Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 22 JULI 1999
  

Piercing i tungan – livsfarligt mode

KAN GE INFEKTIONER Nu varnar brittiska tandvårdsföreningen för piercing i tungan. Men såpastjärnan Rakel Wärmländer har inga planer på att ta bort sin.
Foto: SARA RINGSTRÖM

SNABBFRÅGA

Läkare: Ta ut era smycken
LONDON. Piercing i tungan kan orsaka allvarliga infektioner som i värsta fall leder till döden.
  Larmet kommer från brittiska tandvårdföreningen.
  Nu uppmanas alla att genast plocka ut sina smycken ur tungan.
  
De senaste åren har piercing blivit allt vanligare, främst bland ungdomar. Smycken nålas fast i alla tänkbara kroppsdelar – även i tungan.
  Vid själva ingreppet är risken att infekteras som störst. Experterna påpekar nödvändigheten av en nogrann kontroll i minst fem veckor efter ingreppet, så att inga infektioner tillstöter.
  Dessutom finns det risk för allvarliga allergiska reaktioner om inte smycket är tillverkat i rent guld, kirgurgisk metall eller titan. Det går inte att bortse från den överhängande risken att skada tänderna om man råkar bita i smycket.

Tvingades till sjukhusvård
  
Ett fall återges i veckans nummer av British Dental Journal. En 25-årig kvinna tvingades till långvarig sjukhusvård då hennes mun svullnade efter att hon låtit pierca tungan. Kvinnan fick svåra smärtor och kunde kanppt svälja.
  Orsaken var en infektion som försvårades av att antibiotika inte bet på bakterierna.
  – Människor som piercar tungan sätter sin hälsa på spel. Därför är vårt mycket tydliga råd att inte pierca tungan, säger doktor Geoff Graig vid British dental association.
  Rakel Wärmländer, 18, som spelar Julia Svensson i tv-såpan Skilda världar, har en titaniumstång genom tungan och den tänker hon inte ta ut än.
  – Jag tänker inte ha den kvar till jag blir 85 år gammal, men jag tänker inte ta ut den inom den närmaste tiden. Piercingen har fungerat jättebra för mig. Jag har aldrig fått några infektioner eller någonting än.

Sterilisering enda skyddet
  
Det enda sättet att hundraprocentigt förebygga infektioner är att sterilisera sina smycken noga innan de används. Om inte smycket steriliseras ordentligt finns risk för spridning av infektioner som hiv och hepatit B eller C.
  Tandläkaren Steven Parker berättar för tidningen Daily Mail att han nyligen behandlade två tonåringar med svåra infektioner i munnen. Luftvägarna riskerade blockeras av svullen tunga.
  – Vi fick plocka ut deras smycken och ge dem antibiotika. Det var en mycket farlig situation, säger han.
  – Ungdomar ska vara medvetna om riskerna. Men det kan vara svårt att säga nej när kamraterna trycker på eller kändisar låter pierca tungan.
  Rakel Wärmländer hävdar att hon är medveten om riskerna med piercingen, men att det är upp till var och en att bestämma vad de vill göra med sin kropp.
  – Jag vet att det finns risker med att pierca sig. Men det är inget jag går och tänker på. Det finns risker med allting idag känns det som, säger Rakel Wärmländer.
  
  

Fakta om piercing

Piercing innebär att man gör hål i olika kroppsdelar och fäster smycken i dem. Vanliga ställen att fästa smyckena är näsan, läppen, tungan, övre delen av örat, bröstvårtorna och även könsorganen.
  Under de senaste åren har det kommit flera varningar från läkare som konstaterat att risken för infektioner och livslånga komplikationer är stor.
Senast i april i år dog en person av blodförgiftning i Norge sedan personens piercade tunga blivit infekterad och ruttnat.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER