Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 8 JANUARI 1999
  

– Psykedelia är attraktivt
Thirdimension gillar känslan som musikstilen ger men skippar knarket


Skivdebuterande Thirdimension.
Foto: PETER KJELLERÅS

Lyssna på Thirdimension
Så laddar du hem Realplayer
  Ljudet innehåller:  
"Other side of town" från skivan "Protect us from what we want ", som Puls Håkan Steen gav 4 plus.
Läs recensionen

Juldebutanter från den tredje dimensionen.
  Låter hyfsat psykedeliskt.
  – Det kommer alltid att finnas puckon som vill jämföra oss med Soundtrack of our lives, säger Markus Slivka, gitarrist i Thirdimension.
   Tja, i så fall är undertecknad ett pucko.
  Men Markus Slivka är vid intervjutillfället trött och sur. Senare på kvällen ska bandet ha ett sorts releaseparty på O-baren. Och då har givetvis samplern pajat och dessutom får killarna inte vrida upp volymreglagen så högt de vill. En hel del nervositet spelar nog också in.

Modell 60-tal influerar
   Det är på tiden att någon hämtar energi från Soundtrack of our lives monumentala ”Welcome to the infant freebase”. Och det handlar ju inte om att skivdebuterande Thirdimension plankar sina bolagskollegor, de har nog bara lyssnat ganska mycket på samma plattor – i det här fallet psykedelia modell 60-tal.
  För visst visar gruppen upp en gryende, personlig identitet med singlarna ”Until it breaks” och Wannadies-doftande ”This time” samt jungfruskivan ”Protect us from we want”. Speciellt med låten ”Yes equals no”, där de firar stora, melodiösa triumfer.
  – Psykedelia är ju bara en del av det vi lyssnat på. Men det finns något väldigt attraktivt över den känsla som musikstilen har, säger Björn Stegmann, som skriver merparten av gruppens låtar.
  – Sen behöver inte psykedelia bara innebära spejsade ljud. Den kan finnas i en ensam, akustisk gitarr, fyller Markus Slivka i.

arkiv Thirdimension
Namn: Thirdimension.
Medlemmar: Björn Stegmann(sång, akustisk gitarr),
Markus Slivka(elgitarr, kör),
Henrik Olsson(bas, sång),
Björn Wickenberg (trummor, kör).
Discografi: Singlarna ”Until it breaks” och ”This time”.
Aktuella: Men debutskivan ”Protect us from what we want”, som släpptes dagen innan
Arne Weise önskade alla en riktigt, riktigt god jul.
Charmades av kvartetten
   Thirdimension har funnits i drygt tre år. Men saker och ting tog fart i rätt riktning först när producenten Christoffer Lundquist (Brainpool) charmades av kvartetten och hjälpte till med att arbeta fram en demo i maj 1997. En demo som sedermera ledde fram till ett skivkontrakt.
  – Han har varit mycket viktig för oss. Speciellt när det gäller att hitta vår stil. Ett av våra krav inför den här skivan var att han skulle producera, säger Markus Slivka.
  När de ska förklara debutskivans titel faller killarna in i krångliga, småpsykedeliska resonemang kring något motto gällande ”att vilja ha saker man vet att man inte behöver”, eller nåt.
Skit samma. När det gäller era drömmar om en popkarriär, vad anser ni att ni bör hålla er undan ifrån?
   –...ehhhh... knark, säger Björn Stegmann.
  – Skriv inte det där. Det låter så fånigt, säger Markus Slivka.
  Jodå. Det är smartare att satsa på att skriva fler sånger som ”Yes equals no”, istället för att proppa kropp och själ full med skit. Amen.
  
Markus Larsson   
 MER I PULS