Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 12 MARS 1999
  

Emilias värld


Två Rockbjörnar och rekord. Aldrig tidigare har en kvinnlig debutant kammat hem så många av de eftertraktade statyetterna.
arkiv Emilia
Namn: Emilia Rydberg.
Ålder: 20 år.
Bor: I en lägenhet på Söder i Stockholm.
Familj: Mor, far, styvfar och lillasyster.
Pojkvän: Nej.
Aktuell: Vinnare av två Rockbjörnar. Årets låt (”Big big world”) och årets kvinnliga artist.


Här kan du lyssna på ”Big, Big World” och ”Life”

”Tack” – Emilia tar emot rockbjörnen
28-modem 56 +
Emilia om kändisskapets pinsamheter
28-modem 56 +
Så ser du filmerna/ljuden

KÖLN. En låt kan betyda så mycket.
Världsgenombrott, pengar, att man får dela loge med Modern Talking – och framför allt: två Rockbjörnar.
  – De finaste priser jag kan få, säger Emilia.


  Förr om åren höll de svenska rockbjörns-vinnarna till i sitt hemland. Så funkar det inte längre. Nu hinner de knappt slå igenom i Sverige innan de ska lanseras i utlandet. För Emilia Rydberg har det gått otäckt fort.
  Det började i slutet av sommaren förra året. Då släpptes singeln ”Big big world” i Sverige. Ett halvår senare kan hon kalla sig internationell popstjärna. Hennes låt om att vara en stor flicka i en stor värld har legat etta på topplistor i hela Europa. Det är en makalös framgång som nu når sitt klimax med två Rockbjörnar, folkets pris.
  – De är så söta, med mikrofon och allt. Det är overkligt att jag vinner sådana här priser. Tidigare har jag bara sett Rockbjörnar på bild. De här ska jag ta hem till mig, de får inte ta någon till skivbolaget, säger Emilia bestämt när Puls träffar henne i Köln, Tyskland.
Grammis eller Rockbjörn?
  – Det är klart att det är extra speciellt att få ett pris som är framröstat av dem som gillar min musik, säger hon och lyfter upp björnarna i famnen.
  Den här lördagen är en vanlig dag på jobbet för vår nya popprinsessa. Utanför hotellet står hundratals tyska fans och skriker och inne i stadens stora arena väntar 18 000 åskådare på att få höra den där låten.
  I korridorerna bakom scenen trängs stjärnorna med varandra... Roxette, Five, Bryan Adams (vars backstagepass Aftonbladet får när vakterna undrar vad vi gör där), Skunk Anansie, Blümchen och några tyska hockeyfrillor som tydligen har sålt tio miljoner skivor bara på hemmaplan. Det är hysteriskt.
  Emilia sitter i en loge tillsammans med sitt band. Efter en stund blir det riktig retrofest när Tysklands Hjalle & Heavy (Nästan, i alla fall, även om de har solat betydligt mer solarium än dalmasarna.) Modern Talking kliver in. De ska dela loge med svenskan. Dieter Bohlen och Thomas Anders sträcker inte fram sina ”kardor”, säger inte ens hej. Men ingen bryr sig.
Har du inte träffat några coola världsstjärnor?
  – Jo, Tina Turner. Hon var med i en tv-show i studion bredvid mig när jag var i Schweiz och gjorde tv. Det var riktigt coolt. Jag fick hälsa på henne och det gick inte att undvika att titta på hennes ben, säger Emilia och skrattar.
  Klockan sex på kvällen är det äntligen dags att gå upp på scenen. De tyska ungdomarna har lärt sig låten. Inte så konstigt, veckan innan spelades ”Big big world” 820 gånger i tysk radio. Mäktigt. Och när man tänker på att den 21-åriga Emilia drar in ganska många hundralappar varje gång, fattar man att det är en hel del pengar med i bilden – bara tack vare radiospelningarna. Sen tillkommer skivförsäljning.
  – Jag har inte fått så mycket pengar ännu. Men det är klart att det blir en annan frihet än tidigare. Jag kan köpa mer grejor till mig själv och till min familj. Men jag kan inte tänka för mycket på pengarna, då skulle jag bli galen, säger Emilia, för dagen med ett par svarta ”snakeskin boots” på fötterna som hon köpte i Dallas, Texas under en kort pr-turné i USA.
  Det handlar om ett uppträdande på tre minuter. Sen väntar fler intervjuer, fler bilder, fler autografer och fler fler frågor.
Vad är den dummaste frågan du har fått?
  – Det är nog när folk undrar hur jag kan vara så mörk och komma från Sverige, berättar Emilia, som har en svensk mamma och en etiopisk pappa, som också är musiker och tung kändis i Addis Abeba.
  Hon har det i blodet med andra ord.
  I Köln stannar Emilia i ungefär ett dygn, sedan väntar en videoinspelning i Sverige under två dagar. Efter det ska hon till Madrid och när ni läser det här befinner hon sig faktiskt i Japan. Puh.
Tröttnar du inte?
  – Visst, det är jobbigt att resa. Dessutom är jag lite flygrädd. Men det går bra. Jag har gått in i ett hjul och det rullar bara på.
  Emilia njuter av tillvaron, men hon saknar Stockholm. Även om hotellsängar är extremt sköna att sova i och tyska hotellfrukostar erbjuder det grova bröd som Emilias mage är beroende av, så är det en helt annan grej att vara hemma. Det inser man efter några månader ”on the road”.
  – Och det är jobbigt att inte kunna träffa sina kompisar och sin familj. Men min mamma är så himla gullig. Hon ringer varje kväll på min mobil och säger godnatt. Det är vikigt att ha den kontakten.

Ingen diva
  För ungefär ett år sedan började Emilia Rydberg, en tjej i mängden, en sociologikurs på universitetet i Stockholm. Det handlade om studielån, tentor och föreläsningar med humorlösa professorer. Nu vet ni vad som har hänt. Det är en ordentlig resa. Men den här tjejen vill inte skaffa sig några divalater.
  – Jag tror inte på att leva upp till något slags popstjärneroll. Men i Puls rawk’n’roll-såpa kallades jag faktiskt ”Big big bitch”, säger hon.
  Skulle hon, mot förmodan, drabbas av hybris, finns det alltid folk som kan plocka ner henne på jorden. Helt ofrivilligt ibland.
  – För ett tag sedan handlade jag och en kompis pizza i Stockholm. Han som jobbade där var trevlig och frågade vad jag hette. När jag sa Emilia, svarade han, lite på skämt: ”Det är inte du som sjunger den där värdelösa låten, va?
  – Det finns säkert tusen personer som heter Emilia i Stockholm, så han kunde nog inte tänka sig att det verkligen var jag. När han fattade att det verkligen var jag, skämdes han, säger hon och skrattar.

Filip Hammar   
  MER I PULS