Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 10 AUGUSTI 1999
  

De avslöjade nya spåret

170 GRANSKARNA Bo Sandberg och Christer Skogwik avslöjade uppgifterna om 53-åringen.

På punkt efter punkt slår granskningskommissionens experter Palmeutredarna på fingrarna.
  Kritiken gäller främst den 53-årige man som trots motiv, tillgång till en Magnum-revolver och avsaknad av alibi inte utretts tillräckligt.
  – Detta är det i dag mest intressanta uppslaget, avslöjar Christer Skogwik och Bo Sandberg i en hemlig rapport.
  Båda är revisionsdirektörer på Riksrevisionsverket men fick 1996 uppdraget att granska Palmeutredningen.
  – Vi startade i april med att läsa utredarnas PM och minnesanteckningar och höll på till december samma år, berättar Christer Skogwik för Aftonbladet.
  Listan över tänkbara gärningsmän gicks igenom och man fann ett tiotal som var intressanta för en fördjupad granskning.
  ”Två av dessa, XX och YY, är fortfarande öppna spår (...) Vi har fått intrycket att man inom Palmeutredningen, framförallt åklagarna, är villrådig inför hur man ska gå vidare med dem”.

”Han är ett huvudspår”
  Den ene, 53-åringen, anses ännu i dag mest intressant. ” En ”klockren” träff i gärningsmannaprofilens anda och bokstav”.
  – Han är helt klart ett huvudspår, jämte Christer Pettersson, säger Bo Sandberg.
  Varken han eller Christer Skogwik vill dock kommentera uppgifterna närmare utan är förvånade över att de blivit offentliga.
  Aftonbladet har läst rapporten som är på 157 sidor och fram till helt nyligen var hemligstämplad.
  En stor del handlar om 53-åringen som både ser ut som Christer Pettersson och rör sig som honom.
  Hans namn dök upp redan 1989 då spaningsledningen beslutat provskjuta alla tänkbara mordvapen. Mannen stod som registrerad ägare till en Smith & Wesson .357 Magnum med sex tums pipa. En kallelse och två påminnelser skickades iväg, men mannen dök inte upp.
  Först den 11 januari 1994 fick Palmeutredarna kontakt med honom per telefon. Då berättade han direkt att han av ekonomiska skäl sålt vapnet till en yngre man på en uteservering vid Café Opera.

Saknade alibi för mordkvällen
  Samtidigt fick utredarna reda på att 53-åringen saknade alibi för mordkvällen. Han hade enligt egen utsago haft influensa och legat ensam hemma i sin lägenhet.
  ”Uppgifterna passar väl in i det mest rimliga scenariot för en gärningsman av denna typ som ’trycker’ efter mordet”, skriver Sandberg och Skogwik som beskriver mannens beteende efter mordet som extremt och närmast klassiskt för en gärningsman.
  Trots detta väntade Palmeutredarna ytterligare ett år med att utreda 53-åringen.
  Sandberg och Skogwik påpekar att mannen haft motiv. ”Vi delar inte uppfattningen att rimliga motiv skulle saknas utan snarare att dess motsats skulle gälla – det finns flera tänkbara motivbilder”.
Text: Caroline Hougner   I 53-åringens fall kan de ha rört sig om skulder han dragit på sig efter aktiemarknadens fall. Något han anser vara Palme-regeringens fel.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER