Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 12 FEBRUARI 1999
  

– Det är bättre att hångla nykter


Foto: BMG SWEDEN
arkiv Shirley Manson
Namn: Shirley Manson.
Ålder: 32 år. Föddes den 26 augusti 1966.
Bor: Edinburgh, Skottland.
Yrke: Sångerska i Garbage.
Tidigare band: Goodbye Mr. MacKenzie och Angelfish.
Familj: Eddie, skulptör som hon gifte sig med 1996.
Favoritsångare: Frank Sinatra.

Shirley Manson är bra på att hångla.
Tycker hon själv.
Så Puls Malin Hendriksen träffade henne och frågade om hennes bästa hångeltips.


  Shirley Manson är bra på att hångla. Säger hon själv i alla fall. Men eftersom det bara finns en kille som har testat det senaste åren så är det svårt att säga om det är sant. För han lär vara lojal. Det är hennes man, Eddie.
Garbage är alltså inget band där man strular runt. Eller?
  – Nej, absolut inte. Vi skulle aldrig göra något med varandra. Det skulle kännas nästan lite incestuöst, lite obscent, säger Shirley Manson med en min som talar om avsmak. I nästa sekund börjar hon gapskratta.
  – Fast jag brukar gå runt och låtasaskyssa killarna i bandet. Nästan jämt så brukar de backa tillbaka och skrika som små grisar. Men en gång så genomskådade Steve mig och stack ner tungan i halsen på mig. Så rent tekniskt sett så har jag hånglat med nån i bandet.
Min chef på Puls-redaktionen har ett litet problem. Han har varit singel länge och har svårt att hångla nykter. Har du några tips till honom?
  – Nja, jag vet inte. Jag har kanske lite svårt att förstå problematiken eftersom jag har man. Men det är inte svårt att hångla nykter, inte ens första gången, om du är dig själv. Slappna av och försök göra samma sak som när du är full, säger Shirley.
  – Att hångla nykter är också otroligt mycket bättre än att hångla full. Med någon man inte känner kanske det är svårt, men det är tillräckligt bra för att anstränga sig, fyller Garbages gitarrist Duke Erikson i.
Hur ska man bete sig när man hånglar då? Har du några do's eller don'ts?
  – Jag vet inte. Jo, förresten man ska vara försiktig med tänderna. Slappna av bara. Och spara på saliven. Det får inte bli för slafsigt, för blött, så att man får saliv i hela ansiktet.
Om du fick välja en person i världen att hångla med, vem skulle det då vara?
  – Min man Eddie. Han är världens bästa på att kyssas. Han har söt andedräkt till och med på morgonen. Han smakar som socker.
  Shirley Manson är blek med enormt svartmålade ögon. Ser man bara på det yttre så är hon nog inte ens snygg. Inte på något sätt en traditionellt skönhet. Det är hennes energi och hennes utstrålning som gör henne vacker.
  – Jag vet aldrig vad jag ska säga när människor säger det. Förr var jag ärlig, och sa att jag inte alls tycker att jag är vacker. Men det fick jag mycket skit för, så det har jag slutat med. Nu har jag börjat fåna mig istället och brukar säga ”ja, jag är fantastisk, ja, jag är en sexsymbol”, så att ingen ser hur jag känner egentligen, säger hon.
Du har en massa fans som försöker se ut och vara som du. Känns inte det som ett väldigt stort ansvar?
  – Jag försöker att inte tänka på det. Om jag funderade mycket på det skulle jag bli som en slav under andras vilja. Men jag är försiktig med vad jag säger. Jag hoppas att jag inte är en dålig förebild. Jag försöker till exempel med flit att inte prata om droger och vi har tackat nej till miljontals dollar för att göra ölreklam för att det ger fel budskap till unga människor. Vi vill inte säga gå ut och drick och rök er till döds till våra unga fans.
  Shirley är en tjej som vet vad hon vill. När hon värvades till Garbage trodde de flesta att det bara var en söt frontfigur som Nirvana-producenten Butch Vig ville ha till sitt eget band. Men han fick så otroligt mycket mer.
  Då var Garbage Butch Vigs band. Nu ÄR Garbage Shirley Manson. Många tror att det är ett skottskt band, trots att tre fjärdedelar kommer från USA. Det är runt Shirley allt snurrar. Även musikaliskt.
  – Många har svårt att tro att Shirley tar aktiv del av produktionen eftersom hon inte var producent innan hon kom med i bandet. Men det stämmer inte. Garbages sound var inte klart innan Shirley. Det var hon som fulländade det. Det bästa med Shirley är att hon har så mycket intuition, oberoende om det är att lyssna som vän eller när det gäller musiken. Hon har mer kvinnlig intuition än de flesta andra kvinnor, säger Duke Erikson.
Ni verkar ha väldigt mycket vilja allihopa. Bråkar ni ofta?
  –Ja, det är klart vi gör. Musikaliskt brukar det ordna sig, där blir vi överens till slut. Men annars så bråkar vi om nästan allt, säger Shirley.
  – Shirley har väldigt mycket temprament. Hon brusar upp väldigt ofta. Hon vet att hon gör det, hon kan bara inte stoppa det. Och sen måste hon be om ursäkt en timma senare och alla säger ja, ja, vi vet, säger Duke.

Malin Hendriksen



   
  MER I PULS