Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 17 DECEMBER 1999
 

Jan Axelsson: Den nazistiska hemsidan får vara kvar
– Jag har haft tre jurister som oberoende av varandra tittat på och uppfattat att sidan inte innehåller något uppenbart olagligt, säger Flashbacks redaktör Jan Axelsson.
Foto: MATS STRAND

Flashbacks redaktör Jan Axelsson tänker inte ta bort den nazistiska hemsida från sitt webbhotel som lett till att han polisanmälts.
  – Så länge de följer lagar och regler kommer de att få ligga kvar, säger Jan Axelsson.

   I en debattartikel i dagens Aftonbladet kräver Karlskronas kommunpolitikern Björn Fries och kommunjuristen Lennarth Eriksson ett stopp för nazistiska hemsidor på svenska webbhotell.
  Ett led i kritiken är en polisanmälan mot Jan Axelsson, mannen bakom webbhotellet Flashback, där en hemsida för Nationalsocialistisk front ligger. Sidan innehåller enligt Björn Fries och Lennarth Eriksson rasistiska budskap och hets mot folkgrupp.
  – Jag har haft tre jurister som oberoende av varandra tittat på och uppfattat att sidan inte innehåller något uppenbart olagligt. Givetvis kan en sida förändras och i så fall finns det risk för att den måste tas bort, säger Jan Axelsson.

Har funnits två år
  Den omdiskuterade nazistiska sidan har funnits på flaskbakcs webbhotell i ungefär två år.
  Jan Axelsson menar att han har samma kontroll som andra webbhotell, vilket innebär att utomstående som uppfattar en sida som olaglig tar kontakt med webbhotellet.
  – Det finns ingen möjlighet för en operatör att se om något är olagligt. Vi har ungefär 5 000 gäster på webbhotellet.
  Jan Axelsson har tidigare uppgett att Flashback jobbar för yttrandefriheten och därför låter grupper som i vanliga fall är bannlysta komma till tals.
  – Vi stänger bara en sida om den är uppenbart olaglig. Vi ser ingen skillnad på nazistiska sidor eller antinazistiska, någon politisk gränsdragning finns inte. Kravet är att sidan måste passera vad som är juridiskt försvarbart, säger han.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER