Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 NOVEMBER 1999
 

Dana Dragomir avslöjar: Jag var Securitate-agent
Panflöjtsartisten Dana Dragomir turnerar just nu runt Sverige på julkonserter. Nu berättar hon hur hon tvingades lova diktaorn Ceausescus hemliga polis att spionera på sina landsmän för att få lämna Rumänien 1985.
Foto: PETER KJELLERÅS

Diktatorn sköts inför tv-kamerorna
KUPPEN:
Under några blodiga dagar i slutet av 1989 störtades Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu och hans fru Elena. De avrättades på juldagen inför tv-kameror och miljoner tittare.

DIKTATORN:
Sedan 1965 hade han styrt Rumänien med järnhand. Genom sin militära säkerhetspolis Securitate kontrollerade han invånarna. Ceausescu ville "rumänisera" Rumänien, vilket bl a skulle ske genom att jämna 7 000 av 13 000 byar med marken, och flytta befolkningen till "agroindustriella centra" med flerfamiljshus av betong.

FOLKET:
Under diktatorns år vid makten levde rumänerna i det närmaste i total misär, och efter revolutionen 1989 beskrevs landet som det mest underutvecklade i Europa.

OMVÄRLDEN:
Trots Ceausescus hårdföra inrikespolitik, så hyllades han utomlands eftersom han inte gick i Sovjets ledband. Under sitt Sverigebesök 1980 tilldelades han därför svenska Serafimerorden av kung Carl Gustaf, och bjöds på galaföreställning på Operan av dåvarande statsministern, Thorbjörn Fälldin.

Tvingade bli spion för att få lämna Rumänien
Dagen innan flygresan till Las Vegas beslagtog den rumänska hemliga polisen hennes pass.
  Artisten Dana Dragomir ställdes inför ett ultimatum.
  - Bli spion, annars släpper vi inte iväg dig!

   Just nu turnerar panflöjtisten Dana Dragomir, 35, runt i Sverige med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Pernilla Wahlgren.
  Närmare 90 000 svenskar ska uppleva deras julkonserter innan finalen i Norrköping den 20 december.
  Men få känner till Dana Dragomirs dramatiska bakgrund; hur hon värvades av säkerhetstjänsten för att bli spion och hur hon sedan flydde från diktaturens Rumänen till ett liv i frihet.
  Året var 1985.
  - Jag var 21 år och hade redan fått ett internationellt genombrott när min manager ringde och lockade med ett guldkantat treårskontrakt i Las Vegas där han skulle göra mig till superstjärna.

Diktatorn styrde med järnhand
  På den tiden var Rumänien en öststatsdiktatur som styrdes med järnhand av diktatorn Ceausescu som med den hemliga polisen Securitate spionerade på alla som kunde tänkas utgöra ett hot mot honom eller staten.
  Dagen innan Dana Dragomir skulle flyga till USA blev hon kallad till sin agentur.
  - De frågade om jag hade passet med mig. När jag visade upp det tog tjänstemannen , som jobbade för säkerhetstjänsten, passet och stoppade det i sin byrålåda. Han sa att visumet var återkallat.
  Utanför satt Danas pappa i en bil och väntade på henne för att köra dottern till en planerad inspelning på radion.
  - När jag berättade vad som hänt bröt han ihop. Han insåg att jag aldrig skulle få lämna landet och på väg till inspelningen såg jag hur hans hår blev vitt. Så ledsen och bekymrad var min far.

Skulle spionera på landsmän i exil
  Men snart förstod Dana var det rörde sig om. Strax efteråt kontaktades hon av säkerhetstjänsten som gav henne klartecken att resa. Men på ett villkor; att hon spionerade på sina landsmän i utlandet.
  - Varje gång jag kom hem skulle jag rapportera vad mina landsmän sysslar med, om de pratar illa om rumänska regimen och om närmast löjliga detaljer. I första hand skulle jag hålla ett öga på min dåvarande manager som flyttat till USA långt tidigare..
Fick du någon spionutbildning?
  - Nej, inte mer än att jag träffade en snubbe med en massa grader på axlarna. Av honom fick jag också ett falsk namn, ett slags kodnamn att använda.
Vad gjorde du?
- Det var ju rena utpressningen. Klart jag sa ja, annars hade jag aldrig mera fått åka utomlands. Min karriär hade varit slut.
  - Det var ett val jag fick göra; att bli fångad i Rumänien för resten av livet eller att fly till friheten.
  Dana minns hur rädd hon och alla andra rumäner var på den tiden. Ingen vågade prata öppet, rädda för att de också var avlyssnade eller förföljda av säkerhetstjänsten.
  Den ende hon vågade anförtro sina problem var sin pappa som hon hade ett speciellt förhållande till.
Tänkte du någon gång tjalla på dina landsmän?
  - Nej! Jag glömmer aldrig när jag satt på Pan American-planet. I samma stund vi lyfte vände jag mig om och tänkte; jag kommer aldrig tillbaka. Aldrig. Det kände jag av hela mitt hjärta.

Föräldrarna fick sparken
  Att Dana lurade Securitate fick sina följder. Såväl hennes pappa som mamma fick sparken från sina arbeten.
  - Klart det var kärvt. Det var i samma veva jag kom till Sverige och hade mardrömmar varje natt om att Securitate jagade mig.
  För äventyret i USA blev inte vad hon hoppats. Managerns ord var bara tomma löften, Dana insåg att hon skrivit på ett slavkontrakt och rymde.
  Med hjälp av en god vän hamnade hon i Sverige där hon några år senare upptäcktes, först av Radio Stockholm och sedan i tv-programmet ”Gomorgon Sverige”. Det definitiva genombrottet blev med ledmotivet till Astrid Lindgrens ”Mio min mio” 1991.
  Efter att regimen Ceausescu fallit julen 1989 kunde hon så småningom återförenas med sina föräldrar i Sverige.
  Året därpå åkte Dana för första gången till det då fria Rumänien och har sedan återvänt för såväl spelningar som intervjuer.
  - Pappa är död, men mamma lever och bor idag i Sverige, hälsar Dana Dragomir som fortsatt göra karriär med sin panflöjt och nyligen släppt albumet ”Pan is alive and well”.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER