Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 17 AUGUSTI 1999
  

Soja kan ge dig cancer

Märkena som Livsmedelsverket stoppat säljs i nästan alla mataffärer.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Märkena som stoppas
Amoy Superior Sauce och Äkta kinesisk soja/Mushroom Soy (importerad av Matkompaniet)
Pearl River Bridge Mushroom Soy Sauce (Chada Oriental Foods, Storbritannien)
Pearl River Bridge Superior Dark Soy Sauce (SW Trading Ltd, London)
Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce (Hyunh Hoa Trading, Bjuv) – bilden.

Vanlig sojasås kan ge cancer, visar en ny larmprapport.
  Livsmedelsverket stoppade i går försäljningen av fem sorters soja som säljs i mataffärer över hela landet.
  – Fler sorter är troligen farliga. Det här kommer att växa, säger Peter Brådenmark, inspektör på Livsmedelsverket.
   För några veckor sedan kom ett larm från Tyskland om att det i en sojasås fanns för höga halter av ett ämne som kan framkalla cancer hos djur.
  Livsmedelsverket reagerade blixtsnabbt och valde slumpmässigt ut sju sorter för analys.
  I går kom resultatet: fyra av de sju sojasåserna hade för höga halter av ämnet, klorpropanoler.
  Produkter som säljs i livsmedelsaffärer och småbutiker runt om i landet.
  – Soja tillverkas med hjälp av saltsyra. Nu har det visat sig att det då bildas klorpropanoler som inte får finnas i livsmedel, säger Peter Brådenmark.

Förbjuds direkt
   Livsmedelsverket skickade i går ut en uppmaning om säljförbud av de fyra sorterna, samt märket som upptäcktes i Tyskland, till landets samtliga miljö- och hälsoskyddsnämnder.
  – Vi förutsätter att handeln reagerar omedelbart och plockar bort de aktuella sojasåserna från butikshyllorrna, säger Peter Brådenmark.
  I dag går dessutom information ut till samtliga kommuner att närmare undersöka vilka sorters soja som säljs i affärerna.
  Eftersom sojasåserna var slumpmässigt utvalda tror experterna att betydligt fler sorter kan vara farliga.
  – Det här kommer att växa. Vi måste analysera fler märken, säger Brådenmark.
  Livsmedelsverket vet inte exakt hur farlig sojan är. Därför ska samtliga cirka 15 sorter på den svenska marknaden undersökas.
  – Vi vet nu att det här ämnet kan ge cancer hos djur. Och vi vet av erfarenhet att ämnen som ger cancer hos djur också är farliga för människor.
  – En längre konsumtion av någon av de här produkterna får helt klart effekter.

Överraskning
   För Mikael Palm, försäljningschef på Matkompaniet, en av de drabbade importörerna, kom säljförbudet som en fullständig överraskning.
  – Jag fick veta det här i går av en kund och är tagen på sängen. Självfallet stoppar vi importen, vi vill ju inte sälja dåliga produkter.
  Palm är samtidigt kritisk mot Livsmedelsverkets agerande.
  – Det här är helt nya rön och vi har inte fått veta ett dugg. Det tycker jag är svagt av Livsmedelsverket.

Därför blir soja farligt
Klorpropanoler är en typ av klorförening som enligt flera vetenskapliga studier kan framkalla cancer.
I soja bildas ämnet under en kemisk process, hydrolysering. Proteinerna som används vid tillverkningen klipps i korta kedjor med saltsyra. Nya analyser visar att det är i denna del av tillverkningen som klorpropanoler bildas.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER