Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 7 OKTOBER 1999
  

”Svenskarna äter för mycket potatis”

FÅR PLUGGA PÅ BÄTTRE Kd-ledaren Alf Svensson får hård kritik sedan han varnat för den svenska basfödan potatis. Att det skulle vara för mycket socker i knölarna är helt fel, konstaterar hälsoprofessorn Stephan Rössner.
Foto: MAJA SUSLIN

SNABBFRÅGA

– Ibland är mjölk livsfarligt, ibland potatis. Själv äter jag minst fem potatisar om dagen och mår som en prins, säger potatisodlaren Rune Larsson på Gigeryds gård utanför Jönköping.
Foto: KAI REHN
Odlarna rasar efter Alf Svenssons utspel
Kd-ledaren Alf Svensson riktar överraskande bannstrålen mot en älskad knöl.
  – Vi måste hålla igen på potatisätandet i Sverige, knölarna innehåller alldeles för mycket socker, varnar han.
  Därmed har en glödhet hälsostrid om den urgamla svenska basfödan blossat upp.
  
Redan för flera år sedan varningsflaggade läkaren Calle Carlsson i Götene för potatisen. Han pekade på att potatis och vitt bröd innehåller mycket socker vilket i sin tur ger snabba blodsockersvängningar, speciellt hos diabetiker.
  Enligt Calle Carlsson bör vi byta potatisen mot råris och pasta som innehåller långsammare kolhydrater.

Läkarna varnar för sent
  
Samma recept är Alf Svensson inne på. I går i Ekot berättade han om sina hälsotips och nämnde som en liten avskräckare att varje medelstor potatis innehåller socker motsvarande 25 sockerbitar.
  – Människor tror inte att potatis innehåller socker, men där bedrar vi oss. Tyvärr ger läkarna ofta råd om kostvanor alldeles för sent – när vi redan drabbats av sjukdomar som högt blodtryck och hjärtbesvär.
  Alf Svensson påpekar dock att han inte är någon fanatiker.
  – Senast i förrgår åt jag underbar mandelpotatis på kungamiddagen. Men jag tycker att man ska vara observant och tänka mera på vad man stoppar i sig.
  Professor Stephan Rössner vid viktminskningsenheten på Huddinge sjukhus blir upprörd när han hör om kd-ledarens potatiskorståg.

”Gammalt nonsens”
  
– Det där är gammalt nonsens. Både Calle Carlsson och Alf Svensson gör sig skyldiga till hoppande logik, de lyfter bara fram en liten bit av sanningen.
  – Potatis är ett utmärkt livsmedel – egentligen det enda vi faktiskt kan överleva på under längre tid. Innehållet av vitaminer och mineraler är mycket värdefullt till exempel.
  – Det finns ingen anledning att späka kroppen med onödig återhållsamhet. Däremot är det naturligtvis helt riktigt att man ska äta varierad kost där frukt och grönt ingår.

Sex sockerbitar i varje knöl
  
Professor Rössner vill samtidigt korrigera ett sakfel som länge florerat i hälsodebatten:
  – En medelstor potatis, cirka 100 gram, innehåller inte socker motsvarande 25 bitar. Den riktiga siffran är cirka 6 bitar och det är inte alls alarmerande.

Så mycket potatis äter svenskarna
I Sverige konsumeras cirka 800 000 ton mat och industripotatis årligen.
Vi äter 80 kg potatisprodukter per person och år, siffran inkluderar chips, pommes frites och pulvermos. Ren potatis per person och år: 57 kg.
Källa: Mats Gabrielsson, Sveriges potatisodlares riksförbund.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER