Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 3 DECEMBER 1999
 

Presidenten nöjde sig inte med information från Göran Persson – frågade Aftonbladets reporter

Göran Perssons samtal med Thabo Mbeki i Sydafrika varade i flera timmar.
Foto: MATS STRAND

”Statsministern vågar inte betala” Pr-byrån Rikta överväger att stämma UD
Arkiv: Sydafrika-skandalen
Göran Persson tror inte att musikfiaskot i Sydafrika skadat Sveriges anseende. Han tycker att frågan är dum.
  Tyvärr har han fel. Själv kallades jag till Sydafrikas president Thabo Mbeki. Han ville veta hur det egentligen låg till.
  Knappast ett uttryck för grundmurat förtroende.
  
I går informerade Göran Persson riksdagen om förra veckans resa till Sydafrika. Han försäkrade att Sveriges anseende inte skadats. Trots att obetalda räkningar hotar att stjälpa flera sydafrikanska underleverantörer.
  Statsministern har olyckligtvis fel.
   I lördags kväll träffades president Thabo Mbeki och Göran Persson på ett ANC-möte i Pretoria. Innan de satte sig till bords kallades jag, som bevakade statsministerns Sydafrikabesök, till presidenten. På terrassen utanför möteslokalen meddelade han att han gärna ville träffa mig och Aftonbladets politiske chefredaktör Rolf Alsing dagen därpå.
  
– Inte för en intervju. Utan för ett samtal, sade Thabo Mbeki.

Tog emot på motell
  
För en journalist är detta en ovanlig situation. Till och med mycket ovanlig. Första reaktionen är att säga nej. Journalistens uppgift är inte att rapportera till myndighetspersoner, vare sig svenska eller utländska. Å andra sidan säger man inte nej till en president. Särskilt inte ett främmande lands president.
  Sammmanträffandet ägde rum i utkanten av Johannesburg där ANC:s 85-mannaledning sammanträdde. Presidenten tog emot på ett enkelt inrätt rum på ett motell.
  Han föreföll nervös. Det tillhör kanske inte vanligheterna för honom heller att intervjua journalister från främmande land. Särskilt när han har samme lands premiärminister inom räckhåll och snart ska följa honom till flygplatsen efter ett drygt veckolångt besök i landet.
  Thabo Mbeki ville veta hur det egentligen låg till. Hans egen personal hade av Perssons stab fått veta att svenska folket nu var så förbannat på Sydafrika att risken fanns att biståndet skulle naggas i kanten. Var det verkligen så illa? undrade presidenten utan att uttrycka sig riktigt så rakt på sak.

Svårt att tro Persson
  
Efter drygt 40 minuter tycktes presidenten vara övertygad. Den svenska diskussionen handlar om regeringens egna affärer, den missskötta upphandlingen av konsulttjänster och förbindelserna med en musikimpressarie med tvivelaktigt rykte. Den högljudda diskussionen var inrikespolitisk och hade ingenting med Sydafrika att göra. Sverige har minst lika mycket att tjäna på samarbetet mellan länderna som Sydafrika själv. Sade Rolf Alsing och jag.
  Det är alltså svårt att tro Göran Persson när han säger att Sveriges anseende inte är skadat. Persson har enligt egen utsago fört djupa samtal med Thabo Mbeki under sammanlagt fyra till fem timmar.
Lena Mellin
Lena
Mellin

  Under denna långa tid har de antingen undvikit att tala om de svenska tillkortakommandena i Sydafrika. Eller också blev Thabo Mbeki inte övertygad av Göran Perssons svar.
  Oavsett vilket förefaller förtroendet inte vara det allra bästa.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER