Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 2 DECEMBER 1999
 

HOTET MOT DEMOKRATIN
PÅ GATORNA DEN 30 NOVEMBER En handfull sverigedemokrater demonstrerade på Riddarholmen i Stockholm i tisdags. Polisen spärrade av vägen dit för att stoppa en sammanstötning med motdemonstranter.
Foto: MICKE SÖRENSEN

Aftonbladet i tisdags.
Nazister och mc-brottslingar mördar, hotar, spränger bomber och skrämmer vittnen till tystnad.
Men hur stor är risken att deras åsikter ska sprida sig? Kan de någonsin bli en reell politisk kraft att räkna med i Sverige?
  Fungerar de extrema nazisterna som en plog för mer ”rumsrena” grupper eller skrämmer de bort sympatisörer även från dem?
Vid valet 1998 tog sig det högerextrema och främlingsfientliga sverigedemokraterna in i fullmäktige i fem kommuner. Och i Skåne lyckades en koalition av småpartier ta sig in i regionparlamentet.
Aftonbladet granskar i dag hur extremhögern etablerar sig i politiken.


”Ett nätverk för nazister”
Sverigedemokraterna pekas ut av avhoppare
De lanserar sig som ett vanligt parti. Men i sverigedemokraterna finns flera nazister.
  Nazistledaren Robert Vesterlund var ordförande i deras ungdomsförbund.
  Tina Hallgren Bengtsson, 35, var partiets affischnamn – samtidigt gick hon med i nazistorganisationen NSF.
  – Det fungerar som ett nätverk för de här grupperna, säger hon.
Robert Vesterlund, en av Sveriges ledande nazister, satt med i sverigedemokraternas arbetsutskott 1994. Han är nu misstänkt för anstiftan av mordet på syndikalisten Björn Söderberg.
   Sverigedemokraterna är ett till storleken försumbart parti.
  Men de är ändå det största högerextremistiska partiet i Sverige. De fick 20 000 röster i förra riksdagsvalet.
  De försöker lansera sig som ett vanligt parlamentariskt parti. Men inför senaste riksdagsvalet 1998 fanns flera nazister bland sverigedemokraternas kandidater.
  Samtidigt ägnade partiet stor kraft för att uppfattas som rumsrent. De har försökt snygga till formuleringarna i sitt mycket främlingsfientliga partiprogram.

Fick åtta mandat i kommunvalen
  
De har förbjudit uniformer på sina valmöten och deras företrädare börjar ofta med att förklara att de inte är nazister.
  I det senaste riksdagsvalet gav den strategin resultat. Totalt fick de åtta kommunala mandat.
  – Att vi inte är några nazister säger sig självt, vi är ju ett parti som tror på demokratin, säger partiets vice ordförande Johan Rinderheim.
  Varken Johan Rinderheim eller partiledaren Mikael Jansson har varit aktiva i de nazistiska organisationerna. Mikael Jansson har sin bakgrund i centerpartiet.
var aktiv nazist Tina Hallgren Bengtsson, 35, fick ett av sverigedemokraternas fem kommunala mandat vid valet 1994. Två år senare hoppade hon av rörelsen.
  Sverigedemokraterna har sina rötter i den rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt (BSS). Strax under partiledningen finns ett stort antal personer som fortfarande figurerar – eller tidigare har figurerat – i nazistiska kretsar:
Nazistledaren Robert Vesterlund – som nu är gripen och misstänks för anstiftan till mordet på Björn Söderberg – var tidigare aktiv i partiet under åren 1993 till 1995. Han var för en kort tid även ordförande i dess ungdomsförbund.
  
– Han var med under falsk identitet. Han är närmast att betrakta som en infiltratör, hävdar nu partiets vice ordförande Johan Rinderheim.

Ledare spelade i vit makt-band
Två av partiets kandidater på Malmös kommunlista 1998 har figurerat i nazistiska organisationer.
  En av dem i Nysvenska rörelsen och den andre i Nationalsocialistisk front.
En av ledarna för sverigedemokraterna i Helsingborg spelar i ett känt vit makt-band. Bland annat har de spelat på den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk fronts ”partidagar” i augusti 1998.
Vid valen 1991 och 1994 hade sverigedemokraterna kandidater i både Stockholm, Mölndal, Malmö, Sigtuna och Hedemora som hade figurerat i nazistiska sammanhang.


Firade minnet av Adolf Hitler
   Tina Hallgren Bengtsson, 35, fick ett av sverigedemokraternas fem kommunala mandat vid valet 1994.
  Samtidigt som hon satt som ledamot för sverigedemokraterna i Höörs kommunfullmäktige aktiverade hon sig i nazistorganisationen Nationalsocialistisk front.
  – Det fungerar som ett nätverk för de här grupperna.
  – Man träffar samma personer här och där. Man hoppar lite hit och dit, säger hon till Aftonbladet.
  Hon deltog bland annat när Nationalsocialistisk front firade minnet av Adolf Hitler utanför Karlskrona 1997.
   – Jag vill inte säga att jag var aktiv i Nationalsocialistisk front. Jag var mest inne och nosade lite på det där.
  Hon påpekar att hon inte har haft med den nazistiska organisationen att göra på över ett år.
  – Jag har börjat om på nytt. Jag väntar barn vilken dag som helst.


Sverige ska
erövras – bit för bit

De försöker erövra stad för stad.
  I fem kommuner har de fått gehör för sitt främlingshat.
  Nu försöker sverigedemokraterna locka anhängare i Stockholms förorter.
   Johan Rinderheim fungerar som partiets ”chefsstrateg”. Han är en stor beundrare av den franske högerpopulisten Jean-Marie Le Pen.
  Le Pen kom till makten genom att först satsa alla sina resurser på den lilla staden Dreux. Nu försöker sverigedemokraterna använda det konceptet i Sverige.
  – På riksnivå har vi ju ingen chans i dag, säger Johan Rinderheim.

”Vi täckte med flygblad”
  
Inför valet 1998 var Rinderheims hemkommun Haninge en av de utvalda orterna. Medlemmar och aktivister åkte från hela Stockholmsregionen för att hjälpa till i just Haninge.
  – Vi täckte kommunen med flygblad och affischerade rätt friskt också, säger Rinderheim.
  Strategin lyckades. Sverigedemokraterna fick två mandat i Haninges kommunfullmäktige.
  – Deras retorik slår man lätt sönder. Men det känns obehagligt. Jag har personligen blivit hotad av sverigedemokraterna flera gånger, säger kommunalrådet John Glas (fp) i Haninge.

Fick 5,2 procent i Höör
  
På liknande sätt koncentrerade sverigedemokraterna sina resurser till ett par olika kommuner i Skåne. Höör blev sverigedemokraternas starkaste fäste i landet 1998 – med 5,2 procent av rösterna i kommunalvalet och två mandat i kommunfullmäktige.
  –Det är inte som personer som de är skrämmande – utan det faktum att de lockade så många sympatisörer, säger Stefan Lissmark, socialdemokraternas gruppledare i Höör.
  Nu satsar sverigedemokraterna på att vinna anhängare i Stockholms kranskommuner. Under hösten har de bland annat satsat extra hårt och genomfört flygbladsutdelningar i Järfälla, Botkyrka, Södertälje och Huddinge.
  

Största högerextrema partiet
Sverigedemokraterna har sina rötter i den rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt (BSS). Partiet bildades 1987. Bland de första som anslöt sig var skinheads och aktivister från olika nazistgrupper.
Sverigedemokraterna är i dag det största högerextrema partiet i Sverige. De arbetar som ett parlamentariskt parti och uppger att de tror på demokratin som styrelseskick. Partiledare är Mikael Jansson.
Partiet är i stor utsträckning ett enfrågeparti. De driver framför allt en mycket främlingsfientlig politik. De verkar för att i princip alla invandrare ska flytta tillbaka till sin hemländer.

Många hoppar av politiken
Många sverigedemokrater fullföljer aldrig sina politiska uppdrag. Valet 1991 fick sverigedemokraterna sina första två kommunala mandat.
  På mandatet i Dals-Eds kommun bytte de företrädare – tre gånger om.
På liknande sätt hoppade kandidater i Höör och Trollhättan av under förra mandatperioden. I Ekerö gick det så långt att kandidaten bytte parti till hembygdspartiet.
Även efter senaste valet har redan en av deras åtta kommunfullmäktigeledamöter hoppat av.
  Marcus Koch i Dals-Ed hoppade av i oktober i år efter att det uppdagats att han hade dömts för misshandel.

Kommunerna med högerextrema partier

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER