Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 19 FEBRUARI 1999
  

Efterfest


Foto: SARA RINGSTRÖM
Mode, hår och makeup: HELENA ARO

Det räcker inte att bara behålla partykläderna på. Ett proffs klär om för efterfesten.
Puls visar hur.

Du vet att du inte borde vara här, men att resa sig och gå är uteslutet.
  Du vet att inga väsentligheter sägs, du vet att förtroenden ges och tas, hemligheter byts och löften uttalas med den sortens eftertryck som i dagsljus skulle vara löjeväckande.
  Du vet att du är på efterfest.
  ”Men alltså, det är så himla kul att träffa dig och vi bara måste byta nummer och höras i veckan och ses, jag menar, jag kommer i alla fall att ringa, verkligen. Jag lovar.”
  Att bryta upp från en förfest kan vara lätt, att lämna en nattklubb likaså. För då finns det ännu förväntningar och förhoppningar kvar hos de rastlöst hjärtade, men säg den som har lätt för att bryta upp från en efterfest?
  Det är nattens besynnerligaste naturlag: ju senare det är och ju mer natten liknar gryning, desto längre bort är morgondagen och det är alltid trevligare, alltid angenämare och bekvämare att hälla upp ännu en grogg.

Klicka på bilderna
för att se en
förstoring!



Topp med vita plast-
ränder, Graphic 599 kr.
Vit bred bomullstrosa
från H&M, 49:50.


Transparent
underklädesset
från Undergirl/ jus, 399 kr.


  Och vem vill inför sig själv eller omgivningen kröna sig till en nattens och nöjenas dödgrävare? För efterfesten är ju nattens allra sista darrande suck och den som inte hjälper till att sträcka ut den sucken så långt det bara går är oförlåtlig. Det måste till någon obönhörligt konkret och utomstående omständighet för att efterfesten ska ta slut: att sprit eller virke tar slut, att de par som bildats låter åtrån ta över, eller att solen som faller in genom fönstret står så högt på himlen att den inte längre går att ignorera.
  I efterfestland är dygnetruntöppna Seveneleven och bensinmackar Gud och om fri prissättning existerade skulle Gud under småtimmarna kunna höja priset på tonic till hundra kronor flaskan och på sex-packen till fem hundra; efterfestmänniskorna skulle glatt betala.
  Fast en sak är säker och det är att vissa personer inte hör hemma på efterfest.


Klicka på bilderna
för att se en
förstoring!



Transparent beige
underklänning
från Diesel, 749 kr.


Mjuk vit klänning
med papperskänsla.
Graphic, 599 kr.


Skön t-tröja
med tryck, Coctail 225 kr.
Vita bomullstrosor, H&M 49:50.


  De som motvilligt följer med för att omedelbart somna i en soffa, de som tjurskalligt vägrar sjunka in efterfestens angenämt dumma och destruktiva rytm och sitter i ett hörn och dricker vatten och skickar textmeddelanden eller oavbrutet gnäller om hur krångligt det verkar vara att ta sig hem och från minut ett ska förhöra värden om nattbussarnas tider. Eller kommenterar värdens skiv- eller bokhylla. Sådana människor vet inte vad natten är till för överhuvudtaget.
  Det finns ingenting mer oattraktivt och efterfestfientligt än en trettioårig man som i krum ställning somnar med öppen mun på en efterfest. Med halvfullt glas i handen och tjugo minuter efter att han varit den allra flåshurtigaste initiativtagaren till festen. Och som gjort en grej av att blanda Proviva nypondryck och hembränt, eller liknande.
  Den synen kan verkligen förstöra. Eftersom den påminner oss om det deppiga sunk vi faktiskt befinner oss i.
  För efterfesten är ju onödig, dum och dekadent på det allra mest okonstruktiva sätt. I teorin.
  I praktiken är efterfesten den mest oförutsägbara umgängesform vi har, som kan skapa unika scener och möten; människor som aldrig någonsin annars skulle sitta ner vid samma bord börjar kommunicera, idioter och genier som känt varandra i en timme skålar, unga och gamla, arbetarklass-pojkar och överklassflickor umgås som bästisar trots att de inte känner till varandras förnamn.
  Sådant kan ju vara så oändligt vackert.
  Lika vackert som den bitterljuva ångern när du sitter i taxin hem och minns hur du ju lovade dig själv att inte komma hem efter fem, men nu hör Gustav Vasa ringa in till gudstjänst. Tomt stirrar du ut på förmiddagsflanörerna och du bara kan inte begripa hur det blev så här.
  Aldrig, aldrig någonsin tänker du hamna på efterfest igen.

Per Hagman



   
  MER I PULS