Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 21 DECEMBER 1999
 

HITLERS SVENSKA SOLDATER
Så planerades de svenska dödslägren
JUDEFÖRFÖLJELSE Svenska nazister hade långtgående planer på att bygga koncentrationsläger i Sverige under andra världskriget. Ritningar ska enligt författaren Bosse Schön ha funnits liksom virke ämnat för bygget. Byggplatser var tänkta till Sjöbo och Stora Karlsö utanför Gotland. Bilden visar fångar i koncentrationslägret Auschwitz.
Foto: AP


”Nazistiska lantbrukare hade ritningar och virke i Sjöbo”
Sverige var nära att bygga egna koncentrationsläger.
  Utanför Sjöbo i Skåne var timret redan sågat, hävdar författaren Bosse Schön.
  – Det är klart ruskigt, men uppgifterna förvånar mig inte, säger Krister Wahlbäck, professor i statskunskap.

  Uppgifterna om de svenska lägerplanerna redovisas i Bosse Schöns bok ”Svenskarna som stred för Hitler” som ges ut i januari.
  Samtidigt som Hitler skövlade Europa förberedde de mest extrema svenska nazisterna en svensk förintelse, utrotandet av 8 000 judar.
  Parallellt med grymheterna på kontinenten pågick flera organiserade registreringar av judarna i Sverige.
  I boken berättar författaren att man den 20 mars 1941, i orderspalten i Den Svenske Folksocialisten, kunde läsa hur partipropagandachefen läxar upp sina medlemmar för att de underlåtit att sända in förteckning över på orten befintliga judar.
  – Detta var kanske den enda gången de svenska nazisterna helt öppet visade att de kartlade Sveriges judar.
  Ytterligare två grupper – Bruna gardet och Gyllene spökknippet – arbetade med kartläggningar som en förberedelse den dag Hitler skulle invadera även Sverige.

Taggtråd och vakttorn
  
– Uppgifterna för sig har varit kända tidigare. Men ingen tycks ha brytt sig om dem. Jag har lagt pussel och sammanställt dem, säger Bosse Schön.
  Planerna att placera lägret i skånska Sjöbo var ingen slump. Vid mitten av 1930-talet var Sjöbo ett starkt fäste för ”furugårdarna”. Bygdens nazistiska lantbrukare hade producerat ritningarna till ett koncentrationsläger och dessutom sågat upp timmer som de staplat vid ett boställe strax öster om samhället.
  Enligt författaren kommer uppgifterna från socialdemokraten Henning Palm, som för sitt partis räkning bevakade Sjöbo-nazisternas aktiviteter. Han har för Sydsvenska Dagbladet berättat om ritningarna som han sett med egna ögon.
  ”Taggtråd, vakttorn, baracker. Märkligt var att planerna fanns så tidigt här. Ingen visste exakt vad som hände i Tyskland. Men nazisterna här hade förstås kontakt med sina tyska kamrater.”
  Ett annat läger som nämns skulle ha byggts på Stora Karlsö utanför Gotland.
  Krister Wahlbäck, professor vid Umeå universitet men även ledamot i ”naziguldkommissionen” 1997-99, känner igen uppgifterna när han får dem återberättade.

Nya kontakter med Waffen-SS

  Han förklarar varför uppgifterna kan ha runnit ut i sanden.
  – Dels har vissa arkivuppgifter kommit sent. Dels var ju förutsättningen för att de skulle förverkliga sina planer att vi blivit ockuperade av Tyskland.
  
Vad uppgifterna definitivt visar, menar professorn, är att det fanns judeförföljare även i Sverige.
  De bästa handlingarna om de svenska nazisternas planer tror Krister Wahlbäck finns i tyska ickemilitära arkiv.
  – Jag skulle inte bli förvånad över uppgifter att de svenska nazisterna försökte ta kontakt med makthavarna i Tyskland och skrämma upp dem med vad som hände i Sverige, med Västalliansen. Detta för att provocera ett angrepp så att de själva skulle komma till makten.
  Efter de senaste dagarnas publicering kring den nya boken – bland annat i Aftonbladet – har Bosse Schön fått kontakt med flera, nya svenskar som tillhörde Waffen-SS.
  – Fram till i går hade bara maskrosbarnen, arbetargrabbarna, svarat på mina brev. Men i går kom det första brevet från en av de män som fick höga positioner i det svenska samhället. Det känns som en framgång att även de bestämt sig för att berätta.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER