Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 21 JANUARI 2000
  

Vart tog du vägen?
Klart vi minns Frasse i ”Tårtan”. Puls har träffat Krister Broberg.

Tårtan Frasse, Hilding och Janos, snorkråkor och deg.
Foto: SVT


I en tid där Televinken regerade skapade Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geer något annat. Något som fick föräldrar och etablissemang att hoppa högt.
  Tårtan.

  Det känns därmed helt naturligt att Krister Broberg, som spelade stornäste Frasse, har skapat en blöjbytarmaskin.
  Ack du ljuva 70-tal. Då kunde man fortfarande gå till SVT, berätta att man hade en idé, men inget färdigt manus och få pengar.
  Så var det för Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geer när de sökte anslag för ”Tårtan”.
  – Vi hade inga riktiga manus, de hade mer en idé om vad de ville ha. Sen var det upp till oss att komma på repliker, säger Krister Broberg.
  ”Tårtan” var med sin omvända dramaturgi, där miljön bestämde handlingen och inte tvärtom, ett säreget barnprogram. Den makabra blandningen av Freud, deg och snorkråkor fick föräldrar att rasa.
  Krister deltog även i flera andra De Geer/Alexandersson-produktioner. Till exempel NOA, där alla människor på jorden utplånades av en elakartad snor-epidemi som täppte igen alla luftvägar...
  – Många mentalpatienter tyckte att det var det bästa program som någonsin sänts på tv, säger Krister.
  Och än i dag finns det några som höjer på ögonbrynen när Krister Broberg uppträder. Speciellt när han tar fram sin blöjbytarmaskin. Men mer om den senare.

Driver musikverkstad
  I dag driver han Farbror Fläsk-korvs musikverkstad med två kolleger. De reser runt i skolor och sjunger med barn och personal. Med låtar som ”Tjocka polisers dans” framstår de som en coolare version av Mora Träsk.
  – Vi strävar efter att inspirera barn och vuxna som jobbar med barn.
  De har också en fritt utformad musikskola.
  – Barn är så fria i formen. De är inte bundna av så många regler. Vi låter dem skapa fritt. Men det har blivit en stor skillnad de senaste tio åren. Barn känner press redan vid tidig ålder, så i dag måste vi jobba mer med att få dem att komma loss, säger Krister.

Ålandsfärja-garanti
  Företag kommer också dit ibland. I stället för forsränning eller andra strapats-events bildar de ett rockband hos Farbror Fläskkorv.
  – Vi har Ålandsfärja-garanti. Efter tre timmar ska alla som kommer hit kunna ersätta ett band på en Ålands-färja sent på natten, säger Krister.
  Ja, sen var det då blöjbytarmaskinen. Eller, vad kan man egentligen skriva om den?
  Den är med på bilden. Och en bild säger mer än tusen ord. Jag tror att det räcker så.

andreas.hermansson@aftonbladet.se

Krister Broberg
Blöjbytaren.
Foto: JESSICA GOW
arkiv Krister Broberg
Namn: Krister Broberg. Ålder: 58. Bor: Stockholm. Familj: Särbo. Aktuell: Alla som var med i ”Tårtan” är ständigt aktuella.
Vad hände med dina idoler? Puls bestämde sig för att leta upp stjärnorna som försvann. Krister Broberg är en av dem. Fler förslag? Mejla puls@aftonbladet.se

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson