Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 19 DECEMBER 1999
 

Svenskar försvarade Hitlers liv i bunkern

Svenska frivilliga mötte SS-chefen Hösten 1943 inspekterade SS-chefen Himmler svenska frivilliga soldater på Östfronten. Nazisttidningen ”Den svenska folksocialisten” berättade: Riksledaren för SS, Himmler, demokraternas skräck och nattmara, i samtal med fyra frivilliga ur Waffen-SS... Heinrich Himmler, som har Hitlers särskilda uppdrag att vårda rastanken, är sedan länge en varm vän och beundrare av svenskarna. Ej ens den köpta pressens hatpropaganda mot Tyskland och honom har kunnat ändra inställningen. Fortfarande ser han i svenskarna det rasligt renaste folket i Europa med den stora uppgiften i framtiden att vårda den nordiska rastanken, när svenska folket kört de judiska ockupanterna på dörren...”

De svenska SS-soldaterna kom mycket nära Hitler.
  – Det var svenska soldater, och inte tyska, som var de sista att försvara Hitlers liv när han satt i bunkern i Berlin, avslöjar historikern Kenth Olsson.
  – Det finns bilder på det.
  
De svenska SS-soldaterna retirerade och blev kommenderade tillbaka att försvara Hitler och Berlin tillsammans med frivilliga norrmän, danskar och holländare.
  – Det är parodiskt att det var svenskarna som var de sista att försvara Hitlers liv och inte tyska soldater, säger Kenth Olsson, som är mycket kritisk till att Sverige inte gjort upp med sitt nazistiska förflutna.
  Nazistjägaren Simon Wiesentahl, 90, i Wien hade skrivit om tolv nazistiska krigsförbrytare som flydde från Baltikum till Sverige efter kriget. Wiesenthal försökte 1986 få dem spårade och utlämnade, men fick nej av svenska UD som hemligstämplade materialet.
  – Sverige är det enda demokratiska land, jämsides med Argentina, som aldrig lämnat ut en nazistisk krigsförbrytare, säger Olsson.
  Cirka 1 000 krigsförbrytare flydde till Sverige. Ingen straffades.
  För bara tio år sedan var en av dem en välkänd tv-personlighet. Om man tittar på svenskar som varit i SS har de, när de återvänt till Sverige, blivit domare och journalister.
  – Detta material ligger öppet i Potzdam-arkivet i Tyskland, men ingen har tittat på det. Och ingen har någonsin straffats, trots att det enligt svensk lag var straffbart att ta värvning inom SS.

Vägrade erkänna utrotningen

  – Men det finns inga bevis, såvitt jag sett, att svenskar begått krigsförbrytelser, säger han.
  
Sverige ”vände kappan efter vinden”. Dokument i Riksarkivet visar att en svensk SS-furir redan 1941 rapporterade om massavrättningar av judar i Ukraina, men detta mörklades av svenska UD.
  – Dåvarande ambassadören på svenska ambassaden i Berlin skrev tydligt att man inte kunde sätta någon tilltro till uppgifterna.


260 svenskar har identifierats
260 svenskar har identifierats i tyska Waffen-SS. Totalt uppskattas runt 500 ha varit frivilliga soldater i Tyskland under andra världskriget.
Svenskarna anmälde sig i första hand vid tyskarnas kontor i Oslo men även vid illegala värvningskontor i Stockholm och bildade tillsammans med frivilliga norrmän, danskar och holländare SS-Division Wiking och senare Regemente Nordland.
127 av dem var hängivna nazister, andra övertygade antikommunister.
De stred under SS i bland annat Sovjet, Baltikum, Ungern, Österrike och några av dem deltog i de allra sista kamperna om Berlin 1945.
40–50 svenskar tjänstgjorde i det så kallade ”Schwedenzug”, Svenskkompaniet. Avdelningen hade två–tre svenska officerare och fem underofficerare.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER