Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 28 OKTOBER 1999
 

Polisförbundet kräver ursäkt av Leif GW Persson
STOCKHOLM Hälften av Sveriges poliser är latoxar och ineffektiva. Dem kan vi vara utan. Det anser polisprofessorn Leif GW Persson.
  Efter den smockan får han mothugg av både Rikspolisstyrelsen (RPS) och Polisförbundet.
  - Fel och skamligt, kontrar de.

  Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson har aldrig gjort någon hemlighet av sin kritik mot den polisorganisation har jobbat i sedan decennier. Tvärtom, då och då delar han ut rallarsvingar som kan uppfattas som rena förolämpningar.
  Nu senast anser Leif GW Persson att 25 procent av poliskåren sysslar med annat än polisarbete. De är städgummor åt andra myndigheter som håller stängt. Lägg till de 25 procent som är latoxar. Dem kan vi avskeda. Ingen kommer att märka någon skillnad i polisens effektivitet, hävdar Leif GW Persson.

Påpekat i tjugo år
  - Jag har påpekat detta i tjugo års tid. Det enda som hänt är att det rullat på med oförminskad styrka. Tacka fan för att vanligt folk som drabbas av brott tycker att det är meningslöst att gå till polisen. Den ska förebygga och utreda brott. Ta bort det andra tjafset, säger Leif GW Persson till TT.
  Han är anser att polisen nu upplever sin största kris sedan andra världskriget.
  - Den akuta krisen beror på närpolisreformen. De anställda känner stor vånda att ställa om till den. Reformen har kraftigt urholkat utrednings- och utryckningsverksamheten.
  - Omkring 80 procent av alla brott förövas av två-tre procent av befolkningen som är känd av polisen. Det är där resurserna ska sättas in, fortsätter han.
  Persson tycker det är frapperande att polisen är så ineffektiv.
  - Vissa poliser jobbar mycket, andra ingenting. En fjärdedel av styrkan är utbränd och skulle kunna göra något annat.
  Svenska Polisförbundet slår tillbaka mot Leif GW Perssons påhopp. Bråket startade sedan Persson fört fram sina åsikter i torsdagens Expressen.
  - Cyniskt. Leif GW Persson kommer med illa underbyggda floskler, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen till TT.

Efterlyser egna förslag
  Han frågar sig också vad Leif GW Persson har för belägg för sina påståenden. Samtidigt efterlyser han egna konstruktiva förslag från polisprofessorn till förbättringar.
  - Leif GW Persson skyr inga medel för att höras och synas. Det är beklämmande och leder inte till annat än skada. På hela poliskårens vägnar kräver jag en förklaring och en ursäkt, säger Jan Karlsen.
  Även Rikspolisstyrelsen instämmer i polisfackets kritik.
  - Persson har fel i sitt budskap. Han har fel i sina beräkningar och i detaljer. Han är så grov i debatten att det gör det omöjligt för oss att diskutera de problem som faktiskt finns, säger informationsdirektör Staffan Kellerborg på RPS.
  Enligt GW Persson kostar varje polis 700000 kronor per. Ingen annan myndighet spenderar så mycket
  - Om man räknar som Persson skulle en åklagare kosta 900000 kronor och en domare två miljoner per år, säger Kellerborg.

Yvonne Moberg-Kjell Rynhag/TT


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER