Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 2 AUGUSTI 1999
  

Grillade korv - orsakade storbrand

571 ENORMA RÖKMOLN från branden i Hellasgården kunde ses från hela södra Stockholm. Ett tag hotade lågorna tv-masterna i Nacka, men brandmännen lyckades stoppa lågorna innan de nådde fram. ”Vi har hört tre män om branden”, säger polisens talesman Claes Cassel. Männen arbetar på en utländsk beskickning.
Foto: LARS HEDELIN

282 Lågorna drog fram över ett stort område i Tyresta nationalpark. En övergiven hund påträffades – polisen sökte i går efter den 77-årige hundägaren som kan finnas i brandområdet.
Foto: JONAS BILBERG
146 NACKA Badande människor i Källtorpssjön blev vittnen till det dramatiska brandförloppet när elden spred sig i skogen runt Hellasgården.< /FONT>
160 TYRESTA Brandmännen från fyra stationer kämpade mot lågorna i Tyresta nationalpark i går.
Diplomater orsakade skogsbrand
  Det slutade med en av de värsta skogsbränderna i Stockholm.
  – Männen är identifierade och hörda om branden, säger Claes Cassel, talesman för Stockholmspolisen till Aftonbladet.
  Hundratals brandmän och militärer fortsatte i morse att släcka de två stora bränderna i södra Stockholm som ödelade hundratusentals kvadratmeter mark i Tyresta och vid Hellasgården.

  Röken låg tät över Stockholm
  Himlen över Stockholmsregionen täcktes i går av tjock, svart rök som vällde upp från de två största skogsbränderna i området på flera år.
  Uppskrämda villaägare ringde hela dagen till räddningstjänsten sedan glöd och sot regnat ner på deras hus och gräsmattor.
  I Tyresta nationalpark, två mil sydost om Stockholm, totalförstördes 400 000 kvadratmeter skog och mark.
  Trots att ett trettiotal brandmän snabbt var på plats spred sig branden norr ut och förstärkning av värnpliktiga från Musköbasen och hemvärnet kallades in.
  Som mest bekämpade 60 man elden och två helikoptrar från Muskö och en från Visby kallades in för vattenbombning. Men vinden låg på från syd och lågorna spred sig i trädkronorna.
  – Det har varit fruktansvärt svårarbetat. Det är oländig terräng med knappt några farbara vägar. Vi kommer knappt fram med bandvagnar. I stället har helikoptrar fått köra både personal och material, säger Peter Eriksson, räddningschef i Södertörn.

  Lediga brandmän kallades in
  Vid 17-tiden tvingades brandförsvaret i Tyresö gå ut med en efterlysning i radion om att alla lediga brandmän skulle infinna sig för att avlösa personalen.
  Vid midnatt hade brandförsvaret lyckats begränsa brandens framfart och ett 30-tal brandmän jobbade med att hålla branden i schack.
  – Nu på morgonen ska vi göra en kraftsamling för att få bukt med detta innan solen börjar värma igen, säger Peter Eriksson.
  Han tror att eftersläckningsarbetet kommer att ta minst två dygn.
  Tyresta nationalpark är ett stort urskogsområde på 1 970 hektar som blev nationalpark 1993. Branden är långt ifrån den enda i år. Under juni och juli har Södertörns brandförsvar haft 250 skog- och markbränder.
  – Främst beror det på det torra vädret och att folk slarvar med fimpar och eldar. Men jag kan inte utesluta att några av dem varit anlagda, säger Lars Hedström.
  Sökandet efter en 77-årig man som rapporterats försvunnen i området avbröts sent i går kväll men väntades fortsätta i dag. Ett vittne som sett mannen inte kunde hitta tillbaka till platsen.
  Vid 17-tiden utbröt även en brand vid Hellasgårdens friluftsområde strax söder om Stockholm och hotade ett tag radio- och tvmasterna i Nacka.
  En polishelikopter som var på väg till Tyrestabranden fick syn på tre män som sprang bort från branden.
  – De är identifierade och hörda om branden, säger Claes Cassel.
  Männen är anställda vid en utländsk beskickning i Stockholm och riskerar nu åtal för allmänfarlig vårdslöshet. Det är oklart om männen har diplomatisk immunitet.

  Männen hördes av polisen
  Männen har vid förhör berättat för polisen att de gjort upp eld och att den sedan spritt sig.
  1996 brann delar av den populära Hellasgården ner men gårdagens brand hotade inte själva gården. Trots detta var Per Johansson som arbetar på Hellasgården orolig:
  – Jag har avvisat massor av människor som tänkt grilla här. Det råder totalt eldningsförbud och det måste folk respektera.
  Aftonbladet var i går kväll i kontakt med den utländska beskickning i Stockholm som de tre männen arbetar på. En talesman sa sig inte känna till det inträffade och ville inte lämna ytterligare kommentarer.

per.oholm@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER