Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 29 OKTOBER 1999
 

– Stoppa nazisterna
Aftonbladets chefredaktör:
Vi kan inte tystas


Chefredaktörer kräver krafttag mot nazistisk terror Från vänster ANDERS GERDIN, chefredaktör Aftonbladet, JOACHIM BERNER, chefredaktör Dagens Nyheter, STAFFAN THORSELL, chefredaktör Expressen, MATS SVEGFORS chefredaktör Svenska Dagbladet, och KURDO BAKSI chefredaktör Svartvitt med Expo.

För första gången står de enade.
  Chefredaktörerna för Sveriges största tidningar tar nu tillsammans upp kampen mot nazismen.
  – Vi måste visa de här grupperna att vi är många och att vi inte kan tystas, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.


Samhället måste slå tillbaka! Läs hela uppropet på debattsidan.
Rasisterna tvingade honom att flytta. Dirigenten Ilya Stupel, 51, misshandlades av nazister.
Polisens son var nazist - åtalas för hets mot folkgrupp.

SAMHÄLLET MÅSTE SLÅ TILLBAKA Nazisterna är på frammarsch – och våldet blir allt grövre. I dag går fem chefredaktörer ut i ett öppet brev och kräver krafttag mot det nazistiska våldet.
Foto: PONTUS HÖÖK
   Anders Gerdin var den förste att underteckna uppropet. Han tvekade inte ett ögonblick när han kontaktades av initiativtagaren Kurdo Baksi.
  – Jag vill inte leva i ett land där man förföljs, trakasseras, mördas och misshandlas för sina åsikters eller för sin hud-färgs skull, säger han.
  Inte heller Dagens Nyheters chefredaktör Joachim Berner behövde betänketid.
  – Vi som representerar stora tidningar måste visa att det här är viktiga saker att granska. Massmedia har en central funktion i att upprätthålla demokratin i Sverige, säger han.

Våldet har blivit politiskt
  Svenska Dagbladets Mats Svegfors tycker att manifestationen markerar en gräns.
  – Jag hoppas att uppropet får människor att engagera sig. Att de ställer krav på staten att göra mer åt det här än vad den har gjort hittills.
  Expressens Staffan Thorsell har också undertecknat protesten, men befinner sig utomlands och har inte gått att nå för en kommentar.
  Uppropets syfte är att försvara demokratin i Sverige och slå tillbaka mot den ”nazistiska terroriströrelse” som vuxit fram under senare år.
  I och med mordet på syndikalisten Björn Söderberg fick det nazistiska våldet en politisk innebörd, menar chefredaktörerna.
  – Trots att nazistiskt våld är en marginalföreteelse äter det sig in i samhället och får politisk betydelse. Det går inte att avfärda längre, säger Mats Svegfors.

Tre krav till polisen och politikerna
  Chefredaktörerna ställer tre krav.
Att säkerhetspolisen prioriterar den nazistiska terrorn och bistår polisen i deras verksamhet.
Att justitieministern, demokratiministern och Rikspolisstyrelsen utarbetar en handlingsplan mot det rasistiska våldet.
Att polis och åklagare får utbildning och kompetens vad gäller de nazistiska gruppernas verksamhet.
  Kurdo Baksi förklarar att nazisterna har pekat ut journalistkåren, politikerna och polisväsendet som representanter för det svenska ”rasblandarsamhället”.
  Därför är det så viktigt att just dessa grupper ställer sig upp och visar sin avsky mot den nazistiska rörelsen, menar han.
  – Att chefredaktörerna har ställt upp ger legitimitet åt kampen för humanism och det mångkulturella Sverige.


Nazistiskt våld: hot, rån, misshandel och mord
25 oktober 1999 En bomb detonerade utanför artisten Mikael Wiehes sovrumsfönster i Malmö.
14 oktober 1999 Skådespelaren Sven Wollter hotades till livet och Folkets hus i Bagarmossen klottrades ned med hakkors och nazistiska slagord.
22 oktober 1999 Syndikalisternas lokal i Gävle skadades vid ett bombattentat. Polisen misstänker nazistiska motiv bakom dådet.
12 oktober 1999 41-årige syndikalisten Björn Söderberg sköts till döds i sin lägenhet i Sätra söder om Stockholm. Söderberg hade tidigare avslöjat att en nazist blivit invald i fackklubben på hans arbetsplats. Tre nazister sitter häktade för mordet.
Juli 1999 Den judiske dirigenten Ilya Stupel misshandlades utanför sitt hem i skånska Vellinge. Två ynglingar, 16 och 17 år gamla, har erkänt misshandeln och att det fanns rasistiska motiv bakom.
28 juni 1999 Frilansjournalisten Peter Karlsson och hans åttaårige son skadades när familjens bil exploderade i Nacka. Peter Karlsson har i åtskilliga artiklar granskat den svenska naziströrelsen, bland annat i Aftonbladet.
Juni 1999 En 19-årig invandrare från Klippan knivhöggs utanför ett diskotek i Båstad. En 18-årig kvinnlig nazistsympatisör från Klippan dömdes till fängelse för grov misshandel.
28 maj 1999 Polismännen Robert Karlström och Olov Borén sköts till döds i Malexander efter ett bankrån. Nazisterna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson åtalades i tisdags för morden och bankrånet.
9 september 1995 Asylsökande Gerard Gbeyo knivhöggs till döds i Klippan. En 16-årig rasist dömdes till sex års fängelse, men hovrätten ändrade påföjden till vård.
17 augusti 1995 14-årige John Hron misshandlades till döds av flera personer i Kode. En 19-årig nazist dömdes till åtta års fängelse för mord.
11 mars 1995 Den homosexuelle ishockeyspelaren Peter Karlsson knivhöggs till döds i Västerås. En medlem i nazistgruppen Westra Aros SA dömdes för mordet.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER