen, men han härsknade till när Gwyneth sa att det var ”lite läskigt” att kyssa den 53-åriga Douglas i filmen ”A perfect murder”.
  Med rollen i Shakespeare visar Gwyneth att Douglas har fel. Hennes talang räcker utan berömda pojkvänner.
  Men Gwyneths kärlekshistorier har verkligen varit omskrivna. Först romansen med Brad Pitt. Det vackra paret hade förlovat sig och börjat planera bröllop när de bröt upp.
  – Brad Pitt är en underbar människa. Men det blev inte vi, säger Gwyneth som vant sig vid att få frågor om ex-pojkvännen.
  Förra året blev hon tillsammans med nya stjärnskottet Ben Affleck (som också är med i Shakespeare, tack vare Gwyneth som fixade rollen åt honom). Runt jul tog det slut. I all vänskaplighet. Nu ryktas det om att de är ett par igen.

Magdalena Kvarning



   
  MER I PULS