Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 1 DECEMBER 1999
 

Seattle såg ut som ett krigsområde
Tungt beväpnad polis patrullerade centrala Seattle sedan undantagstillstånd införts i staden.

Foto: REUTERS
Demonstranter krossade skyltfönster och kastade molotov-cocktails mot polisen i centrala Seattle i protest mot toppmötet om frihandeln.
Foto: AP


Poliser hjälpte till att skölja tårgas ur ögonen på demonstranter under en stunds lugn i protesterna mot WTO-toppmötet.
Foto: AP
Utegångsförbud efter kravaller mot toppmötet - svenske ministern ger USA skulden
Seattle införde utegångsförbud och undantagstillstånd i natt på grund av sammandrabbningar mellan polis och demonstranter mot WTO-mötet.
  Svenske handelsministern Leif Pagrotsky, på plats i Seattle, ger värdlandet USA skulden.
  – En del organisationer som demonstrerar har sagt i ett halvår att de ska stoppa det här. Det var ju ingen överraskning för någon, säger Leif Pagrotsky till Ekot.

  Tusentals demonstranter drabbade samman med polis i går. Demonstrationerna urartade till massiv skadegörelse och glaskrossning av skyltfönster.
  Stadskärnan förvandlades till rena stridszonen. Polisen sköt gummikulor och tårgas. Men insåg snart att de inte hade situationen under kontroll. Utegångsförbud och undantagstillstånd infördes och ett par hundra man från nationalgardet kallades in för att tömma stadens gator.

Pagrotsky fick vänta - och vänta
  Ett fåtal delegater lyckades ta sig till WTO-mötets invigningsceremoni på en teater, bland dem handelsminister Leif Pagrotsky.
  I en och en halv timme väntade han på invigningsceremonin, som sedan ställdes in.
  – Vi fick ingen information. Vi bara gick omkring och väntade, säger Leif Pagrotsky till Ekot.
  Andra WTO-delegater tog sig inte ens ut från hotellet på grund av sammandrabbningarna, bland andra FN:s generalsekreterare Kofi Annan och USA:s utrikesminister Madeleine Albright.

Clinton till Seattle i dag   I dag onsdag kommer USA:s president Bill Clinton till Seattle och WTO-mötet.
  Demonstranterna i Seattle protesterar mot att Världshandelsorganisationen WTO, som består av de rikaste länderna, fattar världsomfattande beslut om handel och handelshinder utan att fattiga länder får vara med och bestämma. De ser WTO som en odemokratisk organisation som går företagens ärenden, som inte tar hänsyn till miljön och arbetarnas rättigheter.

”De sätter profit före planeten”
  – WTO sätter profit före planeten och dess invånare. Folk har kommit från hela världen för att stoppa WTO därför att insatserna är för höga för att stanna hemma, sade Denis Moynihan från paraplyorganisationen Direct Action Network till AP.
  Också i London pågick våldsamma demonstrationer mot WTO. Fyrtio demonstranter greps i London på tisdagskvällen. De kastade stenar och flaskor mot polisstyrkorna. En polis skadades.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER