Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 SEPTEMBER 1999
  

Här dansar Carl Bildt ut i friheten

För Carl Bildt avslutades tiden som moderatledare med en dans med hustrun Anna Maria. De fick sällskap på dansgolvet av Bo Lundgren och hans Charlotte. Se också Dagens Bild.
Foto: LARS ROSENGREN

Bo Lundgren, 52, dansar in.
  Carl Bildt, 50, dansar ut.
  Till toner av storbandsjazz bytte moderaterna partiledare i går.
   Moderaternas partistämma präglades i går av en enda sak; bytet av partiledare och partiledning. Bo Lundgren valdes på eftermiddagen enhälligt av ombuden, och på kvällen var det så dags för den stora stämmofesten på Vasamuseet i Stockholm.
  De cirka 500 gästerna serverades en flott tre rätters middag, alldeles nedanför det stora skeppet.
  Dagens huvudpersoner – Carl Bildt och Bo Lundgren.
  – Jag är Bildtuppvaktarförväntansfull, säger Bo Lundgren när Aftonbladet strax före middagen ber honom om det ord som bäst beskriver hans sinnesstämning just för tillfället.

Bildt skänkte bort tavlor
   Och uppvaktningar blev det. Först avtackade Carl Bildt sina mångåriga kollegor Gun Hellsvik och Lars Tobisson. Gun Hellsvik fick tavlan ”Fredmans epistlar”, målad av konstnären Peter Dahl. Lars Tobisson, ”denne klippa av kompakt kompetens” enligt Bildt, fick en tavla med västkustmotiv av konstnären Elias Wallin.
  Men både Lars Tobisson och Bo Lundgren fick också var sin annan unik present – en Bamseslips. Det gör dem till två i den lilla, exklusiva skara som tidigare fått Bamseslipsar av Carl Bildt;
  Bill Clinton, Nelson Mandela, Boris Jeltsin – och det moderata kommunalrådet Bo Frank från Växjö.
  – Nu är slipsarna slut och tillverkningen har upphört, säger Carl Bildt.
  I går kväll märktes inget vemod. Carl Bildt var på ett strålande gott humör och drev själv med sitt numera riksbekanta ointresse för idrott. Den senaste veckan han har han flera gånger tråkats för att han inte vet något om sport – som när han förra året i en Aftonbladet-intervju sa; ”Foppa, vem fan är Foppa?”
  För middagsgästerna berättade Carl Bildt därför, inte utan stolthet, att det blev 1–0 i matchen mellan Bulgarien och Sverige på Råsunda.
  – Jag tror det är fotboll det handlar om...
  Bo Lundgren passade förstås på tillfället att tacka av sin företrädare. Bildts stora teknikintresse tycktes inte imponera på Bo Lundgren.
  – Han är den ende som har försökt ta kopior på kansliets videoapparat, berättade Bo Lundgren.
  Så, efter att kaffet var serverat strax efter midnatt, var det dags för dans. Bo Lundgren tog tag i Anna Maria Bildts arm och ledde ut henne på dansgolvet.

Fotoalbum i present
   Samtidigt bjöd Carl Bildt upp Charlotte Lundgren.
  Storbandet spelade och paren virvlade runt på golvet.
  Strax dessförinnan hade Carl Bildt fått sin avgångspresent av partiet – ett fotoalbum med bilder från hans tid som partiledare.
  – Nu ska jag sitta under min korkek, titta på bilder och sjunga... nej, förresten, jag lovar att inte sjunga. För det brukar inte bli så värst bra...


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER