Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 25 FEBRUARI 2000
  Skriv till mig!
fredrik.virtanen
@aftonbladet.seTyck till om Virtanens krönika!

Innelistan
Vad är det som gäller just nu?
Utelistan
Och vad är det som går bort?

Tidigare krönikor:
Alla blir inte rockstjärnor
Spel-tv gör oss dumma
När ska jag sluta tro på Hollywood?
Leo Di Caprio, nu lätt mesig
Fram med en smakpolis
Madonna, Lopez, Gwyneth & Kelis
2000 - istället för förvirring
Värdelös, dålig gånger 2000
Alla normala gör listor
Vart tog Luuks hjärta vägen? 2
Vart tog Luuks hjärta vägen? 1
Vanligt folk är farligt folk
Relalalaxa, tryck på paus och softa
90-talet bäst på 1900-talet
Alla måste se Killing-gänget
I helvetet sänds Söndagsöppet 24 h om dygnet
Även Lundell får äta fårost
Förlåt mig, förlåt mig!
Bimbos blir inga hjältar
Var är alla hjältarna?
Jag är PK men ändå inte perfekt
Snygga har det lättare
Tv skiter i att vi blir dumma Inte är det konstigt att vi är dumma i huvudet. Det enda vi är intresserade av är amerikanska såpoperor om att bli av med oskulden och att bli kär i vår bästa vän.
  Ja, och så spel då.
  Tycker tv.

Är man väldigt vuxen eller ett litet barn är tv en rätt bra uppfinning. Barnblocket runt kl 18 med allt från ”Myror i brallan” till ”Bullen” lär ut saker. Vuxenprogram som ”Striptease”, ”Fråga Lund”, ”Röda Rummet” och en massa andra delar ut lärdomar och kunskaper som världens effektivaste skola.
  Men är vi sisådär 15 till 30 är vi dumma i huvudet och vill bara kolla på amerikansk såpa. Och action.
  Nu har jag inget principiellt emot vare sig såpa eller action och jag vill dessvärre veta hur det går för Katie Holmes i ”Dawsons Creek” och Neve Campbell i ”Ensamma hemma”. De flesta såpor är ju inte direkt dåliga. Det är bara svenska tv-produktioner som blixtrar till med en riktigt feta kalkoner då och då som vi vällustigt kan skruva oss generat framför, typ ”Skilda världar” och ”Sjätte dagen”.
  Men precis som radio, blir tv mer likriktad ju fler kanaler vi får och varje kommersiell kanal måste ha minst två, oftast tre klämkäcka amerikanska sitcoms varje kväll. Skvalet slår till sist mot oss som kinesisk vattentortyr.

Det är betydligt farligare än att TV1000 och Canal+ visar porr tre timmar om dygnet. Den kollar ju bara Inger Segelström på. Såp-tv hugger av våra huvuden effektivare än giljotinerna under franska revolutionen. Vi matas med relationsproblem tills vi känner oss som Woody Allen och den som har de klyftigaste kommentarerna vinner det sociala EQ-priset men vi vet inte ens vad franska revolutionen handlade om.
  Nu antar jag att det här är vad folk vill ha. Annars skulle det väl inte sändas. Eller så är det billigt. Eller så är världens medborgare för obegåvade för att komma på något bättre. Eller så skiter tv-kanalerna i att vi blir allt dummare (enligt undersökningen jag skrev om förra veckan).
  Det är synd för tv är världens bästa uppfinning och jag vill inte att alternativet ska vara att stänga av den. Men just nu verkar det inte bättre.
  Tv-kanalerna måste ta sitt ansvar. Det är deras fel att vi blir dumma.

Hurra! En ny Bob Dylan-låt! Tänkte jag. Tills jag lyssnade på ”Things have changed” från kommande filmen med Michael Douglas. Lät som... Chris Rea. Burr.

Till sist: jag blir småkåt av Alexa Wolf. Hon måste förbjudas.
  Vi säger så.