Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 12 DECEMBER 1999
 

Han leder gerillan från svenska Alby
Princen av Aceh sätter skräck i Jakarta-regimen
STOCKHOLM I en lägenhet i Stockholmsförorten Alby sitter en tunn och slagrörd äldre gentleman som bokstavligen skrämmer Indonesiens armé och regering från vettet.
  Prins Hasan di Tiro är brorson till den siste regerande sultanen i Aceh på Sumatra och leder på distans gerillarörelsen Det fria Aceh, vars självständighetskrav skakar den indonesiska övärlden.

  Sedan indonesiska regeringen tvingades ge upp den olagliga annekteringen av Östtimor har andra regioners krav på självstyre eller full självständighet hamnat i fokus.
  Nu skärps konflikten i Aceh på ön Sumatras nordspets, vars självständighetsrörelse militären försökt kväsa genom att göra hela provinsen till "militär operationszon". Regeringen skickar blandade signaler och erbjuder ena dagen ökat självstyre, hotar nästa dag med nya "repressiva metoder".
  Senaste signalen, i torsdags, var att en människorättstribunal skall tillsättas för att granska militärens framfart i Aceh. Regeringen hoppas att separatiströrelsen blidkas om de ansvariga för minst 2 000 mord straffas. Men tänker den ännu inflytelserika armén stillatigande se sina före detta högsta chefer krypa i fängelse?

”Självständighet enda alternativet”
  Och skulle Hasan di Tiro acceptera att Aceh förblir en indonesisk provins, förutsatt att mördarna fängslas?
  - Aldrig! Självständighet är enda alternativet. Aceh var en suverän stat i hundratals år, och vi har ingenting med det så kallade Indonesien att göra.
  Aceh har ett förflutet som mäktig handelsnation tillbaka till 1200-talet. Storhetstiden inföll på 1500-talet. Därefter försvagades landet men självständigheten bevarades, och holländarnas försök på 1800-talet att inlemma Aceh i sitt sydöstasiatiska imperium slogs tillbaka. Omkring 100 000 acehneser dog under nästan 70 års motståndskrig 1873-1942, men holländarna fick aldrig grepp om landet. Efter andra världskriget avstod de från att ens försöka inta Aceh när de under några år gjorde förnyat anspråk på Indonesien.

”President Wahid ljuger!”
  Hasan di Tiro säger att den officiella krigsförklaringen 1873 i sig är ett bevis för att Aceh erkändes som suverän nation. Och inlemmandet i Indonesien avvisar han.
  - Felet är att det så kallade Indonesien aldrig avkoloniserades. Holländarna överlät bara sitt imperium till javaneserna. Det enda som ändrades var namnet.
  Han säger att president Wahid ljuger när han påstår att han sänt fredsdelegationer till Alby. Men skulle di Tiro ta emot representanter för regeringen i Jakarta?
  - Kanske. Det beror på. Men jag kommer aldrig att förhandla om annat än självständighet!

Lägenhet inredd som presidentkontor
  Den leende mannen i sin förortslägenhet, inredd som ett presidentkontor med Acehs rödvita flagga i ett hörn och porträtt av härskande anfäder på väggen, får något mörkt i blicken varje gång han tvingas prata om den indonesiska regeringen.
  - Dessa dumma javaneser! De förstår ju ingenting!


  Men vad regeringen i det "så kallade Indonesien" (för att använda di Tiros ord) förstår, och är djupt oroad av, är att om det olje- och gasrika Aceh släpps fritt kan självständighetskraven från andra rika landsdelar bli omöjliga att stoppa. Indonesien har inget långt förflutet som enad stat. Indonesien av i dag motsvarar bara så stor del av den sydöstasiatiska övärlden som de holländska kolonisatörerna lyckades lägga under sig.
  I förra veckan besöktes Sverige av Dewi Fortuna Anwar, indonesisk utrikespolitisk expert och tidigare taleskvinna för president B J Habibie. Hon sade i en intervju nyligen att "Aceh kan leva utan Indonesien, men Indonesien kan inte leva utan Aceh". Svenska journalister uppmanade hon att inte sprida di Tiros åsikter.
  Under tiden sitter Hasan di Tiro i Alby och håller daglig telefonkontakt med det Aceh han knappt sett sedan han utropade landets självständighet den 4 december 1976. Han hoppas komma iväg till USA snart för att träffa "alla, presidenten, FN".
  - Vi måste övertyga världen om att Indonesien är ett imperium, inte en nation.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER