Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 7 APRIL 2000
 
  

– Jag är mer än ett

Rafael Edholm Rafael ser både fördelar och nackdelar med sitt utseende. Och han är ju ganska gullig.
Foto: PETER KJELLERÅS
pretty face
Rafael Edholm har gått från modell till skådis. För Puls Malin Hendriksen berättar han om utseendet, sonen och drömmen om det öppna landskapet.
Utseendet spelar roll.
  De som påstår något annat ljuger. Det finns undersökningar som säger att människor som är vackra har lättare att få jobb, får högre lön och behandlas bättre.
  Jag tror på det. Och jag tror att Rafael Edholm håller med mig.
  I nästan varenda artikel som hittills skrivits om honom så har hans utseende varit grejen. Även i den här artikeln. Och visst. Rafael Edholm ser bra ut. Om ni läser lite till i artikeln kommer ni också att märka att han jobbat som modell rätt länge innan han blev skådespelare.
  Men det finns ju massor av killar som är snygga. Tänk på de som var populära i skolan och fick alla tjejer. Eller alla man ser ute på krogen.
  Men de allra flesta av dem jobbar på bank, står i kassan på Ica eller gör nåt obskyrt inom IT-branschen. Ganska få av dem får stora roller i svenska långfilmer.

Hamnar lätt i ett fack
  – Visst, jag har tjänat pengar på mitt utseende, men jag har sett det mer som en egenskap bland andra. Det finns både fördelar och nackdelar med mitt utseende. Nu när jag börjar få jobb och kan visa upp att jag är mer än bara another pretty face så är det nog bra. Men jag ser inte mig själv som det snyggaste som har gått i ett par skor.
citat
Modebranschen är full av skit
Jag håller mig hel och ren och drar en kam genom håret.
  Utan att vara fördomsfull kan man nog säga att det i allmänhet är kvinnliga skådisar som hamnar i fack på grund av sitt utseende. Vi pratar Mi Ridell-typen (får alltid spela lite lätt virrig blond brud) eller Salma Hayek-typen (får alltid spela farlig men lockande femme fatale). Bortsett från Dolph Lundgren är det lättare för killar att inte hamna i fack. Men samtidigt har rollerna ofta någon röd tråd.

Får ofta fysiska roller
  – Jag har svårt att sätta fingret på den själv. Jag får ofta spela väldigt fysiska roller. Det är kul, men det hade varit kul att spela en bokmal också.
  I filmen ”Järngänget” spelar han mycket riktigt en fysisk person. Simon är en i grunden osäker kille som gör allt för att skydda sin yngre bror.
Rafael
arkiv Rafael Edholm
Namn: John Rafael Edholm. Ålder: 33 år. Bor: I centrala Stockholm. Familj: Hustrun Görel Crona, 40, och sonen Gabriel, 17 månader. Yrke: Skådespelare. Aktuell: I filmen ”Järngänget”, som har premiär i dag och får två plus av Jens Peterson. Är dessutom med i danska filmen ”Den enda rätta” och har haft en roll i tv-serien ”Vänner och fiender”.
Se en bit ur Järngänget.
Simon är också väldigt grabbig, otrogen mot sin fru (spelad av Rafaels fru i verkliga livet, Görel Crona) och ganska så otrevlig.
  – Jag kan känna igen mig på så sätt att Simon är en kille som går sina egna vägar. Vi gillar också bägge två att vara utomhus. Men samtidigt är det mycket som skiljer oss åt.

Stack till USA
  Rafaels skådespelarkarriär började tidigt. När han filmade på hockeybanan hemma i Mälarhöjden.
  Mycket energi lades på träningen. Men inte så mycket på skolan. När han hoppade av tvåårig ekonomisk efter ett år hade han 2,1 i betyg. I stället stack han som 19-åring iväg till USA.
  – Jag stannade till i New York. En av mina drömmar var att bli skibum så jag stack iväg till Colorado och åkte skidor. Det är viktigt och underbart att förverkliga sina drömmar.
  I USA skulle han bli kvar i 10 år. Han skaffade sig visum genom att han tidigare jobbat som modell (”som modell är man unik, därför kan man få arbetsvisum till USA, ingen har ens utseende”), men även om han gjorde en del modelljobb så var det restaurangbranschen som var hans huvudsakliga inkomstkälla i väntan på det stora skådisjobbet.
  – Jag jobbade som servitör, bartender, dörrvakt, allt. Jag gillade att vara bartender och dörrvakt, men servitör var inte min grej. Jag var nog ingen bra bartender heller, jag kan ju öppna öl eller så, men jag är inget bra på drinkar. Några stycken lärde jag mig, men...
  Det var som dörrvakt han upptäcktes av Oliver Stone, och fick en liten, liten roll i filmen ”Wall street”. Så liten att den till och med klipptes bort.
  Och så gick han på teaterutbildningar. Han gifte sig med en amerikansk modell och skilde sig. Där nånstans kom hans vändpunkt. Han insåg att livet han levde inte egentligen var för honom.
  – Modebranschen är full av droger och massor av skit. Jag har sett mycket, och upplevt mycket skit. Men jag har aldrig testat droger själv. Aldrig. Men det är många som gör det. Jag har sett mycket hemskt.

Män mer säkra
  – Tjejer hamnar ofta i det när de är väldigt unga, de plockas från åttan, nian, när de är bara är fjortisar. Hela deras värld blir modevärlden. De lever bara i den. De skjutsas runt, träffar massor av häftiga människor. Men allt handlar om deras utseende. Det är inte konstigt att de får ätstörningar eller börjar använda droger. Killar kommer oftast in i det här senare, det är mer en rolig grej för dem. På en dag kan man tjäna lika mycket som på två månader med ett vanligt jobb. Men ätstörningar är inte lika vanligt bland manliga modeller. De är mer säkra.
Rafael Edholm
Foto: PETER KJELLERÅS
  – Sen finns det olika manliga modeller. Det finns de här som ska stå och se snygga ut med höga kindknotor, men jag tillhörde aldrig dem. Dels för att jag inte har några höga kindknotor, men också för att jag inte är något bra att bara stå framför kameran. Jag ville göra något. Jag var mer den där killen som fick tjejerna att glömma kameran en stund, som agerade.

Utseendet hjälper till
  Så är vi tillbaka vid utseendet. Utseendet har fört Rafael över en stor del av världen, har gett honom chanser han kanske inte annars hade fått. Men...
  – Det händer att folk inte vågar närma sig mig, jag tror att det beror på hur jag ser ut. De tittar på avstånd, men vågar inte komma fram. Men hej, jag är ju bara en vanlig trevlig kille. Det är inget konstigt med mig.
  Modellkarriären började hemma i Sverige. På en fest presenterade Malin Berghagen honom för Sveriges dåvarande modekung, Sighsten Herrgård. Modellkarriären slutade när han gav sig av från USA.

Görel gav inte upp
  När han kom hem hade hans äktenskap precis tagit slut. Och han ville absolut inte ha något förhållande just då. Men Görel kom i vägen.
  – Vi träffades på krogen WC där hon höll på att spela en pjäs. Jag var inte alls beredd på nåt just då, jag hade gått igenom så mycket. Men Görel gav sig inte. Och till slut gav jag upp, ha, ha.
  – Vi umgicks mycket, som vänner, och så blev vi kära. Och när den känslan gick över, så älskade vi varandra.
  De gifte sig för snart fem år sen i Stockholm skärgård.
  Och så kom Gabriel. Den lilla ängeln. Nu är han 17 månader gammal. Och Rafaels ögonsten.
  – Det är klart att mitt liv har förändrats, men bara i positiv riktning. Man upptäcker saker som man förut inte sett, livet berikas, det blir bara mer liv. Jag tror att det är det som livet går ut på helt enkelt.
  Ett av Görels smeknamn på Rafael är ”stora mamman”.
  – Jag gillar att laga mat och pynta. Maten blir mycket bättre om man lägger på en örtkvist eller lite persilja. Jag sticker gärna ner en extra sväng till affären för att göra nåt sånt.
Hur har du förändrats sedan du blivit pappa?
  – Jag är beskyddande. Men det har jag nog alltid varit. Som när man kommer och går med barnvagn på ett övergångsställe och de bilburna jävlarna inte stannar. Eller ännu värre om nån stannar och nån annan försöker köra om på ett övergångsställe. Jag vet inte hur många kofångare jag sparkat in, jag blir rabiat. Sedan jag fick barn har instinkter som jag haft tidigare förstärkts.
  – Men jag känner fortfarande att jag vill leva mitt liv som jag vill. Man får passa sig så att man inte blir en bitter person. Det är många barn som växer upp och får höra ”om jag inte haft dig hade jag kunnat göra det och det”. Det måste vara det sämsta en förälder kan göra mot sitt barn.
Man tänker inte mer på vilken förebild man är sedan man blivit pappa?
  – Nej, då tror jag att man lägger krokben för sig själv. Men jag försöker att inte svära så mycket.
  – Det är så synd om man inte kan ta vara på de stunder av lycka som ges. Livet är väldigt hårt, väldigt orättvist många gånger.
citat
Det finns både fördelar och nackdelar med mitt utseende
Jag tror att det blir lite lättare för en själv om man inser det att det är orättvist och problematiskt. Då blir man inte så överraskad och går inte och grämer sig över det.
  – Men det är svårt det där. Man vill ju stödja sitt eget barn förstås, om det är något han vill göra. Men om det är något man inte stödjer får man säga det, men också säga att han gör som han vill. Då får jag ta ett steg tillbaka. Han måste få upptäcka saker själv.
Hur vill du att Gabriel ska bli?
  – Nummer 99 på ryggen, NHL, the next great one. Nej, det är bara nåt jag skojar med. Jag älskar honom och gör så gott jag kan.
  Och så framtiden då?
  Ja, det blir kanske en film till i sommar. Lite tv. Och i nästa vecka åker Rafael upp till Norrland för att göra en roll i en långfilm.
  Och så blir det kanske en flytt till landet. Rafael är en riktig landsbygdsromantiker.
  – Jag vill bo i, i... öppna landskap. Jag vill ha utsikt över hav och skog, jag är ett naturbarn.
Finns det utsikt i Mälarhöjden?
  – Ja, när jag var liten fanns det den där lilla skogen. Där man körde cykel och gick vilse. Nu har vi sån tur att vi har ett lantställe i ett naturreservat uppåt Vaxholm. Det är jättefint, men litet för snällt. Jag vill upp bland björn och varg. Det är så häftigt när man kommer upp i vildmarken. Det är väldigt primitiva grejer i en som sätts igång. Jag älskar att fiska, men jag är ingen jägare. Jag sköt en kanin en gång, och då grät jag. Det var tungt.

Malin Hendriksen

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson