Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 5 MARS 1999
  

Med örat mot livets räls
Madonna fångar det tidstypiska och förstår instinktivt hur samtiden ska låta

  ÅRHUNDRADETS 50 BÄSTA ARTISTER  


Madonna – en stark och självsäker fyrtioåring.
Foto: Warner
Lyssna på Madonna
Så laddar du hem Realplayer

  Ljudet innehåller:   En mix av låtarna ”Holiday”, ”Into the Groove”, ”Like a Prayer”, ”Vogue” och ”Ray of Light”.

Madonnas främsta album:
True blue (1986)
Like a prayer 1989)
Like a virgin (1984)
Madonna (1983)
Ray of light (1998)
Vilken är århundradets artist?
Tyck till själv.


Man glömmer det lätt.
  Men Madonnas främsta bidrag till mänskligheten är varken hennes kropp, hennes sinne för stil eller hennes girl power.
  Det är hennes briljanta musik.
  Som en av de sista stora, amerikanska ikonerna får den nu 40-åriga Madonna Louise Vernon Ciccone antagligen finna sig i att fokus riktas på andra delar av karriären och livet än musiken.
  Det tråkiga är att hon ofta tycks vilja ha det så. Som vågade superstjärnan inte riktigt tro på värdet i sin musik. Det borde hon våga. Hennes insatser på popscenen har en oändligt mycket större dignitet än det där andra tramset.
  Smaka själv på de här titlarna: ”Holiday”, ”Borderline”, ”Like a virgin”, ”Material girl”, ”Into the groove”, ”True blue” ”Papa don’t preach”, ”La isla bonita”, ”Like a prayer” och ”Express yourself”.
  Det är inte bara en fet radda smash hits.
  Det är framförallt några av åttiotalets största poplåtar.
  Jo, jag menar det. När Madonna var som bäst gjorde hon oerhörd pop, sammansatt av mördande melodier och ett elektriskt discogroove, och alltid utformad med en nästan obehagligt osviklig känsla för tidens strömningar och rörelser. Det var som om Material Girl levde med örat mot livets räls och instinktivt förstod hur samtiden skulle låta. Under en period skulle man, något högtravande, rent av kunna påstå att hon var sin samtid.
  I den rollen, som åttiotalets främste uttolkare, hade hon konkurrens av en enda artist – han som ett tag kallade sig Prince.
  Men till skillnad från honom har Madonna visat att hon lyckats konservera sin fingerspitzengefühl.
  Fjolårsalbumet ”Ray of light” fångande essensen av det sena nittiotalet med praktiskt taget samma pregnans som ”True blue” fångade essensen av det sena åttiotalet. Och det utan våldsammare ingrepp i grundreceptet.
  Styrka kallas det.
  En annan, ofta förbisedd sida i Madonnas konstnärskap är hennes utpräglat New York-färgade ton och temperament.
  Förmågan att omsätta Manhattans ande i toner brukar tillskrivas såna som Lou Reed och Patti Smith exklusivt, men även om tilltalet är ett annat – mer rotat i gay-kulturen i West Village kanske man skulle kunna säga – finns den sprakande världsmetropolens puls, elektricitet och unika laddning inbyggd också i ”Into the groove” och ”Like a virgin”.
  Och den pulsen, den elektriciteten och den unika laddningen låter sig enbart kaptiveras i den allra största musiken.
arkiv Madonna
43 av de 50 främsta

Namn: Madonna Louise Vernon Ciccone.
Ålder: Fyller 41 i år.
Historia: Född och uppväxt i Michigan. Kom, fullpumpad av ambitioner, till New York i slutet av sjuttiotalet och blev snabbt en del av Manhattans hektiska klubbvärld. Jobbade med både dans och (dubiös) film innan hon fick skivkontrakt med Sire. Debuterade 1983 med singeln ”Holiday”. Världsgenombrottet kom ett år senare, genom singeln ”Like a virgin”. Inom ytterligare något år var Madonna världens största och mest firade artist. Bibehåller än i dag sin position som popens ohotade gudinna. Släppte så sent som ifjol ett album många experter i världen rankade som årets album.

   
  MER I PULS