Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 


Skyltfönster krossades på årsdagen av Kristalllnatten

Hans Himmler Petersson 32 år Helsingborg
Dömd tretton gånger, bland annat för hets mot folkgrupp. Ledare inom NSF. Äger skivbolag som ger ut vit makt-musik. Distribuerar också nazistiska skrifter.

Patric Sik 25 år, Hägersten
Dömd för övergrepp i rättssak och för att ha rånat kasernvakt på vapen. Dessutom andra grova brott. Medlem i Ariska Brödraskapet.
Tony Olsson 27 år, Örebro
Åtalad för polismorden i Malexander. Dömd för cirka 40 brott, bland annat stämpling till mord. Tidigare medlem i Riksfronten och Ariska Brödraskapet. Norénskådespelare.
Tommy Rydén 33 år Mullsjö
Dömd för hets mot folkgrupp. Har företrätt rasistiska Kreativistens kyrka. Inspirerar nazistiska våldsverkare, bland annat på NSF-möte i Mullsjö.
Marcus Törnlund 19 år Göteborg
Dömd för övergrepp i rättssak och hets mot folkgrupp. Dessutom grova våldsbrott, bland annat en rasistisk gängmisshandel i Ytterby 1997. Deltagit på nazistmöten.
Pär Sik, 22 år, Mora
Sprängt en bomb när en judisk man föreläste om Förintelsen. Hotat polis och begått andra grova brott.

Robert Vesterlund 23 år, Stockholm
Dömd för bland annat våldsamt upplopp. Organiserade Sveriges första antijudiska demonstration efter kriget. Ger ut Info14, landets mest våldsinriktade naziskrift. Tillhör Ariska Brödraskapet.

Fredrik Svensson 20 år Varberg
Dömd för övergrepp i rättssak, misshandel och olaga hot. Arrangerade vit makt-konsert i Varberg midsommarafton 1999.

Mathias Thidé 20 år Borlänge
Dömd för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman. Dessutom mordförsök och andra grova våldsbrott. Ledare för NSF-Borlänge.

Torulf Magnusson 30 år Linköping
Aktiv inom Nordland. Håller nazistiska propaganda som säljs på video. Säljer hakkorsfanor. Tidigare VAM.
Dagen efter den där tisdagen, när John Johansson fått sitt hotbrev, kom det fram att ytterligare fyra kommunalpolitiker i Tomelilla hade fått likadana brev. Bland annat representanter i nämnden för Barn och Utbildning. De hade gjort ett uttalande mot nazism och rasism som citerats av tidningen Ystads Allehanda.
  
Veckan efter kom nästa tecken på nazistisk aktivitet i Tomelilla. Under natten mellan den 9 och 10 november, den natt som efter de tyska nazisternas attacker mot judiska affärsinnehavare i Berlin 1938 kallas för Kristallnatten, krossades skyltfönstren till pizzerian, videobutiken och livsmedelsbutiken i centrala Tomelilla. Innehavarna är alla invandrare från Balkan.
  John Johansson tycker att situationen är så allvarlig att han samlat politiska partier och föreningar för att möta den gryende nazismen.
– Jag tror det här handlar om en kärna på fem eller sex inflyttade personer. Vi är rädda för att de lyckas få en svans av unga anhängare efter sig.
  
John Johansson vill gå ut i skolorna och informera och engagera föräldraföreningar och ungdomsgårdar. Men detta är inte helt lätt. Till exempel bombhotades den nöjeslokal, där ett antinazistiskt möte skulle ha hållits för några veckor sedan. Lokalens ägare tog allvarligt på det anonymt inringda hotet och vågade därför inte upplåta lokalerna till mötet.
  I förra veckan kunde i alla fall ett antinazistiskt möte hållas i Tomelilla, arrangerat av en föräldraförening. 600 personer slöt upp. Ytterligare en manifestation är planerad till den 3 december.

Satsar på att ställa upp i nästa riksdagsval
  
En fråga som ofta återkommer är hur organiserade de nazistiska grupperna egentligen är.
  De tidigare splittrade högerextremistiska grupperingarna har knutits samman under paraplyet Nationalsocialistisk Front, som har en tydligare organisation än någon annan nazistisk sammanslutning haft under 90-talet.
  NSF satsar också på att ställa upp i nästa riksdagsval och deras ledare Anders Högström och Björn Björkqvist vill gärna försöka framstå som politiskt rumsrena – trots detta bjuder de ständigt agitatorn Erik Nilsen som talare.
  Det nazistiska nätverket bakom de uppmärksammade våldsdåden är både svårt och lätt att skönja. Svårt därför att det inte finns någon entydig ledning dit planläggning och ordergivning om våldsdåden kan spåras.
  Lätt för att den som följer personerna bakom dåden hittar ett myller av korskopplingar mellan individer och organisationer som snabbt skapar just ett nätverk.
  
Men falanger och fraktioner föds och avvecklas. Organisationen NRA exempelvis, som de misstänkta polismördarna i Malexander höll på att bygga upp, var tidigare okänd för Säpo. Flera av nätverkets huvudpersoner är erfarna och tunga brottslingar. Men det är inte Andreas Axelsson, en av de tre misstänkta för dåden i Malexander.
  Han är ett exempel på hur den nazistiska ideologin på mycket kort tid kan förvandla en okänd skolpojke till en kallsinnig rånare eller till och med mördare.
  Det har visat sig både i Sverige och i USA.