Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 27 OKTOBER 1999
 

Forskare: Sol kan ge lymfcancer
Dramatisk ökning – 1 400 svenskar drabbas varje år

Johanna Adami.
Foto: HENRY LUNDHOLM
Nya forskarfynd visar att solstrålarna kan ligga bakom ytterligare en cancerform: non-hodgkin lymfom. En sjukdom som drabbar allt fler.
  – Nu går vi vidare för att se om det spelar någon roll var, när och hur vi solar, säger Johanna Adami på Karolinska institutet i Solna.
  
Non-hodgkin lymfom är en av de cancersjukdomar som ökar snabbast och är idag dubbelt så vanlig som för 20–30 år sedan.
  Från omkring 300 fall per år 1960 insjuknar nu mer än 1 400 svenskar varje år.
  – En närmast epidemisk ökning, utan att någon vetat varför, säger Johanna Adami som forskar på institutionen för medicinsk epidemiologi och kommit en förklaring på spåret.
  Solens ultravioletta strålar.
  – Vi vet från tidigare studier att UV-strålningen inte bara ger en lokal reaktion i huden utan även går djupare ner och påverkar immunförsvarscellerna, säger hon.
  I olyckliga fall skadas cellerna och börjar dela sig okontrollerat.
  Att hudcancertumörer bildas är känt sedan länge.
  Nu tror forskarna det även kan leda till tumörer i lymfsystemet.

”Beskedet kom som en chock”
  Hugo Gustafsson, 42, är en som drabbats. Han arbetade utomlands i många år tills han upptäckte en knuta på halsen strax före jul i fjol.
  
– Trots att jag försökt förbereda mig på att det kunde vara cancer kom det som en chock, man förlorar fotfästet en stund, säger han till Cancerfondens tidning Rädda Livet.
  Efter ett omtumlande halvår med cellgift och strålbehandling är han nu på väg att bli frisk.
  Att det kan vara det myckna solandet som ligger bakom sjukdomen håller han inte för otroligt.
  – Jag har alltid varit mycket i sol sedan jag föddes. Dels seglar jag mycket och har bland annat varit i Västindien, dels har jag bott i Singapore och nog blivit ordentligt brun ett antal gånger, säger han till Aftonbladet men tillägger att han nu är försiktigare.
  I den största undersökning som någonsin gjorts på non-hodgkinpatienter upptäckte Johanna Adami tydliga samband mellan denna typ av lymfom och hudcancer.

Löper större risk att drabbas
  
De som haft non-hodgkin lymfon löpte upp till nio gånger större risk att få skivepitelcancer i huden och två–tre gånger större risk att drabbas av malignt melanom.
  Och hudcancerpatienter riskerade omvänt att drabbas av non-hodgkins lymfom i större utsträckning.
  – Dessa samband är så starka att de inte går att bortse ifrån, menar hon men tillägger att det naturligtvis finns fler riskfaktorer.
  Sedan länge vet man att både sjukdomar och behandlingar som försvagar immunförsvaret ökar risken för lymfcancer. De kan dock inte ensamma förklara den dramatiska ökningen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER