Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 7 APRIL 2000
 
  

Allt som sägs i tv är inte på riktigt. Fråga bara allas vår mediaälskling Nalle Knutsson. Vad är egentligen sant?

Nalle Knutsson
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Nalles bluff
Det sägs mycket om Nalle Knutsson.
  För mycket.
  Puls kartlägger myterna – och sanningarna – om den märklige dansaren, regissören och showartisten från Kanal 5:s kultsåpa ”Nalles show”.


Git Gay-samarbetet
Nalle säger i tv att han jobbat mycket med showlegenden Git Gay på 70-talet.
Sanningen: Det stämmer att de jobbat ihop – en gång. Aftonbladets recensent Pia Gadd stoppade två fingrar i munnen när hon sett Nalles insats i showen ”Git Gay Show” i december 1974: ”Det skär sig så att det skriar – Gits professionalism mot Knutssons valhänta amatörism”.
Git Gay säger: ”Han var snygg och framsträllde sig själv duktigare än han var, så han fick vara med i min allra första show. Men det blev bara en gång. Jag blev så nervös på honom. Han är ett typexempel på en som har viljan, men saknar kunskapen”.

Scenkostymen
I ett kommande tv-avsnitt berättar Nalle stolt för det övriga showgänget att hans läderbyxor med blåräv kostar 70 000 kronor.
Inslagsproducent Martin Huss, som var med Nalle i klädbutiken, säger: ”Jag hörde och såg att priset var 10 000 kronor.”
Nalle svarar: ”Jag hade en minkpäls på mig också.”
De grekiska fansen
Nalle sa i tv: ”1,5 miljoner greker mötte mig på Atens flygplats.”
Nalle till Puls: ”Det hände när jag kom dit ett år efter juntans fall.”
Sanningen: Ingen i Nalles omgivning kan bekräfta historien. Nalle hade åkt på en turné i Grekland under diktaturregimen. Visst. Men hur den slutade kunde man läsa om i Aftonbladet den 24 augusti 1968: ”Den redan skuldsatte Nalle kom hem helt utblottad från en resa som skulle lättat skulderna betydligt.”
Nalles respons:Grekerna älskade mig efter min turné under juntatiden, antagligen eftersom jag var den första utländska artisten i landet.”


arkiv Nalle Knutsson
Namn: Kjell Knut-Ove Knutsson, kallas ”Nalle”. Ålder: 57. Bor: I Enskededalen, Stockholm. Familj: Frånskild, har två vuxna barn. Inkomst: 14 865 kronor (enligt 99 års taxering). Aktuell: Som huvudperson i Kanal 5:s dokusåpa ”Nalles show”.
Rikedomarna
Nalle bjuder på champagne, åker Cadillac (”Gustav VI:s bil som använts vid tolv statsbesök”) och uppför sig som om han ägde världen.
Sanningen: Han har skulder på 223 091 kronor, enligt kronofogden (mest obetalda inkomstskatter, men också en obetald tv-avgift och två obetalda fordonsskatter). Vägverket hälsar att han i dagsläget inte äger något fordon.

Hjälten
Nalle säger till Puls: ”500 personer gav mig kramar efter premiären i Östersund.”
Johan Palmqvist, reporter på Östersundsposten, vittnar: ”Till premiären kom visserligen 600 personer, men de enda som kramade Nalle var nog medlemmarna ur hans egen ensemble. Jag såg i alla fall ingen ur publiken som kastade sig i hans armar.”
Nalle igen: ”Sa jag efter showen? De 500 kramarna fick jag när jag gick genom stan på väg till repetitionerna.

Bibliotekarien
Nalle: ”Jag jobbar på biblioteket på Blommensbergsskolan i Stockholm måndag till fredag. Jag skriver in ISBN-nummer, placerar böcker och hjälper ungarna med datorerna.”
Rektor Bengt Olsson berättar: ”Nalle är klassmorfar. Det är ett 6-månadersprojekt drivet av Arbetsförmedlingen som ett sätt att hjälpa arbetslösa. Han sköter sitt jobb utsökt. Nitiskt. Han är skötsam.”

Scenframgångarna
Nalle till Puls: ”Jag har satt upp en show i Berlin som går för fulla hus nu. Vi repeterade i höstas.”
Sanningen: Okänd. Nalle vägrar berätta namnet på krogen.

Flygolyckan
Nalle berättar för tv-teamet att han var en av tre överlevande när ett passagerarflygplan störtade i Grekland på 60-talet. Och att kungen personligen skickade en bil för att hämta honom på sjukhuset.
Nalle till Puls: ”Jo, det var då min flygrädsla uppstod. Det var ett ryskt flygbolag. Jag flög till Iran. En motor började brinna. Sen brann nästa motor. I högtalarna sändes förböner på flera språk. Det enda jag kommer ihåg av olyckan var att jag efteråt stod i en skog. Låg i koma en månad på ett amerikanskt sjukhus. Men jag åkte tåg hem.”
Sanningen: Ja, säg det.

Kejsarkompisen i Iran
Nalle sa i tv att han varit personlig vän med shahen i Iran (kejsaren) och kejsarinnan Soraya.
Nalle säger: ”Jag tycker det inte är så märkvärdigt. Inget märkvärdigare än att träffa Silvia och kungen. Jag har varit och hälsat på Soraya i hennes nya land Sydspanien också.”
En källa säger: ”I själva verket träffade han bara några syskon till shahen”.
Nalle: ”Jag har träffat hans syskon också.”

Jobberbjudandet som
balettchef på Operan

i Teheran
Nalle till Puls: ”Jag undervisade i klassisk balett, fridansteknik och jazzbalett på universitetet i Teheran. Jag skulle ha blivit balettchef för ett nytt operapalats som shahen ville skapa. Men sen föll kejsaren.
En källa säger: ”Operan? Nej, han skulle hjälpa till att skapa ett danscentrum.”
Nalle: ”Ja, danscentrat skapade jag först.”

Kvinnokarlen
Nalle ska ha sagt att han varit gift sju gånger.
Sanningen: Har varit gift en gång, inte mer, enligt folkbokföringen. Äktenskapet tog slut 1977, efter två år.
Nalle till Puls: ”Jag vill inte prata om det där.”

Bresjnev-showen
Nalle påstod i tv att han uppträtt för Sovjetunionens dåvarande president Bresjnev.
Nalle säger: ”Jag gjorde ett inofficiellt uppträdande i Moskva för Bresjnev. Den franska presidenten, han med stora näsan, var också där. Det var som att jobba på vilken teater som helst.
Sanningen: Svårt, närapå omöjligt, att kontrollera.

Hans flotta bostad
Nalle har nämnt för tv-teamet att lägenheten i Enskededalen bara är en övernattningslägenhet, att han har hus på Dalarö.
Sanningen: ”Det finns ingen uppgift knuten till identitetsnumret XX XX XX-XXXX (Nalles personnummer) i fastighetsdatabanken”, meddelar Lantmäteriverket.
Nalle till Puls: ”Hrm, jo jag bor i Enskededalen.”

Kristian Borglund

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson