Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 15 JANUARI 1999
  

– 98 var ett dåligt skivår
Men för Kent var Rockbjörnsåret ett toppenår med utlandslansering


Kent vann två Rockbjörnar förra året i kategorierna ” Årets bästa grupp” och ”årets bästa cd”.
Foto: MATS STRAND

Rockbjörnsåret har varit ett toppenår för Kent.
  Men inte för resten av musikvärlden.
  – Det har varit dåligt med bra skivor, säger Kent-gitarristen Harri Mänty.
   För Kent har det senaste året handlat om framför alllt en sak. Utlandslanseringen. De har åkt runt en stor del av Europa och Nordamerika och försökt föra ut sin musik. Det har varit utsålt på några ställen, mindre folk på andra, sålt hyfsat med skivor på vissa ställen och sämre på andra. Ingen enorm succé, men ingen flopp heller.

arkiv Kent
Medlemmar: Joakim Berg (sång), Martin Sköld (bas), Sami Sirviö (sologitarr), Markus Mustonen (trummor) och Harri Mänty (gitarr).
Ursprung: Eskilstuna men bor nu i Stockholm.
Diskografi: ”Kent” (- 95), ”Verkligen” (-96), och ”Isola” (-97).
Priser: Vann Rockbjörn i klassen ”bästa svenska cd” med ”Verkligen” 1996. Vann två grammisar för ”bästa rockgrupp” och ”bästa album” och två Rockbjörnar i klasserna ”årets svenska grupp” och ”bästa svenska cd” för ”Isola” 1998.
Fortsätta turnera
   – Vi får se hur det går i framtiden. Under 1999 kommer vi att fortsätta åka runt och göra spelningar och promotion i bland annat Storbritannien, säger Harri Mänty.
  Av alla nya ställen och alla spelningar under 1998 så är det framför allt tre som står ut för Harri.
New York-spelningen. ”Första gången jag var i New York. Dessutom kunde vi gå och se Hellacopters spela. Vi fick verkligen allt.”
Spelningen i Frankfurt. ”Det var rätt lite folk, kanske bara 70 personer, men efter halva spelningen började folk bli helt galna och plocka ner saker från scen. De var helt jävla galna, men vi gav oss inte, utan drog upp grejerna och fortsatte spela.”
Hela Finlandsturnén. ”Det var nog den bästa grejen under hela året. Att få åka dit och spela för en massa galna finnar.”
  Under året släpptes också den engelska översättningen av Kents album ”Isola”. Men någon ny platta har inte varit på gång. Förrän nu.
  – Jocke har skrivit en massa låtar och vi har börjat repa lite, men det beror lite på när. Allt ligger lite löst just nu. Men jag hoppas att vi kommer med ett nytt album under 1999.
  När albumet väl kommer är det meningen att det precis som ”Isola” ska komma i två versioner, en svensk och en engelsk.

Ett tunt skivår
   Om året varit hur bra som helst för Kent så är det inte lika lysande för resten av musikvärlden. Det var inte lätt för Kent att utse sina egna Rockbjörnskandidater. I kategorin Bästa svenska kvinnliga artist hittade de inte ens någon.
  – Det har varit dåligt med bra skivor. Fast det kom ju en del bra också. Som Massive Attacks ”Mezzanine”. Men annars var det lite tunt. Det bästa som hänt mig personligen i musikväg det senaste året är att Martin Sköld kanske lyckats få in mig på reggae, säger Harri Mänty.
Kent vill ge en Rockbjörn till:
Årets svenska låt: Bob Hund med "Bob Hunds 115:e dröm"
Bästa svenska cd: Cardigans med "Gran Turismo"
Bästa svenska grupp: Backyard Babies
Bästa svenska manliga artist: Johan i Backyard Babies Bästa svenska kvinnliga artist: Finns ingen
Bästa utländska cd: Massive Attack med "Mezzanine"
Bästa utländska artist: Madonna
Bästa utländska låt: "Strategy" med Sean Paul