Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 8 JANUARI 1999
  

– Jag vill inte slösa bort mitt liv längre


Brad Pitt har alltid varit en hjärtekrossare.
Brad Pitt försöker att njuta av livet som förmögen
Han var Hollywoods charmtroll och hjärtekrossare nummer ett.
  I nya filmen spelar Brad Pitt döden.
  Magnus Sundholm kollar in Brad Pitts karriär.
   Han har hånglat med Geena Davis, bott ihop med Juliette Lewis, varit förlovad med Gwyneth Paltrow och är nu sambo med Jennifer Aniston.
  Redan i plugget var han känd som den store hjärtekrossaren. Tjejerna tyckte att han hade svårt att bestämma sig.
  – Jag växte upp, säger han själv om den tiden. Jag var ständigt på jakt efter något.
  Han spelade tennis och följde varje söndag sin familj till den lokala baptistkyrkan.

arkiv Brad Pitt
Namn: William Bradley Pitt. Ålder: 35. Yrke: Skådespelare. Född: I Shawnee, Oklahoma. Familj: Äldst av tre syskon. Har en bror och en syster. Religion: Passiv baptist. Utbildning: Pluggade på University of Missouri men hoppade av strax innan examen. Stack till Kalifornien för att pröva lyckan. Tjänar: Fick närmare 140 miljoner kronor för ”Möt Joe Black”. Lyssnar på: Stone Temple Pilots. Dödar: Spindlar, men bara om han hittar dem i sängen. Idrott: Spelar baseball och tennis. Älskar att cykla. Hobbies: Gillar arkitektur och design. Samlar antika möbler. Favoritbok: ”All the pretty horses” av Cormac McCarthy. Dricker: Öl. Röker: Cigaretter. Genombrott: Som cowboyen i ”Thelma & Louise” 1991. Rykte: Har liknats vid Paul Maclean, hans rollfigur i ”Där floden flyter fram) – en orädd och hårt festande ung man som delar sin familjs passion för flugfiske. Har kallats: Hollywoods näste Robert Redford. Berömda förbindelser: Förfört Geena Davis, bott ihop med Juliette Lewis, varit förlovad med Gwyneth Paltrow och rapporteras nu vara sambo med Jennifer Aniston.
Ville bli reporter
   Egentligen hade han aldrig någon tanke på en karriär i nöjesbranschen.
  I stället var det reporter han ville bli, men bara veckor innan examen på University of Missouri 1987 hoppade han av plugget.
  En plötslig impuls att pröva lyckan i Hollywood drog.
  Den första perioden i Kalifornien var allt annat än enkel.
  Försörjningen klarade han genom att jobba som privatchaufför åt ett gäng strippor och kränga snabbmat iklädd en gul kycklingutstyrsel.
  Vändningen kom i kassasuccén ”Thelma & Louise”.
  Pitts medverkan var visserligen mindre än 15 minuter men scenen där han förför Geena Davis fick tittarna att kippa efter andan.
  – Jag älskade JD, sade han om sin roll. Snubben hade totalkoll. Han visste vad som fungerade för honom och var så jäkla cool när han gjorde det.
  Pitts berömmelse bara ökade när han senare medverkade i ”Där floden flyter fram” och ”Höstlegender”.
  Pengarna rullade in och Pitt prisades för sitt rollval.
  Själv hade han svårt att hantera berömmelsen.
  – Ingen kan förbereda en på vad som ska komma. Det var en extremt förvirrande tid. Ibland känns det fortfarande så.
  Rädd för att sorteras in i utseendefacket varvade han filmerna i den genren med udda roller. Den första kom i ”Kalifornia” – där han spelade en psykotisk mördare.
  I ”En vampyrs bekännelser” var han ett motvilligt monster och i ”12 monkeys” en babblande idiot. I ”Möt Joe Black” spelar han döden.
  Oscarbelönade Anthony Hopkins porträtterar den framgångsrike mediamogulen William Parrish som får Döden (Pitt) på halsen.
  Deras relation försvåras ytterligare när döden förälskar sig i Parrishs dotter – spelad av Claire Forlani, som Pitt lär ha haft en romans med under inspelningen.
  Trots det kallar Pitt inspelningen av ”Möt Joe Black” för en av de svåraste han genomfört.
  – Jag hade tusen frågor och inga svar. Ta bara en sån sak som rösten. Hur pratar döden? Jag kunde liksom inte vända mig någonstans för research.
  Men det var inte bara rollen som ställde till problem.
  – Jag gick igenom ett uppbrott under inspelningen och tycker att det ibland märks på min insats i filmen.
  Faktum är att Pitt var tveksam till rullen redan på idéstadiet.
  – Jag bad Martin Brest (regissören) beskriva handlingen men han vägrade. Han sa att det skulle låta som en Whoopi Goldberg-film.
  Pitt var benägen att hålla med när han fick historien klar för sig.
  – Jag vet att jag tänkte att Marty gjort några bra filmer men att han den här gången verkligen var fel ute. Men jag ändrade mig efter att ha läst manuset. Det är faktiskt en vacker berättelse.
  Somliga skulle kunna påstå att pengarna hade en viss inverkan.
  Pitt fick närmare 140 miljoner kronor för sin insats. Men faktum är att han vid samma tidpunkt var erbjuden 200 miljoner kronor för huvudrollen i en actionrulle.
  – Hittills har min karriär varit mycket upp och ned. Jag försöker koncentrera mig på de bästa ögonblicken. Visst har jag haft mina stunder, men jag har också gett upp ibland. Ibland tappar jag koncentrationen.
  Just fyllda 35 har han tiden för sig.
  Men han tycker att tiden rinner iväg.
  – Det är hårt, säger han om åldersstrecket. Men med åren kommer visheten, bit för bit.


Brad Pitt som ung hunk i Thelma & Louise
Njuter av att vara rik
   Nästa gång Pitt pryder vita duken blir det i boxningsrullen ”Fight club”, mot Courtney Loves pojkvän Edward Norton.
  – Det finns en suverän replik i filmen, säger han. ”Det här är ditt liv och det tar slut dag för dag. Ingenting varar.” Jag försöker låta bli att slösa bort dagarna.
  Därför njuter han av förmögenheten och friheten att resa som filmandet gett honom. Dessutom har karriären gett honom råd att ägna sig åt sin passion, arkitektur och musik.
  Men allt är inte bara på plussidan.
  – Med pengarna kommer en ny typ av problem. Jag vet aldrig vem jag kan lita på, vem som är ute efter att lura mig eller dra fördel av mig.
  När han efter en stund märker att han gnäller över lyxproblem backar han.
  – Jag ska inte klaga. Det är en bra period i mitt liv just nu. Det enda jag har lärt mig är att allt kan hända. Hela vår tillvaro kan förändras när som helst. Ända tills vi dör.
Magnus Sundholm


   
 MER I PULS