Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 

Mordet på Björn Söderberg:
Ytterligare två anhållna

Robert Vesterlund, 23, anhållen misstänkt för anstiftan till mordet på Björn Söderberg.
Robert Vesterlund figurerar i flera olika utredningar.
Ytterligare två nazister har gripits och anhållits som misstänkta för inblandning i mordet på syndikalisten Björn Söderberg, 41.
  En av dem misstänks för anstiftan till mordet. Det är 23-årige Robert Vesterlund som tvingades gå från sina uppdrag på grund av Björn Söderbergs avslöjanden om nazistsympatier.
  Biträdande chefsåklagare Eva Finné har ännu inte beslutat om männen ska begäras häktade.

  De två männen greps i går. En av dem, 23-årige Robert Vesterlund, är anhållen som misstänkt för anstiftan till mordet på Björn Söderberg. Den andre, en 21-åring från Stockholms södra förorter, är anhållen som misstänkt för medhjälp till mord.
  Enligt uppgift var en av männen, Robert Vesterlund, beväpnad när han greps.
  – Jag kan inte kommentera det, säger Eva Finné, biträdande chefsåklagare.

Tre unga nazister häktade
  Sedan tidigare sitter tre unga nazister i 20-årsåldern häktade på sannolika skäl som misstänkta för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Åklagaren har två gånger fått förlängd tid för att presentera åtalet, eftersom det ansetts nödvändigt för att få fram fler uppgifter. Åtal ska presenteras mot de tre tidigare häktade männen senast 13 december.
  Biträdande chefåklagare Eva Finné har fram till lunch på torsdag att bestämma om de båda nya misstänkta ska begäras häktade.

Sköts utanför sitt hem
  Syndikalisten Björn Söderberg sköts till döds med flera skott när han öppnade dörren till sin lägenhet på kvällen 12 oktober.
  Polisen misstänker att motivet för mordet var hans engagemang mot nazism. Han avslöjade bland annat att den 23-årige Robert Vesterlund trots nazistsympatier valts in i fackföreningsstyrelsen på deras gemensamma arbetsplats.
  Fackföreningen Handels hotade utesluta honom, men då valde han att sluta frivilligt.
  Strax före mordet beställdes Björn Söderbergs passunderlag ut, och skickades till en postbox som har kopplingar till flera nazister.
  Den nu anhållne 23-åringen misstänks ha varit med och planlagt mordet på Björn Söderberg.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER