Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 22 NOVEMBER 1999
 

FÄNGSLANDE BESÖK Göran Persson i cell 5 i B-blocket på Robben Island, den cell där Nelson Mandela satt. Göran Perssons guide Ahmed Kathrada (t h) satt i cellen bredvid. B-blocket var Robben Islands motsvarighet till Kumlabunkern. Det finns hajar i vattnen runt ön. Därför har få interner lyckats fly med livet i behåll från Robben Island.

Så fel allting
blev, Persson

Lena Mellin Därför struntar Sydafrika i Sveriges charmoffensiv
KAPSTADEN. Tittut, här är jag!
  Göran Persson tittar ut från Nelson Mandelas cell på fångön Robben Island. Han är, som sig bör, mycket allvarlig.
  Kanske kan lite humor få fart på den svenska charmoffensiven i Sydafrika?
  
Med statsministern och hans hustru Annika i spetsen har Sverige flugit 700 dignitärer från samhällets alla områden till Sydafrika. Ett led i kapplöpningen om det som alla identifierat som en stor och viktig marknad i framtiden.
  Trots de pengar som lagts ner på pr-offensiven, och trots programmets omfattning, vore det synd att säga att det börjat bra. Tvärtom har det börjat ganska dåligt.
De svenska artisternas debutkonsert i fredags drog tre betalande personer. Fiaskot stod i skarp kontrast till budskapet från inhyrda pr-konsulter som bara timmarna innan försäkrade att de sålt 10 000 biljetter.
Dignitären som mötte Göran Persson på flygplatsen var Kapstadens borgmästare Norma India Infekete.
Säkerligen en ärovärd kvinna, men knappast på samma protokollära nivå som Persson. Den röda mattan lyste också med sin frånvaro.

Middag utan presidenten
President Thabo Mbeki, Nelson Mandelas efterträdare, tar visserligen emot Göran Persson. Men han deltog inte i vicepresident Jacob Zumas middag för statsministern i går. Och har heller inte tackat ja till Göran Perssons galamiddag senare i veckan.
Den kortege av bilar som fört den svenska delegationen runt Kapstaden med omnejd består av vita Mercedes. Med tanke på den möda Persson normalt lägger ner på att visa upp sig med svenska produkter är det ett nederlag.
Intresset i media för den svenska storsatsningen har varit lamt. Med på statsministerns utflykter i går följde en sydafrikansk journalist. Det enda mötet för den sydafrikanska pressen ställdes in för att ingen kom.
Invigningen av ett tre dagar långt seminarium med en uppsjö av olika delprogram blev inte heller vad arrangörerna tänkt sig. Göran Persson kom 20 minuter för sent, en tredjedel av stolarna förblev obesatta under ceremonin.
  Möjligen kommer den svenska offensiven för sent. Ingvar Carlsson var den fjärde utländske regeringschefen som besökte Syd-afrika efter apartheids avskaffande 1994. De som var med försäkrar att uppställningen då var en helt annan.

Perssons höjdare: besök i fängelset

  Nu dräller politikens tiotaggare in på löpande band. Så sent som för ett par dagar sedan var Li Peng här, Kinas förre premiärminister och nu ordförande i folkkongressen. Innan dess har alla från Bill Clinton och neråt besökt Sydafrika i kapplöpningen om de viktiga marknaderna i södra Afrika.
Det sydafrikanska samhället börjar kanske bli lite trött på alla glada besökare som försäkrar att de beundrar vad landet åstadkommit sedan apartheid avskaffades.
  
För Göran Persson, som tillbringat natten på flyget på väg ner, var gårdagens höjdpunkt ett besök på fängelseön Robben Island, där Nelson Mandela satt inspärrad i 18 av sammanlagt 27 år i fängelse.
  Statsministern visades runt av Mandelas medfånge Ahmed Kathrada. De dömdes, tillsammans med sex andra ANC-ledare, till livstids fängelse 1964.
  Kathrada är en mycket ödmjuk man i gymnastikskor och med ögonen förstörda efter 13 års straffarbete tillsammans med Mandela på öns kalkbrott.
–Vi föredrog kalkbrottet. Där fick vi i alla fall tala med varandra.
  
Kathrada ville efter apart-heidregimens sammanbrott inte ha någon ministerpost i Mandelas regering. I stället blev han Mandelas närmaste rådgivare. Nu guidar han på fängelseön.
  Det är svårt att tro att han bryr sig om att Sverige vill sälja mer till och köpa mer från Sydafrika. Han vill berätta om landets blodbesudlade historia.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   

   
  FLER NYHETER