Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 29 MAJ 1998
 


– Vissa tycker att ”en röst betyder ingenting”, men det handlar ändå om att välja sida, säger Janne Kask, som engagerar sig mycket i politiska frågor.


Växte upp i Skåne
  Janne växte upp i Genarp, ett litet samhälle i Skåne med 3 000 invånare. I skolan tillhörde han nördgänget, kufarna som gjorde revolt mot tuffingarna i rökrutan genom att läsa Kafka och andra svåra grabbar.
  – Jag var 15 bast då. Nu har jag läst om de där böckerna och inser att vi nog inte fattade så mycket, säger han. Fast jag ångrar det ändå inte.
  I dag är han flickidol, men då var han den ”spattige” killen som aldrig skulle våga prata med den där blondinen som var så förbaskat snygg. Ja, egentligen missade han väl brudarna helt under högstadieåren, fick nöja sig med intellektuell stimulans från en missförstådd tjeck, som förmodligen inte heller vågade ta sig till rökrutan under sina uppväxtår. Men sedan, när han flyttade till Lund och började med musiken kom vändningen. Och med Brainpools genombrott exploderade allt.
  – Klart att det var en revansch, tidigare ville tjejerna bara ha en sportig muskel-kille, men så plötsligt var de intresserade av mig. Det var en go’ känsla – även om jag visste att det inte alltid handlade om att de var intresserade av den riktige Janne.
Du har ett rykte om dig att vara en riktig kvinnokarl numera?
  – Äh, det där är en överdrift.
Men visst har du haft mycket tjejer de senaste åren?
  – Klart att jag har haft en del tjejer. Brainpool öppnade ju en del dörrar, men bara för att de öppnas behöver man ju inte ta allt som kommer i ens väg. Visst, för ett par år sedan när allt var nytt, kanske det var så, men nu har jag lugnat ner mig.
Får du mycket skamliga förslag?
  – Det händer, men här i Stockholm är det inte så häftigt att vara musiker. Om du kommer hit till Kvarnen (klassisk restaurang och bar på Söder i Stockholm) en kväll är du inte speciell om du sysslar med popmusik. Väldigt många som kommer hit har ett intressant jobb.
  För tillfället är Janne singel, men någon desperation över att hitta KVINNAN, känner han inte. Det får ta den tid det tar, förr eller senare står hon där och då är han givetvis beredd på hela paketet: barn, giftermål och villa. Hur det blir med hund och Volvo är väl mer tveksamt.
  Nu är det i alla fall musiken som tar all tid, plattan kommer i höst och sedan ger han sig förmodligen ut på turné – kanske med lillsyrran Lena. Hon är i all fall med och körar på ”Summer is here”.
  – När jag är hemma i Genarp brukar vi sjunga och spela en del i musikrummet i källaren. Och när jag nu behövde en körsångerska på skivan kändes det kul att använda Lena. Vi får se hur mycket hon kan vara med. Hon har inte tid att vara med och jobba så mycket, eftersom hon pluggar i Lund.
  Liksom många andra svenska musiker är Janne Kask något av en vänsterradikal – och han tvekar inte att offentligt deklarera sina åsikter.
  Politik är viktigt och borde var ett självklart intresse i varje människas liv, menar han.
  – Politik handlar ju om att bestämma framtiden. Vissa tycker att ”en röst betyder ingenting”, men det handlar ändå om att välja sida. Inom vänstern finns en självklar tanke: att man ska vara solidarisk och bry sig om varandra.
  – För mig gäller enkla saker: bra skolor, sjukvård och äldreomsorg ska alla ha rättighet till. Därför gillar jag inte skattesänkningar, som högern förespråkar. Om vi börjar sänka dem blir det som i USA. Minst en tredjedel av befolkningen kommer inte att vara värd ett skit, konstaterar han.
  Han blir ofta förbannad, tycker att mycket i det som en gång var det ”fantastiska” Sverige har försvunnit. Men en revolution i Karl Marxs anda ställer han sig ändå tveksam till.
  – Det kanske är att gå lite väl långt. Dessutom är jag nog för bekväm av mig, en revolution skulle bli jobbig. Men jag tycker att produktionsmedlen ska förstatligas – på demokratisk väg.
Vad irriterar dig mest?
  Peter Wallenberg irriterar mig något fruktansvärt. Att han får säga att ”A-kassan är Sveriges största fallskärm” och prata om ”svartingarna” i Afrika är fruktansvärt. Någon borde ta bort honom.
  – Sedan blir jag förbannad på Lennart Ekdahl när han sitter i TV4 och slickar röv. Han tar dit människor som han uppenbarligen tycker är underbara. Han betraktas som en kritisk journalist, men vad det handlar om är idoldyrkan.

Ett popparti, kanske?
  Brrrr... med tanke på det ackumulerade missnöje som finns bland musikerna på krogarna på Skånegatan i Stockholm, popstjärnornas favoritstråk, borde det vara läge att bilda ett popparti. Musik och politik – skulle kanske kunna bli ungdomarnas räddning.
  – (skratt) Ja, det kanske inte är någon dum idé.
  Politiken ligger honom varmt om hjärtat som ni märker. Upprörd och kategorisk, kaxig skulle vissa säkert säga. Här kommer Janne Kask och basunerar ut den ena sanningen efter den andra. Vem tror han att han är, egentligen?
  – Det finns säkert många som tycker att jag är stöddig, och jag får väl skylla mig själv. Vi i Brainpool tyckte ju att vi var jävligt bra, och det gör jag fortfarande.
Text: Filip HammarFoto: Andreas Lundberg   – Att bli stöddig var väl mitt sätt att visa att jag var duktig på ett rockigt sätt, ingen brydde ju sig när man var bra i skolan. Men egentligen är jag inte speciellt kaxig och det vet de som känner mig.

arkiv Janne Kask
Namn: Jan Kask. Bor: I en etta på Söder i Stockholm. Kommer från: Genarp utanför Lund i Stockholm. Familj: Mor, far, två yngre systrar. Flickvän: Nej. Snusar: Ja. Favoritlag: Malmö FF. Utbildning: Har pluggat praktisk filosofi i Lund. Inkomst: ”Inte mycket, har en del stålar kvar sedan Brainpool-tiden.” Aktuell: Nya singeln ”Summer is here”. Debutalbumet kommer i höst. Skivor med Brainpool: ”Soda” (-94), ”Painkiller” (-95), ”Stay free” (-96).