Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 5 MARS 1999
  

Vägrar vänja sig vid rasism
Rapparen Feven vill ge dörrvakterna på käften


Foto: EVA TEDESJÖ
arkiv Feven
Namn: Feven.
Ålder: 23.
Bor: I Stockholm (född i Eritrea).
Yrke: ”Musiken ska bli mitt yrke.”
Aktuell: Turnerar med artistpaketet Sidewalk Headliners. Framförde spåret ”Hipocrisy” på deras samlingsplatta förra året.

Vem är din idol?
  – Svårt. Det är så olika. Jag älskar fortfarande Bob Marley. Mina morbröder fick mig att upptäcka honom när jag var liten. Jag har en massa minnen till hans musik.
Vem vill du helst ska spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
  – Det måste ju vara någon som är liten och lite lik mig. Hmmm...KRS-One skulle nog göra en intressant tolkning av mig (skratt). Nä, det får bli Jada Pinkett, hon som var med i ”Set it off” och ”Galna professorn”.
När var du riktigt kär senast?
  – Jag vill inte svara på såna där frågor. När vi gjorde en låt som heter ”Frustration” och den satt så blev jag lite kär. Okej?
  – I en person? Äsch, jag har alltid varit en Moder Teresa-typ när det gäller killar och alkohol. ”Där är Feven – där är tjejerna”, liksom. Och det var självvalt. Jag lärde mig av mina tjejkompisars misstag och ville inte ha någon ”Glamour”-såpa själv. Och jag var mer intresserad av musik och dans än alkohol.
Har du varit otrogen?
  – Skulle aldrig kunna tänka mig att vara det, nästa fråga...
Konstigaste ställe du haft sex på?
  – Next question.
Vad är det finaste någon sagt till dig?
  – Folk säger fina saker hela tiden...”Du är en fin tjej” kallar mina närmaste mig. Det bör de göra, annars jävlar.
Vilket politiskt parti röstade du på i senaste valet?
  – Socialdemokraterna. I kommunalvalet blev det vänsterpartiet. Men jag är inte så insatt, så på ett sätt är det fel att delta fast man inte vet ett shit. Men jag skulle aldrig rösta på moderaterna i alla fall. När jag röstade första gången så var det en kille i min klass som sa att han skulle hålla på ny demokrati. Vilket jävla psyko! Folk får hellre vara skinheads, då vet man var de står. Smygrasister är den värsta sorten.
Vem skulle du vilja slå på käften?
  – En dörrvakt. Klubbarna och uteställena i Stockholm diskriminerar fortfarande invandrare...Sen skäms de inte fast de spelar svart musik därinne. Man blir så hjälplös när man inte blir insläppt och ”vanliga” svenskar kommer in, känner bara för att strypa dem. Det värsta är att jag och många i mitt gäng har vant oss att bli behandlade på det sättet. Det är allra farligast, man får aldrig finna sig i det.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
  – En egen musikstudio. Då skulle man slippa tjata på folk och all stress. Jag får väl råna en bank, eller nåt? Hade jag klätt av mig skulle jag väl ha gjort hundra skivor vid det här laget...

Markus Larsson



   
  MER I PULS