Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 24 SEPTEMBER 1999
  

Matts Carlgren död
Matts Carlgren blev 81 år.
ÖRNSKÖLDSVIK. En av landets sista träpatroner, industrimannen Matts Carlgren, har avlidit i en ålder av 81 år.
Matts Carlgren, som var arbetande styrelseordförande i skogsföretaget Modo under många år och dess vd under perioden 1971-1981 avled på Svalnäs gästhem i Djursholm under natten till onsdagen.

Skapade det moderna Modo
  Han tillträdde som vd för Wedevågs bruk 1953 och utnämndes till arbetande styrelseordförande i Modo tolv år senare. Matts Carlgren efterträdde sin morbror Carl Kempe och blev den företagsledare som omformade Modo till ett modernt och internationellt konkurrenskraftigt skogsföretag.
  Det skedde främst genom stora investeringar under främst 70-talet. Det nya finpappersbruket i Husum stod klart ett par år in på decenniet och byggdes i snabb takt ut till ett av Europas största finpappersbruk.
  Under slutet av 80-talet köpte Modo Holmens bruk och Iggesunds bruk vilket gjorde företaget till Sveriges tredje och Europas fjärde största skogsföretag.
  Det var också dessa affärer som ledde till att Matts Carlgren några år senare tvingades lämna företaget. Efter börsnedgången tvingades han 1991 lämna företaget och sälja ut sitt betydande aktieinnehav i Modo till SCA.

Engagerad idrottsledare
  Matts Carlgren var vice ordförande i Sveriges skogsvårdsförbund åren 1981 till 1987 och har varit engagerad i Sveriges industriförbunds styrelse sedan 1972.
  Han har också haft ägarintressen och styrelseuppdrag i bland andra tv-företaget Nordic Channel, sjukvårdsföretaget Stille-Werner, Bukowskis konsthandel och Storliens högfjällshotell.
  I yngre år var Matts Carlgren en mångsidig idrottare som skördade framgångar främst inom friidrotten. Idrottsintresset ledde att han senare blev idrottsledare på hög nivå.
  Ordförandeskapet i Modo delade han under åren 1965 till 1973 med uppdraget som ordförande i Svenska friidrottsförbundet. Under åren 1969 till 1975 tillhörde han Riksidrottsstyrelsen. Matts Carlgren valdes in i Sveriges olympiska kommitté 1970 och var under åren 1976 till 1992 också ledamot av Internationella olympiska kommittén.

TT


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER