Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 25 FEBRUARI 2000
 
  

Basisten bor i Alvik
Oasis nya medlem Andy Bell bor i förorten. Och har inga planer på att flytta därifrån.

460 Fru, barn och en lya i Alvik. Andy Bell till höger trivs i Stockholm. Liam Gallagher hälsade på och tog en fika.
Foto: JESSICA GOW
Thåström har kallats Sveriges enda rockstjärna. Kanske han är. I Sverige.
  Andy Bell är definitivt Sveriges enda rockstjärna i världen.
  Han bor i Alvik och spelar i samma band som Liam.

  Alvik ligger tre tunnelbanestationer från Fridhemsplan och Stockholms innerstad. Alvik har ett bra basketlag.
  Du kan byta och ta bussen till Solvalla i Alvik.
  SALK-hallen ligger i Alvik. Där tog Björn Borg ett antal viktiga steg mot sina fem titlar i Wimbledon och sex titlar i Franska Öppna Mästerskapen.
  Ja, och det var länge allt som var värt att veta om Alvik.
  Det är det inte längre.

Lever familjeliv
  Nu bor Oasis nya basist i stadsdelen. Han bor där med sin svenska fru Idha Övelius – själv artist, hennes senaste album ”Troublemaker” släpptes 1997 – och deras dotter Leia, 17 månader.
  Andy och Idha har varit ett par sedan början av 90-talet. Då, en kväll på klubben Melody, stod hon i publiken och han på scen. De såg varandra.
  Andy spelade vid tillfället i Ride. Senare ledde han gruppen Hurricane #1.
  – Där hade jag samma roll som Noel Gallagher har i Oasis. Jag spelade sologitarr och var huvudsaklig låtskrivare. Allt ansvar föll på mig, säger han.
Är det en negativ aspekt av att gå med i Oasis, att du bara blir en musiker?
  – Jag ser det inte som nåt negativt. När Oasis hörde av sig hade jag inte skrivit en låt på ett halvår. Dessförinnan hade jag skrivit låtar i 10 år, det var en bra tid, men också på vissa sätt en dålig tid, allt ansvar kändes slitsamt, jag blev utbränd.
Så att bara vara basist känns okej?
  – Ja, jag är fortfarande med i ett band och inte vilket band som helst heller. Jag står fortfarande på scen. Jag är fortfarande i studion och jobbar. Men jag behöver inte tänka på låtskrivandet och att dirigera allt som händer. Jag njuter av min nya roll.
Ska du bo kvar i Alvik?
  – Ja, absolut. Vi hade precis rotat oss här när Oasis ringde. Och det är tufft att flytta när man har ett litet barn att ta hand om. Bara tanken känns jobbig. Dessutom trivs vi verkligen bra i Stockholm. Det är ett fantastiskt ställe.
Var du förvånad över att Oasis hörde av sig?
  – Ja. Jag visste att jag klarade jobbet, men jag var överraskad över att de tänkte på mig.
Var du ett fan innan du blev medlem?
  – I allra högsta grad, och det var ett skäl till att de erbjöd mig jobbet. Har säkert sett 20 gig med dem genom åren och det visste de om. Jag såg dem direkt när de började, när de just signerat sitt första skivkontrakt och jag fastnade för dem direkt. Jag har även sett de flesta av deras riktigt stora gig.
Vad gör Oasis speciellt?
  – En kombination av flera saker. Ta soundet. När de kom fram lät det helt nytt. Oasis tog den gitarrbaserade ljudvägg som kännetecknade Jesus & Mary Chain och My Bloody Valentine och förde in den i klassiska popsånger. En del säger att Sex Pistols redan hade gjort nåt liknande. Kanske kan man se Oasis sound som en mix av Mary Chain, Pistols och klassisk pop.
Mer?
  – Noel och Liam är två färgstarka och karismatiska karaktärer som ger fantastiska intervjuer. Hela Storbritannien blev storförälskat i dem och det skedde över en natt. Och tänk på låtarna: ”Live forever” och ”Slide away” från första plattan. Ja, och hela ”Morning Glory” var fantastisk... Vi snackar klassiker!
Har din och Gems (nye gitarristen) entré gjort Oasis till ett bättre band?
  – Jag är inte fåfäng nog att tro: Hey! Det är mig de behöver för att bli ännu bättre! Det är JAG som ska förändra deras sound! Som basist har jag att verka inom den ram, det sound som är Oasis, och det är det jag gör nu. Vi har redan gjort en kortare turné i USA och mottagandet från både publik och recensenter var mycket bra.

tore.borjesson@aftonbladet.se

arkiv Andy Bell
Ålder: 26 år. Bor: I Alvik. Familj: Gift med Idha Övelius. Tillsammans har de dottern Leia, 17 månader.
Yrke: Basist i Oasis. Musikaliskt förflutet: Först medlem i gruppen Ride och sen gitarrist, låtskrivare och frontman i Hurricane #1. Aktuell: Oasis släpper sitt nya album – ”Standing on the shoulder of giants” – i dag. Världsturnén börjar 29 februari och passerar Hultsfred i juni.

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson