Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 14 APRIL 2000
 
  

Foto: Andreas Lundberg


Om Regina ska föda barn igen ska hon minsann ”ta allt knark i världen”, undrar hur det går?


– Nakna män
ser roliga ut

Regina Lund strippar för att visa skillnaden mellan män och kvinnor. Och hon struntar i de kvinnliga kollegernas skitsnack.
Regina Lund utmanar världen – igen.
  Hon strippar på scenen, flirtar med brudar och sjunger om sitt ödesdigra one night stand.
  Allt medan hon stiger upp klockan fyra varje morgon och lär Wiggo Love Linblå, elva månader, spanska, engelska och franska.
  
– Jag går inte och stör mig på mig själv direkt. Då hade jag tagit livet av mig för länge sen, säger Regina Lund.
  Skådespelaren har gift sig med sig själv ombord på ett flygplan, klätt av sig naken på scenen och skulpterat storstjärtade grisar på Kulturhuset.
  Hon gör vad hon känner för – och njuter av det.
  Men frisinnligheten har sitt pris.
  När hon spelade bitchiga Mona i ”Rederiet”, skrev någon ”hora” på hennes lägenhetsdörr.
  Och nu senast – inför premiären av showen ”Svarta Börsen” på Hamburger Börs i Stockholm i mars – hörde kvinnomaffian av sig.
  – Några skådespelerskor hade sett reklamaffischen och sagt ”åhhhh, hur kan hon ställa upp på den här bilden, det är ju fruktansvärt”.
  På planschen poserade Regina Lund i en tunn, men inte genomskinlig, klänning bakom en cigarrbolmande Stefan Sauk.
  – Jag blir så förbannad, morrar hon.
  – Jag är feminist. Jag tar ansvar för mig själv och mitt barn, mitt liv, mitt artisteri, jag ger ut kärlek, startar inga krig, jag ber ingen att gå in i porrbranschen – jag fattar inte vad de blev sura för.
  – Det är väl för att det är nattklubb, det är syndigt. Men jag tycker det är häftigt om det kittlar både mellan benen och i huvudet.
Jag tycker det häftigt om det kittlar både mellan benen och i huvudet
Hur långt är du beredd att gå?
   – Vet inte, jag märker det väl när jag kommer dit. Jag fick en roll där jag skulle gå omkring och hugga människor med kniv hela tiden. Men jag kunde inte motivera mig själv att göra det.
  – Sex har jag inget problem med. Vi hade en väldigt intim sexscen i långfilmen ”Sjön”, men den blev bortklippt eftersom scenen inte fyllde någon funktion. Men den var rolig att göra.
  Den olydiga Regina har inte bara fiender.
  Fansen strömmar till hennes hemsida på nätet (www.reginalund.nu), där stjärnan regelbundet skriver små meddelanden till sina beundrare.
  – Sen jag öppnade sidan för drygt ett år sedan har jag haft mer än 20 000 besökare. Och jag har säkert fått lika mycket mejl.
Hur är det – känner du att du får respekt i dag?
   – Ja, av dem jag bryr mig om. Men man kan inte bli älskad av alla. Så länge mina närmaste respekterar mig ... det räcker.
  Ytterst få lär känna den privata Regina.
  – Jag har en tajt bekantskapskrets. Inte många kommer in, säger hon.
Varför inte?
   – Som liten lekte jag alltid för mig själv. I perioder är jag enormt introvert. Det är nog en större del av mig än den utåtriktade sidan.
  Knepigt det där.
  På sin vakt privat – medan hon på scenen kan förvandlas till en av landets mest exhibitionistiska personligheter.
  – Min farmor sa en gång när jag var 14 år ”vad du har inom dig kan ingen ta ifrån dig”. Min integritet sitter på insidan.
  I ”Svarta Börsen” lät hon överdelen falla.
  – Strippen var underhållning, men fyllde också en funktion.
Att föda barn är som att skita ut en rotande stubbe
Fyllde en funktion?
   – Ja, för tänk på vad som hade hänt om Stefan hade strippat. Då hade folk garvat. Det hade varit humor, coolt, charmigt. En brud som strippar ska ta ansvar för hela kvinnosläktet, tänka på vilka signaler hon sänder ut och så. Den skillnaden tog jag upp i showen.
Vad beror skillnaden på?
   Hennes mulna ansikte spricker plötsligt upp i solsken.
  – Män ser roligare ut nakna helt enkelt.
  Jaha ja.
  Så var det slut på allvarssnacket.
  För numera är Regina gladare än någonsin.
  Hon klev in i Paradiset när Wiggo Love Linblå kom till världen för elva månader sedan.
  Den 36 timmar långa förlossningen var smärtsam, men sen dess är livet alldeles, alldeles ... underbart.
  – Han vaknar klockan fyra på morgonen. Då har vi dagens första stund tillsammans. Vi äter, jag ammar honom, vi leker och gosar.
Klockan fyra? Det är farligt tidigt.
   – Ja, säger hon med ett tillbakahållet ”det ska gudarna veta”-uttryck.
  – Bara han är lycklig. Är han cool är jag cool. På dan går vi promenader, hans pappa hämtar honom några timmar och ibland gör vi saker alla tre. Det flyter på jättebra.
  Mobilen vibrerar bredvid hennes skummande blåbärsmilkshake här på Café String på Söder i Stockholm.
  – Nu kanske det är dom som ringer. ”Regina. Heeeej, jag är jätteupptagen. Ja. Vid fem. Hej.”
Hur har Wiggo förändrat dig?
   – Livet har fått en djupare innebörd. Det är som om man lever hela livet blind, och plötsligt får se.
Vad ser du?
   – Jag visste inte vad kärlek var innan. Det finns en mening med ens liv. Jag är Wiggos mamma, jag är livsviktig för honom. Och jag blir gladare för positiva saker än förut, men inte ledsnare för negativa saker. Det är märkligt.
Hur ska du se till att din son får ett bra liv?
   – Jag vill ge honom mycket kärlek, värme och trygghet. Och spänning. Och humor. Att han kan uttrycka sig är viktigt, så jag försöker lära honom språk redan nu. Bonjour, Buenas Dias, Good morning – jag har olika språk för olika nallar.
Jag kan tycka att filmerna som visas på tv-kanalerna fyller en funktion. Vuxna människor kan ha dem i onanisyfte
En sak blir jag nyfiken på som kille...
– Har du barn?
Eh, nej.
– Jag får rekommendera det.
Jo, jag funderar på det där att föda barn. Går det att översätta till killtermer hur det känns?
– Ja, det gör det. Men jag vet inte om det passar sig i tidningen.
Kör på, bara.
   – Okej. Det är som att skita ut en roterande stubbe. Är det killigt nog?
  Svälj.
  Jo.
  Fattar.
Men varför föda utan smärtlindring?
   Regina erkänner att frisinnligheten gick överstyr den gången.
  – Jag var envis. Ska jag ha fler barn ska jag definitivt ta smärtlindring. Söv ner mig. Ge mig sprutor. Jag ska ta allt knark som finns. Jag ska inte vara kaxig, säger hon och skrattar.
Ska du ha fler barn?
   – Jag vill inte säga nej, för om jag får ett barn till, och det läser i pressklippen att jag sagt det, kanske han eller hon blir ledsen.
  Den 31 mars släpptes Regina Lunds andra album, ”Year Zero”.
  En av låtarna väcker onekligen nyfikenhet:
  Med orden ”He came into my dressingroom after the show ... ” öppnas dörren till en smärtsam historia.
  Om en man som lovar att ge allt. Som vill läka hennes själ och som vill lära känna henne. Fullkomligt.
  Efter en het natt på ett motell överger han henne och krossar hennes hjärta.
Hur tillkom låten?
   – Jag hade ett möte, kan man säga. Han lovade att ge mig allt, men fuckade upp mig och svek mig. Ibland missar man att kolla upp vad nyvunnen kärlek har med sig i bagaget.
Hur påverkades du av sveket?
   – Jag är mer misstänksam i dag. Men samtidigt ... man ska jobba som man inte behöver pengarna, älska som man aldrig blivit sårad.
Kan du göra det fortfarande?
   – Nja, det tror jag nog. Men jag är ganska mycket på min vakt. Vem som helst får inte fucka runt med mig. Jag har mer att skydda nu. Förr var jag mer ovarsam mot mig själv.
Hur hanterar man svek?
   – Man skriver en låt om det, det är bästa sättet.
Eller hämnas?
   – Nej, jag tror inte på hämnd. Jag tror att om man är god och snäll behöver man aldrig ångra det. Om nån uttnyttjar dig, är det den personen som förlorar på det långsiktigt. Jag är hellre den som blir sviken än den som sviker.
  Regina Lund är ensamstående – igen.
  Förhållandet med Wiggos pappa, musikern Jan ”Lounge” Lindberg, tog slut efter bara två veckor. Man kunde höra hur skadeglada mödrar runt om i landet laddade moralbössan.
  – Nån förälder skrev i en tidning att jag var oansvarig som levde så kort tid med barnets far. Jag blir så jävla förbannad. Vi kan ge hur mycket tid och kärlek till vårt barn som helst. Dessutom är vi sams och har världens gladaste unge. Vad är det som säger att hennes barn mår bättre för att hon grälar med samma snubbe resten av livet? Blir barn lyckligare av det? I don’t think so.
  Kraschade gjorde också relationerna med bland andra Orup, Peter Siepen (profil på ZTV), Ray Jones IV (”Aspiranterna” och Rederiet”) och Per Graffman (”OP 7” och ”Rederiet”).
Är det omöjligt att leva med en person hela livet?
   – Nej, det tror jag inte. Men som Woody Allen sa en gång: ”Äktenskapet intstiftades i en tid då medellivslängden var hälften så lång som nu”. Det är klart att man måste byta partner. Eller måste ... ”måste” måste man inte. Som några indier jag känner säger: ”All is good”. Allt är bra. Du måste leva ditt liv som du måste leva ditt liv.
Men handlar inte förhållanden om att kompromissa också?
   – Jo, men ... vissa människor passar ihop och ska leva ihop, andra inte. Själv är jag inte så förtjust i att ha någon inpå mig hela tiden. Det finns andra sätt att leva i relation med varandra.
  Ett inrutat liv är hennes skräck.
  – När man säger ”då och då bestämmer vi det och det och gör så här, då ska vi se ut sådär och ha slips och säga ’hej’” känner jag mig klaustrofobisk. Vi är korkade om vi tror att en form av samlevnad ska funka för alla. Det är som att säga att alla måste gå omkring i moonboots eller högklackat. Hur kul är det? Om man levt väldigt okärnfamiljigt och i olika miljöer, som jag har gjort, blir man öppen för många konstellationer.
Du flirtade med tjejer i publiken i ”Svarta Börsen”. Gör du det även privat?
– Jag tycker inte att min privata läggning spelar nån roll vad gäller mitt artisteri. Jag vill inte gå in på det. Det viktiga är att ha ett öppet sinne och vara kärleksfull.
– Vi måste släppa alla konventioner... nej, inte alla förresten. Gränser för moral och omtänksamhet får man aldrid fibbla med. Det är oomkullrunkeligt.
Tjusigt ord!
   – Ja, det är fint, ler hon.
  – Det låter så äckligt på nåt sätt, men är väldigt bra.
  Med det ”äckliga men bra” ordet i bakhuvudet glider samtalet plötsligt in på porr.
  – Jag kan tycka att filmerna som visas på tv-kanalerna fyller en funktion. Vuxna människor kan ha dem i onanisyfte.
  Men för ungdomar som aldrig haft sex är porrens betydelse inte lika självklar, tycker hon.
  – Porr kan vara bra för människor som redan blundat och känt efter. Men för dem som först sett massor av hardcore-bilder och sen skapat sin sexualitet ... där har vi gruppvåldtäkterna.
  Regina stelnar till.
  Ser likblek ut.
  – Hjälp, jag missade en lunch. Hemligt. Framtid.
Brukar du missa saker?
   – Ja, jag är jätteglömsk. Jag har sumpat några utlandskontakter på grund av att jag glömt att ringa samtal.
  – Men det kommer en alzheimermedicin om tio år, säger hon förhoppningsfullt.
Vad mer vill du uppleva innan du hamnar på ålderdomshemmet?
   – Åååå, då får Wiggo ta hand om mig, säger hon och himlar med ögonen mot taket i några sekunder innan hon kommer tillbaks till verkligheten.
  – Jag känner mig så ofantligt nöjd nu. Fått en son jag älskar, och gjort plattor jag tycker om. Men jag vill lära mig mer, bli klokare. Göra fler skivor, självklart. Se min son få ett bra liv. Jag är en sökande människa. Jag vill inte fastna. När jag ser tillbaka på mitt liv vill jag kunna säga att jag haft ett rörligt sinne, att jag inte låst mig och sagt att ”så här måste det vara”.

Namn: Regina Lund. Ålder: 32. Född: Vasa. Finland. Uppväxt i Gävle. Yrke: Skådespelerska och sångerska. Aktuell: Med nya cd:n ”Year Zero”. Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm. Familj: Sonen Wiggo Love Linblå. Bor med en väninna. Äter gärna: Köttbullar, hemlagat potatismos och rårörda lingon. Röker: Inte längre. Bil: Landrover (”Men jag har inget körkort”). Diskografi: ”Unique” (1997) och ”Year Zero” (2000). Filmografi: ”Hassel – Förgörarna” (2000), ”Sjön” (1999), ”Ivar Kreuger” (tv-drama 1998), ”Aspiranterna” (tv-serie 1998), ”Lögn” (1996), ”Harry och Sonja” (1996), ”Buljong” (1995), ”Snutarna – SWIP” (tv-serie 1994), ”Pariserhjulet” (1993), ”Det uppdämda hatets bottenlösa bassänger (tv 1993), ”Rederiet” (tv-såpa 1992), ”Kronvittnet” (1989). Scenografi: ”Blå ängeln”, ”Häxjakten”, ”Moder Svea – ett äkta svenskt självmord” och ”I hetaste laget”. Radiografi: Radiorösten Laila Klang (1994). Bakgrund: Dansat jazz och balett, därav ett år i London. Tävlat i gymnastik. Två år på high school i Utah, USA. En vecka på juristlinjen (hon hade 4,8 i medelbetyg på gymnasiet) och scenskolan i Göteborg. Inkomst: 275 800 kronor (taxeringsåret 1999).

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson