Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 25 FEBRUARI 2000
 
  

Vart tog du vägen?
Klart vi minns Susanne Lanefelt. Hon kniiiiiiiiiiiiper fortfarande.

Susanne Lanefelt Å sträck, å sträck, å kniiiiip! Kom igen nu tjejer.
Foto: BJÖRN TILLY
Hon gav de rosa benvärmarna ett svenskt ansikte.
  – Jag har sparat dem i min ”kultväska”, säger Susanne Lanefelt.
  Knip.
  Plötsligt stod hon där i tv. Tillsammans med sina solbrända kompisar i hippa aerobicskläder, pannband och benvärmare.
  Susanne Lanefelt fick oss att börja gympa.
  Året var 1982.
  – Jag hade arbetat som gymnastiklärare i femton år, säger Susanne Lanefelt. Så åkte jag över till USA, där Jane Fonda hade kommit stort, och hämtade inspiration. Jag plockade med de rörelserna och blandade upp dem med mina gamla.
  Vid det här laget hade Lanefelt startat ett eget institut i föräldrahemmet i Stockholm. Bland gruppdeltagarna: en producent på SVT.
  – Hon sade till mig ”Det här måste vi ju ha i tv”, säger Lanefelt.
  Först kom programmet ”Gymping”. Sedan en egen tid i ”Sköna söndag”.
  Susanne blev känd.
  – Det var som en bomb hade slagit ner. Det ringde oavbrutet på telefon: jag fick erbjudanden om göra reklam för allt från pommes frites till tandkräm.
  Förutom erbjudanden kom brev från tittarna. Susanne Lanefelt har fortfarande kvar dem i pärmar hemma på Lidingö: beundrarbreven, dikterna och sångerna som tittare skrev i hennes ära. Hon fick dockor och porslinsfigurer, som föreställde henne.

Har en kultväska
  – Men jag fick även lite ris. Plötsligt kritiserades jag för övningarna, för hur vi såg ut, våra kläder, till och med att vi var solbrända. Jag var ovan vid kritik och blev väldigt ledsen. Men sedan förstod jag att kritik som är felriktad och som kanske beror på avundsjuka handlade om något annat än om mig.
  I dag har Susanne Lanefelt startat sitt ”dröminstitut” som ligger på Lidingö. Hon åker runt och håller föredrag. Snart kommer också hennes nya bok, ”Ditt liv, ditt val, din möjlighet”.
  Men hon minns 80-talet med värme .
  – Jag har en kultväska där jag har sparat mina favoritkläder från den tiden. De rosa benvärmarna, naturligtvis, de rosa tajtsen, pannbandet.
  När tv-chefen Sam Nilsson firades av i december förra året uppträdde Lanefelt och hela gänget som var med på gympingtiden. De drog ner applådåskor.
  – Det var verkligen roligt, säger Lanefelt och skrattar.

ulrika.svensson@aftonbladet.se


Vart tog ni vägen?
tidigare artiklar i serien:

Atom - hjälten med världens minsta ego
Lili och Susie finns inte mer
Tårtan - vad hände sen?
Niels Jensen - vad hände sen?
arkiv Susanne
Namn: Susanne Lanefelt. Ålder: 53. Yrke: Friskvårdskonsulent. Familj: Maken Claes, sönerna Peder och Stefan. Känd: Genom tv-programmen ”Gymping” och ”Sköna söndag”.
Vad hände med dina idoler? Puls bestämde sig för att leta upp stjärnorna som försvann. Susanne Lanefelt var en av dem. Fler förslag? Mejla puls@aftonbladet.se

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson