Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 28 NOVEMBER 1999
 

Brygg din egen adventsglögg

Krögaren på krogen Amadeus i Jönköping, Lasse Pettersson, visar hur du kan göra din egen glögg.
Foto: KAI REHN

MAT&VIN: Bjud hem vännerna på glöggfest och fixa en orientalisk buffé till

”Bara ritualen lyfter dig rakt in i julen”
Glömt köpa glögg till advent?
  Då är det läge att liva upp en gammal fin tradition. Och samtidigt njuta av den himmelska doften från det egna kryddiga glöggkoket.
  – Bara ritualen lyfter dig rakt in i julen, garanterar krögare Lasse Pettersson, som är en mästare vid glöggrytan.
  
Visst är det enklast att skena in på Systembolaget och rycka glöggflaskan ”bäst i test”. Men det finns alternativ.
  – Tyvärr ger vi oss inte tid med traditioner som ger äkthet och stämning åt julstöket, säger Lasse Pettersson.
  – Att koka eller bränna sin egen glögg är ju bland det roligaste man kan syssla med i köket när det lackar mot jul.

Berg av kryddor
  Lasse Pettersson driver Krogen Amadeus i Jönköping och han håller strikt på trivsamma traditioner.
  – Som kökselev på Tordénlinjen mellan Göteborg och New York på 60-talet fick man lära sig hur riktig glögg skulle smaka. Bränd på sockertopp med tillsats av de ljuvligaste kryddor.
  Han demonstrerar med inlevelse. Kopparkittel på spisen. Ett spännande berg av kryddor: kanel, kardemumma, ingefära, mandel, russin, apelsinskal, fikon och vaniljstång. Vodka, konjak och rödvin. Socker.
  – Det finns två bra alternativ: att bränna med sprit eller koka med vin. I båda fallen använder man kryddorna, lämpligen grovkrossade.

Lätt att tillaga
  
Tillagningen är enkel: häll spriten, exempelvis två tredjedelar brännvin och en tredjedel konjak i kastrullen.
  Tillsätt kryddorna. Rigga ett galler över grytan och placera där en pyramid av sockerbitar.
  Tänd på spritblandningen och börja ös över sockret som smälter och droppar ner.
  – Du håller på tills du tycker att sötma och styrka är lagom. Men kom ihåg att ju längre spriten brinner desto mindre alkohol blir kvar.
   Obs: någon värme under kastrullen behövs inte och håll inte till under köksfläkten. Elden släcks genom att du lägger ett lock över kastrullen.

Svåra receptet
Lägg kryddorna i glöggpannan, till exempel: 75 g russin, 75 g sötmandel, skalad och eventuellt hackad, 2 bitar kanel,
7 kardemummor,
5 nejlikor, eventuellt fikon, ingefära och pommeransskal.
För brännvinsglögg hälles på dessa kryddor 1 l okryddat brännvin, för vinglögg högst 1/2 l brännvin tillsatt med vin eller färdigköpt vinglögg.
På ett galler (glögghalster) över kastrullen lägges en lämplig mängd bitsocker (2 á 3 kg kan anses lagom).
Sedan värmer man upp denna ”råglögg” något, antänder den samt öser den brinnande med soppslev över sockret så att detta smälter och droppar ner i glöggen.
Hur mycket av sockret man ska låta smälta ner beror på personlig smak, liksom avvägningen av de ingående kryddorna.

Lätta receptet
Ett enklare recept är att koka rödvin, kryddor och socker. Använd en halv flaska rödvin till 1,5–2 dl socker. Tillsätt glöggkryddorna. Koka över stark värme i cirka 10 minuter.
  Kan efteråt spetsas med sprit.
Vid bränning kan det vara spännande att byta ut konjaken mot gul rom.
Vill du ha extra sötma – smaksätt med honung.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER