Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 10 OKTOBER 1999
  

– Café Stockholm stängs nästa vecka

Polisen klassar området kring Café Stockholm vid Norrtull som ett av landets mest brottsbelastade. Nu har ägaren, Christer Hanell, nått en överenskommelse med fastighetsägaren och beslutat sig för att stänga caféet.
Foto: HASSE ROSENTHAL
Skandalomsusade Café Stockholm slår igen för gott.
  – Jag har nått en överenskommelse med fastighetsägaren. Vi stänger den 15 oktober, säger ägaren Christer Hanell.
  
Enligt honom slöts avtalet på ett möte i torsdags.
  – Jag, min advokat och representanter för Frebaco fastigheter AB kom då överens om detaljerna. De bad min advokat att skriva ut avtalet och faxa över en kopia. Avtalet skrivs på i morgon, säger Christer Hanell.
  Aftonbladet har inte lyckats nå fastighetsägarens representant, juristen Lars Edlund, för en kommentar.

Kan få mer än 600 000 kronor
  
Men enligt Christer Hanell innebär avtalet att han avsäger sig hyresrätten mot 600 000 kronor i kompensation. Om mäklaren som nu ska sälja lokalerna får ut mer än 600 000 kronor tillfaller också det överstigande beloppet kaféägaren.
  Dygnet runt-öppna Café Stockholm, som ligger på Norra Stationsgatan vid Norrtull, har länge varit en samlingsplats för missbrukare och kriminella.
  Polisen har hårdbevakat lokalen sedan 1996 och klassar området runt kaféet som ett av Sveriges mest brottsbelastade.

Knark- och bilbeslag
  
Enbart under tre månader i våras gjorde polisen husrannsakan i lokalerna vid 22 tillfällen. Sammanlagt gjordes 139 narkotikabeslag, 53 personer greps för brott mot vapenlagen och 35 bilar beslagtogs eller belades med körförbud.
  – Kaféet är centrum för problemen i området, förklarade länspolismästare Gunno Gunnmo nyligen för Aftonbladet.
  Efter att elever på närliggande Rödabergsskolan under hösten blivit vittne till hur missbrukare öppet injicerar narkotika på skolgården, har kraven på en stängning av kaféet duggat allt tätare.
  Bland annat har Stockholms skolborgarråd Jan Björklund (fp) skrivit till regeringen och krävt en lagändring för att det ska bli lättare att vräka hyresgäster när det bedrivs kriminell verksamhet.
  Jan Björklund är nu mycket positiv till att Café Stockholm ska slå igen.
  – Om det stämmer att parterna har nått ett avtal så är det här mycket glädjande. Egentligen borde en stängning har kommit mycket tidigare, men bättre sent än aldrig, säger han till Aftonbladet.

”Vi stänger 15 oktober”
  
Christer Hanell har tidigare vägrat att frånträda kaféet. Men bland annat inför utsikten att förlora hyresrätten i en civilrättslig process har han nu gått med på att låta sig köpas ut.
  – Som det ser ut i dagsläget stänger vi redan den 15 oktober. Jag är mycket sorgsen över det. Polisen har trakasserat mig år efter år. Och ingen ska tro att problemen försvinner bara för att vi stänger. Missbrukarna kommer att söka nya tillhåll.

Verksamheten kantas av skandaler
Vid en razzia i torsdags grep polisen ett tiotal personer, misstänkta för narkotikabrott. Enligt polisen hade narkotika sålts under disk på kaféet.
Under hösten har elever vid närliggande Rödabergsskolan blivit vittne till hur gäster på Café Stockholm öppet injicerar narkotika på skolgården.
Den 28 januari i år sköts en man i huvudet på kaféet.
Bara några minuter efteråt grep polisen en misstänkt gärningsman.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER