Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 26 FEBRUARI 1999
  

Al Greens röst är Gud
Al Greens smekande, änglalikt ljusa soulröst övertygar även den mest inbitna ateist.

  ÅRHUNDRADETS 50 BÄSTA ARTISTER  


Al Green var sydstatssoulens sista stora stjärna. Han övergav den för Gud
Foto: RICKARD COLSIÖÖ
Lyssna på Al Green
Så laddar du hem Realplayer

  Ljudet innehåller:   En mix av låtarna ”Look what you done for me”, ”I’m still in love with you” och ”Let's Stay Together”.

Al Greens främsta album:
I'm still in love with you (1972)
Call me (1973)
Let's stay togheter (1972)
Al Green gets next to you (1971)
Livin' for you (1973)

Vilken är århundradets artist?
Tyck till själv.


Det är lätt att tvivla.
  Men när Al Green går upp i falsett inser även den mest inpiskade ateist att de fromma har rätt.
  Gud finns.
  Den 53-årige soulmästaren skulle själv fnysa föraktfullt åt de välmenande orden. Han är sedan länge pastor med egen kyrka hemma i Memphis och ägnar hela sitt liv åt att tjäna en Gud vars existens han är fullt och fast förvissad om.

Idén att någon ser hans gamla insatser på sextio- och sjuttiotalens profana, för att inte säga vanvördiga, soulscen som bevis för förekomsten av en högre makt betraktar han säkert som både löjeväckande och hädisk.
  Men faktum kvarstår: Många av oss upplever att The Lord Almighty tar gestalt också i de tidigaste, mest syndfulla sångerna. Han finns i det sällsamt mjuka groovet i en ”Look what you done for me”. Han skymtar i den djupt erotiska, men också ömt vilsamma atmosfären i en ”I’m still in love with you”.
  Och framförallt: Han hörs ständigt i rösten. Den smekande, intima, sinnliga, änglalikt ljusa rösten. Med den gjorde Al Green det omöjliga. Han målade i färger ingen sett, han skapade stämningar ingen känt, han gav ljud åt toner ingen hört. Det säger sig självt att ett sådant instrument inte kan vara av vanligt kött och blod. Det är såklart spunnet av väv direkt från himlen.
  Som nästan alla andra svarta artister hade Al Green sitt ursprung i gospelrörelsen och som nästan alla andra fann han sig som ung man fången i en dragkamp mellan andens längtan efter frälsning och köttets farliga lust.
  I den dragkampen uppstod den magiska musikform som kallades southern soul och Al Green blev en av dess sista portalfigurer.
  Men han lät egentligen aldrig som de andra. Det fanns inget av Sam & Daves svettångande extas i Greens musik, inget av Rufus Thomas råa funkkänsla och inget av Otis Reddings ruffiga r’n’b-sväng.

Tillsammans med demonproducenten Willie Mitchell utvecklade han i stället en egen mjukare, mer sensuell och förförisk stil. Som ändå uttryckte samma saker. Framgången blev enorm.
  Men när han i mitten av sjuttiotalet drabbades av en serie olyckor kunde den alltjämt troende ynglingen inte tolka det som annat än att Gud uppmanade honom att komma hem och sydstatssoulens sista stora stjärna började långsamt söka sig bort från den världsliga musiken. I dag står han där i sin vackra lilla kyrka på lummiga Hale Road i Memphis och predikar The gospel.
  Undertecknad var där en söndags-förmiddag i augusti förra året och kan upplysa om att allt trots allt är sig likt.
  Gud bor fortfarande i Al Greens strupe.


arkiv Al Green
44 av de 50 främsta

Namn: Al Green.
Ålder: 53.
Historia: Började sjunga i familjens gospelgrupp, The Greene Brothers, före tonåren. Till sin faders vrede valde han strax före tjugo att viga sin talang åt den profana musiken. Ingick i r&b-gruppen Creations innan han skrev solokontrakt med legendariska Hi Records i Memphis. Slog igenom 1971 med singlarna ”Tired of being alone” och Temptations-covern ”Let’s stay together”. Blev under de följande åren soulmusikens stora stjärna. Efter en serie olyckor i mitten av sjuttiotalet återvände Green till den religiösa musiken. Är i dag pastor och predikar sedan 1977 i sin egen kyrka – Full gospel tabernacle – i Memphis.

   
  MER I PULS