Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 19 FEBRUARI 1999
  

Überbitch!


Foxy Brown gick från städad skolflicka till halvnaken och svärande hardcorediva.
arkiv Foxy Brown
Namn: Foxy Brown, alias Inga Marchand.
Plattor: ”Ill Nana” (1996), ”The Firm” (1997), ”Chyna doll” (1999).
Historia: Debuterade som gästrappare på LL Cool J:s singel ”I shot ya” 1994.
Favoritdesigner: Prada.
Arresteringar: 1996 för att ha hotat två kvinnliga fans med stryk på ett hotellrum i New York, fallet kom aldrig upp i domstol. 1997 för att ha spottat på hotellpersonal som glömt förse hennes rum med ett strykjärn. Dömdes till 500 dollar i böter och 80 timmars välgörenhetsarbete.
Idol: Pam Grier, skådespelerskan som spelade karatesparkande Foxy Brown i 70-talets blaxploitation-filmer. Medverkar i introt på ”Chyna doll”.
Kuriosa: Foxys lillebror Gavin, alias Pretty Boy, är en aspirerande rappare och syns i videon till senaste singeln ”Hot spot”.
Hemlig last: Foxy gillar mainstreammusik som Aerosmith och Madonna, och rappar tillsammans med Howie D på Backstreet Boys kommande platta.
Projekt: Har precis startat sin egen label för rap och r'n'b.
Framtidsdröm: Hollywood - Foxy har små roller i filmen ”Woo” mot Jada Pinkett, och i kommande ”Black & White” med bl a Wu-Tang Clan.

Foxy Brown är världens coolaste och hårdaste hiphop-tjej

NEW YORK. Hon är rapens hardcorediva nummer ett.
  Foxy Brown har hotat fans med stryk, spottat på hotellpersonal och slitit musikvärldens mest inflytelserika kvinnliga journalist i håret. Missförstånd, alltihop.
  – Det är bara outbildade människor som förväxlar min privata person med min artistroll, säger 19-åriga Brown.

  Det är med en viss rädsla man stämmer möte med Foxy Brown. En lyssning på nya über-bitchiga plattan ”Chyna Doll”, uppföljaren till debuten ”Ill Nana”, räcker för att gå omvägar för att inte komma i vägen för denna gangsterbrutta. Men Miss Brown bits inte idag. Plattan ligger etta på Billboardlistan och hon ser ut att helst vilja öppna takluckan i limon och kasta slängkyssar till hela världen.

Utseendet väcker avundsjuka
  Foxy är klädd i en strimmig päls, stora diamantörhängen och blanka stövlar från Manolo Blahnik. Hon ser ännu yngre ut än hon är, med bebissläta kinder, stora vackra ögon och perfekta vita tänder. Det är en av orsakerna till att hon inte kommer överens med andra kvinnliga rappare, hävdar hon. - Tjejerna i branschen... forget it, säger hon. Jag vet inte vad det är, men de är inte glada när det går bra för en. Man kan inte lita på dem, inte vända ryggen till.
  Hon syftar uppenbarligen på sina vitt omskrivna gräl och offentliga kattslagsmål med bland annat Queen Penn, före detta bästa kompisen Lil’ Kim, och Queen Latifah, som Foxy till och med tillägnade hatlåten ”10% Dis” (finns bara på mixtejper i USA). Men inte bara rapkollegor har fått sig en törn. Danyel Smith, den amerikanska tidningen Vibes chefredaktör, fick nästan sitt hår avslitet när tjejerna råkade befinna sig på samma fest.
  – Hela den incidenten är så överdriven, fnyser Foxy. Hon var med mig i hela fem dagar i Miami, för jag tyckte att hon var en cool person. Men sen skrev hon en massa personliga grejer som faktiskt inte var sanna, och som jag framför allt inte har lust att skylta med.

Känsliga ämnen
  Till de ämnena hör Foxys motsägelsefulla image. Girl Power i kombination med uttalanden om att det är OK att män är otrogna med en massa olika kvinnor så länge de ger sin fru nog med pengar och presenter. Hennes andlösa beundran för sin mentor och upptäckare Jay-Z.
  – När Babyface skriver alla Toni Braxtons låtar är det OK, men ingen fattar att jag faktiskt skriver själv och att det är därför Jay-Z valde just mig, fräser Foxy. Jag har skrivit nästan vart enda ord på ”Chyna doll”.
  Ett annat känsligt område är mamma Judiths kluvna känslor inför dotterns förvandling från städad skolflicka som gick i kyrkan på söndagarna och hade bra betyg, till en svärande, halvnaken partygirl.
  – Det där är skitsnack! Min familj är inte så korkad att de inte förstår skillnaden mellan business och privatliv, säger Foxy irriterat. De förstår att det handlar om att underhålla folk, och de skulle inte vilja att jag missade en sån chans till ett bättre liv oavsett vad.

Försökte stanna hemma
  Foxys bakgrund är inte lika karg som många andra rapstjärnors. Hon växte upp i Park Slope, ett av Brooklyns trevligare områden, och spenderade timmar i flickrummet och skrev rhymes varje kväll, medan många av hennes tjejkompisar prövade droger eller blev gravida ute på stan.
  – Vi gick alla skilda vägar, säger hon. En del gick vidare till universitet, medan andra har flera barn redan. Jag tittar på dem och är tacksam, för det hade lika gärna kunnat vara jag.
  Precis som många rapstjärnor gjorde Foxy sitt bästa för att ”keep it real” och stanna i sina barndomskvarter även efter att “Ill Nana” sålt 1,5 miljoner exemplar. Och precis som andra rapstjärnor stod hon inte ut särskilt länge. Sommaren 1997 ringde två män på dörren, band för munnen på hennes mamma och försökte bära iväg Foxys juveler. De har sen dess flyttat till en villa i New Jersey, där de är grannar med Whitney Houston, Naughty By Nature och en mängd andra celebriteter.
  – Jag kör en BMW, säger Foxy och fnissar förtjust.
Är du inte rädd för att någon ska kidnappa dig och din bil?
  – Nej. Alla mina grannar är rika. De har ingen orsak att stjäla något.
  Hon visar stolt upp sin kvadratformade diamantring i åtskilliga karat från rapparen Kurupt, som hon varit förlovad med i ett par år. Som så många andra amerikanska tjejer från ghettoområden har Foxy en bräcklig relation till sin pappa, vilket hon tror är orsaken till att hon tidigare föll för gangsterkillar.

Fascineras av fru-grejen
  – Jag insåg snabbt att män inte går att lita på, en kvinna måste ta hand om sig själv och hålla på sig. Man får ingen respekt förrän man är någons fru – jag är fascinerad av den där fru-grejen, säger Foxy, som nyligen överraskades med teddybjörnar och blommor från pojkvännen när hon satt i en intervju med MTV.
  – Det största misstaget många tjejer gör är att kräva respekt utan att prestera något. De står och gapar ”ge mig respekt, ge mig respekt”, men respekt kräver man inte. Det gör man sig förtjänt av. Kalla mig bitchy, men det är så det är.
  Kanske hade jag tur. Foxy hävdar att det var trevligt att träffas och släpper av mig framför porten, och jag har alla hårstrån i behåll. Sen susar hon vidare mot nästa kändisfest. Och nästa tidningsrubrik.

Petra Andre



   
  MER I PULS