Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 12 MARS 1999
  

Den störste lever kvar
Jan-Olov Andersson minns världens
bäste regissör – Stanley Kubrick

Mästaren.


Stanley Kubricks fem bästa filmer
”A Clockwork orange” (1971). Kontroversiell och våldsam framtidsvision.
”Dr. Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben” (1964). Sanslöst rolig satir om atomkriget.
”The Shining” (1980). Suverän skräckfilm, efter Stephen Kings bok.
”År 2001 – ett rymdäventyr” (1968). Nyskapande science fiction.
”Lolita” (1961). Filmversionen av Vladimir Nabokovs passionsdrama.

Stanley Kubrick var Den Störste. ”A Clockwork orange” var filmen som formade min generations filmsmak.
  1968. De lite äldre lekte revolution, men jag var bara tretton år och förstod ingenting och gick i stället på bio och såg ”År 2001 – ett rymdäventyr”.
  Jag förstod inte mycket av Stanley Kubricks flummiga science fiction-fantasi heller, men blev helt tagen av bilderna, effekterna och musiken och... en vecka senare såg jag om filmen.
  Tre år senare. Jag hade läst om och längtat efter ”A Clockwork orange”. Häftig barnförbjuden action som vållat mycket rabalder utomlands. Gjord av den där lite knäppa Kubrick. Så kom filmen. Och visst, det var häftig barnförbjuden action men... det var så mycket mer. En film som fick mig att tänka efter, att fundera över de frågor om våldets mekanismer som väcks i filmen.
  Det är fortfarande mitt livs största filmupplevelse.

Välgjort om ingenting
  Generationen efter min växte upp med Steven Spielberg och George Lucas. Med spektakulära och välgjorda underhållningsfilmer om... ingenting.
  Jag brukar ofta se om ”A Clockwork orange”. Det är fortfarande världens bästa film.
  Och Stanley Kubrick var världens främsta filmregissör.
  Som vuxen, med tillgång till video och filmklubbar, har jag förstås sett allt som Stanley Kubrick har gjort.
  Filmerna blir ännu bättre om man har läst några böcker om Kubrick. Om hans Greta Garbo-liv, hans perfektionism, hans nojor, om de hundratals omtagningningarna.
  Myt eller sanning, det spelar ingen roll.
  En av mitt livs bästa luncher ägde rum på en strandservering under filmfestivalen i Cannes 1983. En pr-lunch för filmen ”Cross creek”. Malcolm McDowell, stjärnan i ”A Clockwork orange”, var egentligen bara där som sällskap till filmens stjärna, dåvarande hustrun Mary Steenburgen.
Jag snodde snabbt stolen mittemot McDowell. Vi åt och drack rosévin, han fyllnade till och blev kvar i två timmar och drog de mest sanslösa Kubrick-historier.
  Nu vill alla höra Marie Richardson, som har en liten roll i Kubricks sista film ”Eyes wide shut”, om hur det var att filma mot Tom Cruise.
  Någon gång ska jag bjuda Marie på middag och en sak är säker: Det är inte smilfinken Tom Cruise jag vill höra historier om!

Till minne av Stanley Kubrick visar SVT ”År 2001 – ett rymdäventyr” på söndag.


Jack Torrance (Jack Nicholson), Alex Delarge (Malcolm McDowell) och Dr Strangelove/Merkwürdigliebe (Peter Sellers) – tre obehagliga filmfigurer som gjorts odödliga av Stanley Kubrick.
arkiv Stanley Kubrick

Namn: Stanley Kubrick.
Ålder: Dog i söndags, 70 år gammal.
Karriär: Genombrott med ”Ärans väg” 1957. ”Spartacus” (1960) blev första publikframgången. Amerikan, men bosatt i England sedan 1961. Flygrädd, lämnade därför aldrig landet utan byggde till och med upp Vietnams djungler i ett hamnområde i London inför inspelningen av ”Full metal jacket” 1987. Kommande filmen ”Eyes wide shut”, om sexuell besatthet, har världspremiär i sommar och i Sverige i september.

   
  MER I PULS