Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 18 DECEMBER 1999
 

Sveriges farligaste kvinna – eller bara missförstådd?
Vid 40 års ålder får Elisabeth frågan: Hur skulle du vilja vara? ”När jag var liten ville jag alltid vara en tvåmetersgubbe”, svarar hon, ”men nu vill jag inte det längre, utan en skröplig gammal gumma med vitt hår och mager som en sticka.”
  Och varför? ”För att se helt ofarlig ut... ”
   Elisabeth, ni har väl hört talas om henne? ”Sveriges farligaste kvinna.” ”Den psykologiska gåtan.” Hon är 44 år nu och har levt nästan hela sitt liv som ett plågat djur i bur.
  Jag har tänkt mycket på Elisabeth. Det finns bilder på henne. En späd liten kvinna är hon. Med munter blick och spända käkmuskler. Först tycker jag naturligtvis att vi är extremt olika. Men efter att ha läst hennes livs historia är jag inte lika säker. Vi är ungefär jämngamla. Jag kan ana hur hon tänker.
  Läs själva! Tre spännande rapporter finns utlagda på nätet. Där avslöjas även hennes rätta namn. Läs – om ni vågar.

Veckans bästa nyhet är att Elisabeth får ett hem, efter att ha levt 30 år fängslad i ett rum med väggfast inredning och ett hål i golvet som toalett.

Nej, hon har inte mördat. Däremot har hon krossat ett antal fönster, rivit sönder sina kläder och gjort visst motstånd mot att läggas i spännbälte.
   Hon är inte ens psykiskt sjuk i egentlig mening. Utan feltolkad.
  Ändå finns tidiga tecken. Elisabeth är redan från början en ovanlig flicka, och ovanligt vacker och intelligent. Familjen åker skidor i skogen där ett skidspår märkts ut på träden. Barnet fascineras och hemma börjar hon rita egna lappar och sätta upp dem.
  Nu vet de: Elisabeth behöver sådana riktmärken. Svårigheterna att tolka omvärlden och behovet av extremt konkreta hjälpmedel är utmärkande för personer med autism. För det är autism som är hennes korrekta diagnos. Ett neurologiskt handikapp få förstår sig på.
  Elisabeth går två dagar i vanlig skola. Hon placeras på vårdhem som vill fostra. Elisabeth svarar med att krossa fönster och bajsa på sig.
  Diagnosen lyder ”hysteri”. Behandling: mörka källare, iskalla avspolningar, björkris.
  Efter 12-årsåldern psykofarmaka och spännbälte. Kanske finns expertisen utomlands? Föräldrarna hoppas det. De utländska experterna tror på ”svåra relationsstörningar”. Symbiotisk psykos, kanske. Eller schizofreni.
  Man har dock problem med att hitta traumats ursprung. Kanske handlar det om faderns erfarenheter av andra världskriget, funderar terapeuterna. Eller en avlägsen släktings hjärntumör. Viktigt, tror man, är att isolera Elisabeth från hennes föräldrar. Just för att hon är så fäst vid dem och så beroende av dem för sin trygghet.
  Konstigt nog blir Elisabeth inte bättre. Hon blir faktiskt alltmer svårbegriplig och våldsam. 22 år gammal blir hon känd som ”Sveriges farligaste kvinna”. Bilder visar en kvinna som legat åtta månader fastkedjad, klädd i en plastsäck.
  1990 får Elisabeth en ny diagnos: autism.
  Hon omfattas därmed av den nya omsorgslagen som ger henne rätt till undervisning inom den nya skolformen särvux. Därför kommer läraren Eve Mandre, en av få specialister på autism, in i hennes liv.
  Och hon har helt nya ögon.
  Med mod, envishet och fantasi möter hon Elisabeth och börjar förklara världen.
  Vad är umgänge? Vad talar människor med varandra om? Om en människa har en rynka i pannan, vad betyder det?
  Elisabeth får en dator. Ett krossäkert datorskåp tillverkas av hennes bältesläggningssäng, av stålrören och de 40 millimeter tjocka plastlaminatskivorna.
  Datorn kan bryta hennes isolering, har Eve Mandre kommit på i samarbete med Bodil ”Tio tankar om tid” Jönsson, som leder Celtec, en universitetsklinik i Lund som forskar kring rehabiliteringsteknik.
  
Tvångsvården av Elisabeth är hävd. Hon kan fira nyår i det hus på landet som byggts för henne. Elisabeth kan kontrollera sina impulser bättre och har insikt om sitt handikapp, men ensam kan hon inte leva. Det krävs sex anställda assistenter. Ingen ville förstås betala kalaset. Fyra miljoner om året kostar Elisabeths boende. 350 miljoner har spenderats på att misslyckas med Telia-Telenorfusionen. Det räcker till nära 90 års vård av Elisabeth.
Världen är sjuk.
Läs själva!
Det är dock inte riskfritt.
   Adressen är www.certec.lth.se. Sök ”Fria Freja”.
  Autism, läser jag, är ett neurologiskt handikapp. Bristande förmåga att tolka omvärlden och förstå sig på människor, behov av trygghet och förutsägbarhet, upplevda skillnader mellan inre och yttre verkligheter. Läs och fråga er själva: Vem har INTE en släng autism?


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER