Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 5 NOVEMBER 1999
 

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Inte synd om folk som tar ansvar för sina liv
Har ni sett pingvinen Camilla och kaninen Åke i tv-reklamen? Camillas kylskåp är 25 år gammalt och hon får inget nytt av hyresvärden. Camilla är förtvivlad, på gränsen till nervsammanbrott. Hon kan inte sova längre. Åke får inte byta sin trea i innerstan mot en jordhåla i skolan. Åkes värd säger nej. Ingen är så korkad att han byter en innerstadslägenhet mot en skogshåla, anser värden. Därför är Åke djupt deprimerad. Han sitter suktande vid hålan, klart suicid.
   De tragikomiska snuttarna gör reklam för Hyresgästföreningen. Vänd dig till oss så hjälper vi dig! Du slipper kämpa själv! Mot en nätt medlemsavgift tar vi alla dina strider.
  Jag gillar föreningar som kämpar för människors rättigheter. Utan dem hade vi inte haft en civilisation värd namnet. Hyresgästföreningen är definitivt en av dem.
  
Ändå fyller deras tv-reklam mig med en fadd trötthet. Vad är det egentligen pingvinen och kaninen längtar efter? Jo, den totala ansvarslösheten. Någon annan (värden) ska ge Camilla ett nytt kylskåp. Någon annan (Hyresgästföreningen) ska ställa kraven. En tredje part ska i förlängningen välja, leverera och installera kylskåpet.
Åke vill till varje pris byta sin trea mot en håla och värden undrar varför. Det gör jag också. Är det möjligen så att Åke har ont om cash? Han kanske försöker göra lite stålar på sitt förstahandskontrakt?
   Problemet är nu inte att Hyresgästföreningen kämpar för vanligt folks rätt mot snåla och misstänksamma hyresvärdar, felet ligger i det svenska bruksvärdessystemet. Därför blir jag inte ett dugg upprörd när jag läser att det råder politisk enighet om att förändra och modernisera det. I vår väntas ett förslag. Regeringens utredare Bengt Owe Birgersson, chef för allmännyttiga Sabo, ska också ge förslag till hur landets 300 allmännyttiga boföretag bör möta framtiden. 1,6 miljoner hyresgäster i hela landet berörs, 900 000 enbart i allmännyttan.
  En tanke är att stiftelser tar över och att hyresgästerna själva får vara med och sköta sina hus så att hyrorna kan sänkas. Det låter inte så dumt.

Många brukar ta USA som skräckscenariot över hur den marknadsmässiga hyresmarknaden fungerar. Missförstånden är många. Man tror att värden kan kasta ut folk på gatan om man inte kan betala en plötslig chockhöjning.
  Jag har bott i hyreslägenhet i Los Angeles i Kalifornien, och där fungerade det inte så. Faktum är att olika stadsdelar av Los Angeles tillämpade olika hyresregler. På min tid hade attraktiva Santa Monica, till exempel, så kallad ”rent control”. Den fungerade ungefär som den svenska bruksvärdesprincipen, vilket resulterade i att nästan alla betalade svarta pengar för ett kontrakt.
  I Hollywood, där jag bodde, var hyressättningen fri just vid själva tillträdet. Värden fick ta ut den hyra som gick när lägenheten var ledig. Därefter var alla hyreshöjningar hårt reglerade. Den som bott länge i sin lägenhet kunde därför ha en väldigt låg hyra. Det systemet var naturligtvis inte heller perfekt, men det fanns åtminstone lägenheter att få tag på.
  
I Sverige finns orättvisan mellan dem som dragit en vinst i bostadslotteriet, det vill säga fått en hyresrätt, och dem som tvingats betala dyra pengar för exakt samma bostad. I ett mig närstående hus finns en hyresrätt och 13 bostadsrätter. Om man räknar med lån och avgifter så kostar hyresrätten en tredjedel av kostnaden för samma lägenhet ovanför och nedanför.
Ursäkta, men hur rättvist är det? Det är precis som det brukar vara i Sverige, solidariteten gäller bara dem som redan är inne i systemen.
   Den svenska bruksvärdesprincipen bygger på att någon odefinierbar överhet ska ta hand om allt från droppande kranar till val av kylskåp och hyressättning. Ingen annan boendeform har de förutsättningarna. Varför är den ultimata lyckan att aldrig behöva bry sig? Visst verkar pingvinen Camilla ha en rutten hyresvärd, men är det verkligen värt att bli sömnlös över? Varför köper hon inte själv ett nytt kylskåp? Är det inte hon själv som ska använda det? Hon kan ju ta det med sig eller sälja det när hon flyttar, och ställa tillbaka det gamla.
En håla i skogen kan ju inte vara särskilt dyr. Varför tar inte kaninen Åke ett banklån, köper sin egen håla och skiter i sin misstänksamma värd?
   Det är inte synd om folk (eller kaniner) som tar ansvar för sina liv.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER