Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 22 JANUARI 1999
  

Världens mest betydelsefulla
Politiska U2 ville förändra världen – och blev symbol för ”stadiumrocken”

  ÅRHUNDRADETS 50 BÄSTA ARTISTER  


U2 – ett band att ta med sig in i nästa årtusende.
Lyssna på U2
Så laddar du hem Realplayer
  Ljudet innehåller:  
 En mix av låtarna "Two hearts beat as one", "Sunday Bloody sunday" och "Discotèque".

De bästa skivorna
Joshua tree (1987)
Achtung baby (1991)
War (1983)
Boy (1980)
The unforgettable fire (1984)
Vilken är århundradets artist?
Tyck till själv.

De var religiösa, pretentiösa, politiska – och ville verkligen tro att det går att förändra världen med en röd gitarr, tre ackord och sanningen.
  U2 rev ut flera kapitel ur rockens oskrivna regelbok och blev världens största band.
   Inom rockmusiken råder fortfarande en skepsis mot band som vågar sig på att sjunga om något annat än att tjejen lämnade en och nu är allt åt helvete.
  En hälsosam skepsis, då den gamla klyschan om att det mest personliga är det mest allmängiltiga i regel stämmer.
  
För att ge sig på större ämnen, som religion och politik, krävs en annan sorts talang och, framförallt, mod. Den som försöker säga något om sakernas tillstånd och sniffar på de eviga frågorna rör sig nämligen automatiskt betydligt närmare patetikens gräns.
  Under sina drygt 21 år tillsammans har U2 hunnit vifta med fredsflaggor, delta i otaliga enormt politiskt korrekta välgörenhetsevenemang, sjunga om krigets fasor och sökandet efter Gud och ringt Vita huset från scenen. På köpet har de etablerat sig som ett av världens största band, och blivit något av symbol för det vi brukar kalla ”stadiumrock”.

arkiv U2 - nr 49 av de 50 främsta
Medlemmar: Bono (sång), The Edge (gitarr), Larry Mullen (trummor), Adam Clayton (bas).
Från: Dublin, Irland.
Bildades: Som Feedback 1977.
Historik: Första singeln ”U2-3” släpptes 1979, albumdebut året därpå med ”Boy”. Större genombrott med singeln ”New year’s day”. 1987 kom det stora genombrottet med albumet ”Joshua tree”. Den maskinella, Berlin-inspirerade ”Achtung baby” släpptes tre år senare och uppmärksammade turnén ”Zoo TV”, inspirerat av 90-talets mediaflöde, året därpå. Senaste albumet ”Pop” och turnén ”Popmart” fokuserade på det moderna konsumtionssamhället. Turnén nådde Göteborg och Ullevi 1997 och fick fyra plus i Aftonbladet.
Så många hatar givetvis U2. Många är så förblindade av alla dessa brott mot viktiga paragrafer i rockens oskrivna regelbok att de inte längre förmår höra de egentliga anledningarna till att U2 är ett av århundradets mest betydelsefulla rockband:
  Bonos röst, stadig och självklar.
  Texterna, ibland gränsande till det naiva men oftare med en avväpnande, häpnadsväckande slagkraftig ärlighet.
  The Edges distinkta, banbrytande gitarrstil.
  
Och, framförallt, låtarna.
  För ingen kommer nånstans med bara tre ackord och sanningen. Utan låtar lär ingen lyssna, hur sanna dina sanningar än är.
  Jag upptäckte själv U2 genom ”War” 1983. Då var jag tolv år och när man är tolv år handlar inte ”New
year’s day” om religionskrig utan om backhoppning på tv och att smälla upp de sista Kina-puffarna. Men jag älskadelåten. Det gör jag fortfarande.
  Visst har vi haft skäl att tvivla ibland, inte minst på senare år. Det handlade kanske lite för mycket om självironi och flygande kitschcitroner senast vi hörde av dem, på den monstruösa ”Popmart”-turnén.
  
Men U2 är självklara på den här listan. För ”Joshua tree”, där kvartetten lät sin musik slå rot djupt i den amerikanska musikmyllan och tillsammans med Daniel Lanois skapade en av 80-talets odiskutabelt mest klassiska rockplattor. För ”Achtung baby”, som med sitt maskinella sound bildade skola för en stor del av 90-talsrocken och dessutom innehåller ”One”, en av årtiondets finaste kärlekssånger. För ”With or without you”. För ”Pride”. För Scandinavium 1992. För gospelkören i ”Rattle & hum”-versionen av ”I still haven’t found what I’m looking for”. För drivet ”I will follow”, där allt började 1980. Förhoppningsvis har vi inte sett slutet ännu.


   
 MER I PULS