Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 1 OKTOBER 1999
  

Den lilla pojken och de andra invånarna som bor i närheten av den skenande atomreaktorn i Tokamura kontrollerades efter olyckan.
Foto: AP
Skenande reaktorn stoppades
20 till sjukhus med strålskador
Japan kan andas ut.
  Strax efter midnatt, svensk tid, fick teknikerna stopp på den skenande kärnreaktionen i Tokaimura.
  Ett tjugotal tekniker har förts till sjukhus med strålskador. För två av dem är tillståndet livshotande.
  
Gårdagens atomolycka är den svåraste i Japans historia. Den inträffade i en kärnbränslefabrik i staden Tokaimura, 14 mil nordost om Tokyo.
  I anläggningen upparbetas förbrukat uran för att kunna användas på nytt i kärnkraftverk. Det använda uranet löses upp i starka syror så att de klyvbara isotoper av uran och plutonium som finns kvar i bränslet kan skiktas fram.

Misstag startade olyckan
  
Olyckan orsakades av att teknikerna tillförde 16 kilo förbrukat uran i en tank med salpetersyra. Tanken var normalt dimensionerad för 2,4 kilo. Misstaget startade en kärnreaktion som på bara några ögonblick fick tanken att explodera.
  – Explosionen avger ett starkt blåaktigt sken och kan liknas vid en atombomb i miniformat. Japanerna måste ha brustit allvarligt i säkerheten, säger den ansedde svenske kärnkraftsexperten Frigyes Reisch.
  Kärnreaktionen fortsatte även efter explosionen och stoppades inte förrän i natt, svensk tid – 20 timmar efter olyckan.
  – Normalt ska reaktionen inte kunna fortsätta efter att uranet har exploderat. Allt som kan gå åt helvete måste ha gått åt helvete, säger Frigyes Reisch.

Brandmän strålskadade
  
Ett 20-tal tekniker och minst fem brandmän strålskadades i samband med olyckan.
  Två av teknikerna – Hisashi Ouchi, 35, och Masato Shinohara, 39 – har livshotande skador. De har hög feber, diarré och ovanligt höga nivåer av vita blodkroppar i blodet. Deras immunförsvar reduceras kraftigt av strålningen och de drabbas mycket lätt av infektioner.
  Den uppmätta strålningen alldeles utanför anläggningen var strax efter olyckan 10 00 gånger högre än den normala.
  Det var i morse oklart hur teknikerna till sist lyckades stoppa kärnreaktionen. Men ett klassiskt tillvägagångssätt är att spruta natriumborat över reaktionen. Natriumborat innehåller grundämnet bor som absorberar de neutroner som klyver atomerna vid en kärnfission.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER