Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 6 AUGUSTI 1999
  

Nu börjar jakten på en efterträdare
Carl Bildt tog sitt parti på sängen när han i morse meddelade anställda och förtroendevalda att han lämnar sitt uppdrag om mindre än en månad.
  Efterträdaren söks främst i en grupp på fyra personer.

  För mindre än en vecka sedan höll Carl Bildt sitt traditionella sommartal i Grisslehamn. Efteråt var hans närmaste medarbetare övertygade - ordföranden och chefen kandiderar för ytterligare en mandatperiod.

Sade till redan i våras
  Det var fel. Redan tidigt i våras meddelade Bildt valberedningens ordförande om att han sannolikt skulle lämna sin post vid stämman om en månad.
  Bildts beslut är föga förvånande. Ingen annan partiledare i riksdagen har suttit lika länge som han. Undantaget är kristdemokraternas Alf Svensson som dock verkat utanför riksdagen större delen av sin partiledartid.


Carl Bildt avgår som partiordförande vid partistämman i september. Moderaternas förste vice ordförande Lars Tobisson avgår också.
”Nu är den bästa tidpunkten.” Bildts veckobrev på nätet.
Göran Persson: Jag kommer att sakna honom i den politiska debatten.
LEDARE Bildts avgång överraskar.

  Bildt har efter tretton år i ledningen bara ägnat inrikespolitiken ett förstrött intresse. Men att leda landets näst största parti är dock ingen bisyssla. Det är något man måste vara tänd på och vilja göra både natt och dag. Det har Bildt inte verkat vilja göra på flera år.

Dåligt med tid
  Att det officiella beskedet lämnas så sent är inte likt pliktmänniskan Bildt. Partistämman inleds om mindre än fyra veckor. Det innebär att tiden är kort att skaka fram en ny partiledare på. I synnerhet som Bildt varit en så stark och oomtvistad ledare att få fått tillfälle att växa sig starka i hans skugga.
  Redan nu talar moderaterna om att den nya ledningen måste vara ett lag. Ett team ska byggas för att efterträda solitären Carl Bildt.
  Den nye partiledaren söks framför allt i följande kvartett, samtliga med erfarenhet från partiledningen och i det närmaste jämnåriga med avgående Bildt.
Per Unckel, 51, i dag ordförande i konstitutionsutskottet KU. Tidigare bland annat utbildningsminister och partisekreterare.
Bo Lundgren, 52. I dag talesman för moderaterna i ekonomiska frågor och vice ordförande i skatteutskottet. Under den borgerliga regeringen 1991 till 1994 var han skatteminister.
Chris Heister, 48. En av de få som Bildt aktivt puffat fram i rampljuset. Vice ordförandei socialutskottet.
Gunnar Hökmark, 46. Partisekreterare under många år, sitter också i riksdagen. En av dem som varit ifrågasatt i diskussionerna om den ny och fräschare partiledning.

Slag för partiet
  För moderaterna är det ett slag att Carl Bildt lämnar. Han har i likhet med Gudrun Schyman varit populärare än sitt eget parti och en riktig röstmagnet. Det är inte av en händelse att han blev den förste konservative statsministern sedan 1920-talet när de fyra borgerliga partierna bildade regering för åtta år sedan.
  För svensk inrikespolitik kan det däremot innebära en välkommen injektion. Regeringen med Göran Persson i spetsen har inte karaktäriserats av någon handlingskraft sedan budgetsaneringen avslutades.
  Någon eld i baken från en kritiskt ifrågasättande opposition har dock inte heller givits.
  Möjligen ökar förutsättningarna nu.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER